Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

Verdikt – 2. Díl – 10 (DARK GAMBALLE)

Vydáno: 30.04.2015 00:00 v sekci Publicistika - Jirka Štraub

Tentokrát jsem se snažil trefit do vkusu frontmana vyškovských, novou desku chystajících DARK GAMBALLE. 10 si na mě mezi přípravami čerstvého alba „Panoptikaria“ udělal čas a poslechl a zhodnotil playlist, který jsem si pro něj připravil.

HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY – Bombardéry

Hned první a absolutní pecka. Nikdy jsem moc hudbu nedělil na punk, metal atd. Prostě je hudba dobrá, doopravdová a má co říct nebo je laciná, falešná a bez obsahu. Vše je samozřejmě subjektivní. Právě HNF spadají do první kategorie naprosto ultimátně. Že má nahrávka podivný zvuk? No a co, ale věřím jim každé slovo, každý tón.

David Koller – Ani ty Ani já

Tady nemůžu být kritický. Jsem prostě fanoušek Davida Kollera a zvláště debutní album KOLLERBANDU je totální majstrštyk. Další věcí ohledně Davida Kollera je, že jeho styl a zvuk, aranže bubnů jsou nekompromisní a okamžitě rozpoznatelné. Fandím mu. Pokud mi něco na něm vadilo, tak to bylo neustálé řešení komunistů, ale je to jeho svět a jeho postoj. Bylo by kacířské zpochybňovat bubenického a zpěvového Boha hitmejkra.

DEATH – Born Dead

Pokud si pustím album „Spiritual Healing“, tak dostanu okamžitou husinu, která končí až s vypnutím nahrávky. Stejně je tomu i u této písně. Chuck je nenahraditelný jak kytarově, tak i vokálem. Je svůj, originální, absolutní. Velmi mi chybí. Odpočívejte v pokoji, Mistře.

FIVE FINGER DEATH PUNCH – Wrong Side of Heaven

S touhle skupinu to mám tak, že oceňuji její křišťálově brutální zvuk, ale hudba je taková americky načančaná, předvídatelná, nebál bych se říct i lehce úsměvně klišovitá. Náš kytarista Spajsi by měl úplně jiný názor a klidně by za tuto píseň prodal babičku do otroctví.

BEASTIE BOYS – Sabotage

Jak jsem výše zmínil, moc neškatulkuju. Prostě tohle mě móóóc baví. Tohle je kult! Tato píseň svým vyzněním, obsahem s přehledem smete většinu metalové produkce.

SUICIDAL TENDENCIES – You Can’t Bring Me Down

Nadčasovost, věrozvěství, muzikantská brilantnost! Úžasná píseň. Jsem věčným fanouškem. Mrzí mě, že skupina nedosáhla takového renomé, jaké by si zasloužila. Alespoň že Trujillo (basa) se upíchl u Metallicy.

SLAYER – Season In The Abyss

Barbarský, ukrutný kult krve a násilí. Album „Reign In Blood“ je mezi mými deseti nejoblíbenějšími alby vůbec. Klip k „Seasons In The Abyss“ je famózní. Zajímavé je, že v době, kdy „Season“ vyšlo, mi přišlo měkké. Byl jsem tehdy hodně nekompromisní metalista. Dnes si album užívám. Zbožňuju SLAYER.

COCOTTE MINUTE – Travič vody

Skupina mého kamaráda Martina Zellera u nás udělala slušnou díru do duší posluchačů. Ze začátku jsem ke CM přistupoval ostražitě, hlavně kvůli osobě Martina do doby, než jsem ho poznal osobně. Připadal mi přehnaně sebevědomý, ale pak jsem pochopil, že to vše jsou jen ochranné mimikry. Po mnoha setkáních jsem mu přišel na chuť a stal se mým kamarádem. V mnoha věcech nám velmi pomohl. Děkuji a přeji CM velkou hvězdnou budoucnost.

RITUÁLY – Příměří

Tohle je má první setkání s RITUÁLY. Musím říct, že jsem dle názvu čekal nějaký black metal a ono tohle. Píseň se mi líbí, stejně tak i text. Od teď už se budu RITUÁLŮM věnovat.

THE SNUFF – Boxed In

THE SNUFF jsem viděl na koncertě ve Vyškově, kde bylo pár lidí a právě tato skutečnost se podepsala na výkonu kapely. Bylo poznat, že je to sere a že to chtějí mít co nejrychleji za sebou a hlavně na celou akci co nejdříve zapomenout. Nicméně hudba na klipu je fajn a i když to není úplně můj šálek čaje, nemám s ní problém.

Nejsilnější článek výběru: HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY – Bombardéry

Nejslabší článek výběru: FIVE FINGER DEATH PUNCH – Wrong Side of Heaven

Největší překvapení ve výběru: Jelikož vše ostatní znám, tak RITUÁLY jsou jednoznačně jediným překvapením. A to myslím pozitivně.

Osobní dojmy z výběru: Nesleduješ mě? Nemáš přístup na můj počítáč? J Jinak snad ani není možné se mi takto trefit do noty.

Díky moc za zájem a přeju vše nej.

Jediný a svrchovaně nejlepší 10


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kapela HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné Kapela HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina HEX predstavuje svoju letnú pesničku "Iná ako ostatné", ktorá je doslova iná ako ostatné už len tým, že vznikla v spolupráci s vokálnym triom SERENADERS’ SISTERS. Táto zaujímavá kombinácia v spojení s vtipným textom a... číst dále
Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Své již třetí album chystá kapela MARZ frontmanky Markéty Zdeňkové letos na podzim. Nyní z něj představuje píseň "Jen tak", která inspiruje k tomu žít přítomným okamžikem. Živě ji můžete slyšet na koncertě v pražském... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále