SPS vs. NEŽFALEŠ (SPLIT)

Vydáno: 03.09.2014 00:00 - Michal Čížek

SPLIT  SPS vs.  NEŽFALEŠ

Punk rock - Praha

Vydal: Papagájův Hlasatel

Délka: 10:56

 

Nezávislé hudební vydavatelství Papagájův hlasatel, orientující se převážně na tuzemskou punkovou scénu, dalo impulz a zabilo hned několik much jednou ranou. Vinylová placka byla ostatně i velký hudební sen bandy NEŽFALEŠ a především zpěváka Radka Šedivého, který se k desce vyjádřil takto: ´´Mít vinyl bylo, co se týče kapely, už dost možná naše jediný nesplněný přání, se kterým jsme už léta koketovali. Napadlo to lidi z labelu Papagájův Hlasatel a vlastně nezávisle na nich i tak nějak nás i SPS. Chtěli jsme společnou nahrávkou ozvláštnit druhé jarní turné SPS a NEŽFALEŠ, které jsme letos jeli a Pavel „Papagáj“ se na vydávání vinylů v podstatě specializuje a tak si to tak nějak vzájemně sedlo´´. Nežfalešákům se splnil sen a SPS vydali černou placku nostalgicky po mnoha letech. Vzpomínám si na jednu LP kompilaci z roku 1990, kam SPS propůjčili tři songy. Na desce se objevili tenkrát i například Wanastovky. V roce 1992 vydali SPS na LP řadovku Jsme v hajzlu“. Pak už se přešlo na magnetofonové kazety.

SNÍŽENÁ PRACOVNÍ SCHOPNOST. Pražské punk-rockové stálice na hudební scéně. Legenda před i po-revoluční punkové vlny SPS v čele s charismatickým Zdeňkem Růžičkou. Kdo nezná pecky jako „Máma“, nebo novější „Exhalaci“je ztracenej případ. Upřímné texty, osobní zpovědi a přímá konfrontace s tím, co Růžu právě sere. A přesně tohle funguje u SPS již více, než čtvrt století. Mladé holky stále paří na koncertech a tak to má asi být. Na splitko si přichystali stejně jako NEŽFALEŠ nikde jinde nevydané skladby. „Právo“ je rok stará písnička a byl k ní natočen i klip. Energetická vypalovačka, která se ocitá na samotné hranici punk-rock a heavy metalu. Klasický punkový refrén. Na druhou píseň s názvem „Švejk“ si budete asi chvilku zvykat. Oproti melodickému Právu, působí tato věc jako řev.

NEŽFALEŠ si na desku připravili také po dvou songách. Opět použiji citaci Radka z nedávného rozhovoru:  ´´Rychlejší vypalovačka „Poslední“ je o tom, že člověk se mění a některý věci už prostě nejsou takový, jako bývaly a druhý song „Něco je špatně“ je takovou trošku depresí z toho, kam lidstvo nevyhnutelně spěje a že vlastně každej na tom máme svůj podíl viny´´.

Nikdy jsem neposlouchal punkovou hudbu a co znám považuji především za hudební minimum. Těžko pro mě soudit styl, který je částečně spojen s obří subkulturou. Deska je především dárkem pro své věrné fanoušky. Pevně věřím, že si mini LP koupí i ten, kdo gramofon ještě nemá, nebo ho jako mnozí z nás vyhodili v pozdních devadesátkách. Prostě jen tak, pro radost a podporu kapel. EscortZone Za tich pár kaček dostanete vinyl v papírovém obalu se stylovým coverem. Obal desky rozděluje portréty obou kapel, pod kterými jsou úryvky textů. Nic pompézního, ale trikolora působí příjemně. Dvě a dvě se rovná čtyři. Shrnuto podtrženo, pokud jste fanoušek SPS, nebo NEŽFALEŠ uděláte si radost. Pokud jste pankáč, máte další desku do své klenotnice a pokud nejste ani fanda ani pankáč, polibte si prdel. Punk rock is not dead! 

3,5/6

354


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení