Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

Verdikt – 1. díl: Ondřej Ruml

Vydáno: 24.03.2015 00:00 v sekci Publicistika - Jirka Štraub

Každý měsíc komentáře od osobnosti tuzemské hudební scény ke skladbám vybraným šéfredaktorem Czech Blade Jirkou Štraubem.

Přemýšlel jsem nad tím, koho vyberu jako prvního hosta Verdiktu. Chtěl jsem zase jednou vykročit z vod rocku a metalu a vzhledem k tomu, jak mě zaujalo poslední album Ondřeje Rumla, na němž svérázně předělal skladby Osvobozeného divadla, rozhodl jsem se oslovit jeho…


THE BEATLES – „Hey Jude“

Jedna z nejznámějších písniček na světě, u nás přezpívaná Martou Kubišovou. Na konzervatoři jsme si ji zpívali o přestávkách, když bylo zrovna ve třídě piáno. Nejvíc jsem se vždycky těšil na ten závěr ná ná ná na na ná ná, Hey Jude...


Suchý, Šlitr – „V kašně“

Suchý, Šlitr - neodmyslitelná součást naší hudební a divadelní historie, pokračovatelé Ježka, Voskovce a Wericha. Zrovna tuhle píseň jsem ale neznal. Je to taková klasická sucho-šlitrovka s jejich typickým humorem.


Voskovec, Werich, Ježek – „Nebe na zemi“

Tohle je úplný poklad. Je krásné vědět, že už ve třicátých letech existovali lidi, kteří to cítili právě tak, jako tihle pánové. Jaroslav Ježek miloval americké skladatele, hlavně George Gerschwina, a je to z jeho tvorby cítit. Já jejich písně miluju. Už jako malej jsem jich znal nazpamět pěknou řádku.


Frank Sinatra – „Fly Me To The Moon“

Frank Sinatra. Pro mě nejlepší swingař všech dob. Naprosto nedostižný frázováním a barvou hlasu, která zní ve všech polohách stejně. Nikdy u něj nemáte pocit, že je to hluboko, nebo vysoko, jako nějaký hudební nástroj. A přitom to k vám krásně mluví. Prostě nádhera. Říká se, že se snažil zpívat, jakoby hrál na trombon a také, že, ač baryton, obdivoval operní tenory jako Pavarottiho, Carrerase nebo Dominga. Já to mám podobně. Vždycky jsem si přál zpívat vysoko.


LUCIE – „Šrouby do hlavy“

LUCII mám rád, ale nikdy jsem ji nijak zvlášť neposlouchal. Ale mám moc rád Davida Kollera jako zpěváka a vůbec jako umělce, kterej se nebojí říkat upřímně, co si myslí, a aktivně bojuje proti návratu zk….nejch komoušů a bolševiků vůbec.


Lena Yellow – „Fever“

Tohle mě nesmírně potěšilo. Lenu znám už asi patnáct let, ještě z dob, kdy vystupovala pod vlastním jménem a také s YELLOW SISTERS. Měl jsem doma desku mého kamaráda z dětství, banjisty Dalibora Cidlinského, kde nazpívala pár písní, a už tehdy mě učarovala svým nezaměnitelným hlasem a smyslem pro perfektní frázování. Moc jí fandím. To, co dělá teď mě opravdu baví. A nedávný koncert v JazzDocku se jí fakt povedl.

Tom Jones – „She’s A Lady“

Tom Jones - velký muž s velkým hlasem. Nikdy jsem nebyl jeho nějak zvlášť velkým fanouškem. Je ale pravda, že když slyším v rádiu některý z jeho hitů, ztichnu a vychutnávám si to až do konce. Je to opravdu vyjímečnej hlas. Když mám někdy zpívat s bigbandem nějakou jeho píseň, vždycky se u toho vztekám, protože je to fuška. Některé věci od něj ani nazazpívám, bývá to dost vysoko.

Ed Sheeran – „Thinking Out Loud“

Pro mě objev poslední doby. Upozornil mě na něj kamarád Štěpán Klouček. Hlasem mi v něčem trochu připomíná Michaela Bublého, ale Ed je mi mnohem příjemnější. Vlastně mu není co vytknout. Má krásný písničky a skvěle je interpretuje. A tohle je navíc krásnej klip. Děkuju vám za to.


MIG 21 – „Chci ti říct“

MIG 21. Co dodat. Naprosto jasnej rukopis. Originální kapela s neotřelými nápady, která si na nic nehraje a hraje výborně. Baví mě jejich humor. Poslední deska je skvělá. Jirka Macháček mi nedávno hostoval na nové desce v písničce “Tři strážníci” a byl úžasnej. Mám ho rád nejen jako umělce ale i jako člověka. Jde z něj neskutečnej klid a pohoda.


Ondřej Brzobohatý a Peter Cmorik – „Vietor“

Oba dva kluky mám rád, mají můj respekt. Petera jsem potkal nedávno na vánočním koncertě v Bratislavě a myslím, že je to fajn člověk. Ondru znám už dlouho, ještě z konzervatoře a mockrát už jsme spolu pracovali. Tahle písnička ale není můj šálek, nevím co bych k tomu napsal. Nebaví mě to.


Nejsilnější článek výběru: Je toho víc, ale pokud mám něco vyzdvihnout tak Lena Yellow.
Nejslabší článek výběru: Asi ten “Vietor”...
Největší překvapení ve výběru: Lena Yellow – “Fever”

Osobní dojmy z výběru: Pár věcí bych nahradil úplně jinými písněmi, pak by to byl můj výběr. Jinak je to výběr člověka, který mi to poslal, abych se k tomu vyjádřil. :-)

Stejně je nesmysl psát o hudbě. Hudba se má poslouchat. Jeden ji může vnímat úplně jinak a mít u ní úplně jiné pocity než druhý. V tom tkví její krása a kouzlo.

6353


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále