StaroNová RŮŽE hlásí příchod

Vydáno: 18.12.2014 00:00 -

Koncem devadesátých let popustil bývalý režim lehce kulturní uzdu, zřejmě si vzal příklad z velkého sovětského bratra, kde tehdy vládl novátorský Michail Gorbačov. V roce 1988 u nás vychází například album CITRONU – „Radegast“ nebo olympické – „Když ti svítí zelená“. Z kulturních událostí připomeňme třetí ročník Rockfestu, který se konal v Paláci kultury a Lucerně.

Ve stejném roce oslovil Vilém Čok (ZIKKURAT, PRAŽSKÝ VÝBĚR, STROMBOLI, MOPED) zkušené hráče – Otu Baláže (dříve také ZIKKURAT, později TANGO), Petra Roškaňuka (MARSYAS, FRAMUS 5) a nepříliš známého Františka Höniga (kapela Lenky Filipové) a česká supergroup NOVÁ RŮŽE byla na světě. Nutno podotknout, že před tím vyšel pod názvem Viléma Čoka a spol. singl „Sen“ a „Televize“. Sestavu tvořil Čok + Baláž, bicí byly naprogramovány Jiřím Chlumeckým. Již z této nahrávky byl zjevný potenciál, který se naplno projevil až v NOVÉ RŮŽI (dále NR).

Opravdový rock’n’roll nebo pop metal?

Vilém Čok nazval tvorbu NR opravdovým rock’n’rollem, kritika zase pop metalem. Výsledkem byl zajímavý mix, dalo by se říci, že každý ze členů přispěl svojí trochou do mlýna. Základem byl plnokrevný rock okořeněný punkem, metalem ale také new wave. Takto vzniklé nahrávky byly jedinečné svým revolučním zvukem, není divu, že se úspěchy záhy dostavily. 

4742

(NOVÁ RŮŽE v devadesátých letech)

Na rockovém výsluní

V roce 1989 vychází singly „Ten stroj seš ty/Nenapravitelný hřích“, „Zlý svědomí/Telecí léta“, „Válka s láskou/Anděl fantazie“, navíc split „Anděl Fantazie/ Narkoman“ (druhou skladbu nahrála skupina DUX). Jednoznačným hitem byl „Anděl fantazie“. Čas na velkou fošnu pod názvem Nová růže dozrál v roce 1990. Album obsahovalo velký hit „Anděl fantazie“ + dalších čtrnáct skladeb, výsledek je i po letech naprosto skvělý. Vata se nekoná, skladby jsou melodické s rockovým nábojem, s nezaměnitelným rukopisem, podpořeným nespornými kvalitami členů skupiny. Další LP vychází v roce 1991 a nese název „Nová růže 1991“, opět je zde hit v podobě „Rapl’N’Roll“ + dvanáct pecek. Kvalita je stále vysoká, ale trochu postrádá hitovosti debutu, je však technicky dál, nicméně rocková kola cirkusu zvaného NR se točí na plné otáčky. Skupina samozřejmě také koncertuje, v roce 1989 ji mohli spatřit naživo také diváci České televize, což byla do té doby nevídaná věc.



Konec a comeback

Ve skupině však dochází k vzájemnému soupeření Čoka s Balážem, výsledkem je rozpad souboru. Každý se pak odebere svojí vlastní cestou. Čok a Hönig do DELIRIUM TREMENS, Roškaňuk přesedlal do ŽLUTÉHO PSA a Baláž založil BSP.  Překvapením je letošní reunion souboru, fanoušci se podle vyjádření členů mohou těšit na vydání obou alb obohacených bonusy ale také na živá vystoupení.

Zajímavost na závěr. Vítev kdo u nás zastupuje světoznámou firmu SONOR? Je to právě bican František Hönig.

4743


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení