VISACÍ ZÁMEK - "Punkový království"

Vydáno: 18.05.2015 00:00 - Jirka Štraub

VISACÍ ZÁMEK
Punkový království
Warner Music – 45:08
punk rock

VISACÍ ZÁMEK se už dostal do fáze, kdy vydává novou řadovku každých pět let. Ovšem, zatím to pokaždé stálo za to. Výjimkou není ani „Punkový království“. Ačkoliv si VISÁČI drží nějaký svůj standard, nebojí se překvapit. Viz. telefonát, který předchází skladbu „Klíště“ nebo disharmonické „Volské intro“ , které zas naváže na píseň „Žulový vůl“, což je zhudebněná báseň Christiana Morgensterna. „Volské intro“ dobře funguje v dramaturgii desky stejně jako telefonát. Jsou to pauzy pro nádech a výdech, které zabraňují tomu, aby vám album začalo splývat dohromady.

8416

Morgenstern není jediný básník, jehož skupina na desku zařadila. Svébytně se ujala i Karla Hlaváčka a jeho Hrál kdosi na hoboj. S básněmi si VISÁČI poradili velmi obstojně. Zhudebnit něco takového je vždycky výzva, a to zejména, když se to snažíte zasadit do punku!

Zbytek desky tvoří Haubertovy tradičně vtipné, chytré a nápadité texty. Výjimkou je skladba „Fáro“, jíž má na svědomí Michal Pixa, který má textařský talent obdobný Haubertovému.

Zdá se, že studna inspirace pro „visáčsky“ punkové texty je stejně bezedná jako pro riffy. Nechybí samozřejmě nadsázka a ironie, která je jak po hudební tak textové stránce nejznatelnější ve skladbě „Veselej“.

Punkový království“ je další kvalitní deska v diskografii kapely. Není přelomová, ale svázaná těžbou z minulosti VISACÍHO ZÁMKU také ne.

Hodnocení: 5/6


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení