Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

WELICORUSS – Symfonický black metal

Vydáno: 09.05.2015 00:00 v sekci Rozhovory - Martin Černý

WELICORUSS je velmi zajímavým fenoménem české metalové scény. Frontman Alexey Boganov se po letech v Novosibirsku přestěhoval do Prahy a začal zde budovat kapelu znovu od nuly. Z WELICORUSS se po čase stal úspěšný mezinárodní projekt, který si díky své vydařené novince „Az Esm“ vydobyl respekt i v zahraničí. O nové desce, fungování kapely v Čechách a mnohém dalším jsem si popovídal s frontmanam Alexeyem Boganovem.

Představili se WELICORUSS před přesunem do Prahy někdy českému nebo slovenskému publiku?

Ne, myslím, že o nás tady předtím věděl málokdo.

Jakým způsobem jsi po příjezdu do Prahy vybíral nové hudebníky do kapely? Měl jsi už předtím v hlavě nějaká konkrétní jména?

Neměl jsem žádnou představu o tom, kdo bude v naší kapele hrát. Již když jsem přijel a začal něco dělat, tak se kolem mě objevili lidé, kteří o to měli zájem.

Ovlivnila WELICORUSS změna prostředí i po hudební stránce? Načerpali jste tu novou inspiraci pro svoji tvorbu?

Myslím, že v globálním smyslu ne. Umění je pro mě vyjádřením duše a vnitřního světa, proto se můžu nacházet kdekoliv a psát svou hudbu. Pokud se na to podíváme v úzkém smyslu, možná změny po přestěhování mě nějakým způsobem v budoucnu ovlivní, ale jistě ne tak moc.

Vaše novinka obsahuje mimo jiné skladby z vašeho EP z roku 2011 v remasterované verzi. Snažili jste se při skládání nových písní držet kurzu, který udala „Kharna“, nebo jste nechali inspiraci volné pole působnosti?

Většina alba byla vytvořena v době vydání „Kharny“. A jelikož album se dělalo dost dlouho – kolem pěti let – skoro všechny písně se jistým způsobem liší. Nicméně, myslím, že se nám je podařilo převést do jednoho stylu.

7941

Na „Az Esm“ jsem zaznamenal výraznou inklinaci k symfonickému blacku. Dalo by se říci, že jste ve srovnání s předchozí tvorbou trochu zvážněli?

Symphonic black byl vždy naší vizitkou. Jen dřív byl trochu jiný. Ano, po tolika letech jsme to začali brát vážněji v tvůrčím a v profesionálním smyslu. Nové album to jenom potvrzuje.

Teď přistupujeme k hudbě důkladně, monumentálně a vkládáme do ní nejen veselí, ale i rozmyšlení, emoce.

Dočetl jsem se, že na vašich textech se podílí i jistá Anastasia Kriger. Jakým způsobem je spjatá s kapelou?

Anastasia Kriger je má manželka a múza, spolu jsme kapelu budovali a ona mě velice ovlivnila. Anastasia je velmi kreativní člověk, především jako malíř a architekt. Ona nám pomohla vytvořit booklet „Az Esm‘“, dala pro něj k dispozici svoje obrázky a výrazně pomohla s psaním textů. Ale tady nejde pouze o psaní, ale také o převedení myšlenek z mé hlavy do literární formy. Jsem jí za to velmi vděčný!

Texty píšete v ruštině a zdá se, že mezi vámi a českým publikem to nevytváří žádnou bariéru. Uvažovali jste do budoucna nad nějakou písní, která by byla kompletně v češtině?

Pokud píseň má v sobě něco kromě textu – například hezké melodie, harmonie a nějaké zajímavé elementy-, tak dobře drží pozornost posluchače. Pokud celý smysl písně je pouze v textu, tak to je problém! Takovou hudbu je těžké prezentovat cizím posluchačům. My naštěstí máme docela silnou melodiku, která dovoluje vcítit se do toho, o čem zpíváme. A navíc vždy překládáme naše texty do angličtiny, aby je všichni mohli pochopit. V budoucnu plánujeme experimentovat s jazyky, protože každý z nich má svůj vlastní, neopakovatelný odstín.

Jak byste porovnali podmínky začínajícího uskupení v Rusku a v ČR? Je v ČR jednodušší se prosadit?

Rozdíl je v tom, že tady v Evropě (a konkrétně v Česku) je mnohem víc lidí poslouchajících metalovou hudbu. A navíc, většina z nich je ochotna podpořit kapelu a koupit si její CD, triko či vstupenku na koncert. Ano, je dost těžké se dostat na vysokou úroveň, kde jsou větší kapely, ale to je všude stejné. No a také je odsud mnohem komfortnější jet na turné, jelikož vzdálenosti tady jsou relativně malé. Je tu také spoustu společností milovníků metalu, mnoho letních openairů a také je tady prostě jiná mentalita.

Spousta českých kapel koketujících s pagan metalem hledá inspiraci převážně u zavedených skandinávských jmen a málokteré hrají metal ve slovanském duchu jako vy. Nemyslíte si, že to je v době přesycenosti trhu severským metalem trochu škoda? Inspirujete se částečně i vy severskou tvorbou?

Severská, skandinávská tématika se pro mě nachází ve stejném poli se slovanskou. Nemůžu říct, že nějak propagujeme slovanské hodnoty (jak to například dělá ARKONA). Severská tradice je pro mě bližší. A navíc, řeknu to znovu, nejsme svázaní tímto tématem jako množství jiných kapel. Vždy hledáme něco nového a nebojíme se změn.

Před měsícem jste vydali novou desku a jistě vás teď zaměstnávají hlavně koncerty na její podporu. Prozradíte nám, co fanoušky v letošním roce ve spojení s vámi čeká?

Ano, konečně jsme vydali nové album! To je pro nás velká událost, a proto se chceme s vámi podělit o naši radost! Zveme vás všechny na naše koncerty, kterých jsme v Česku naplánovali docela hodně.

Sestava: Alexey Boganov - zpěv, Gojko Marič - kytara, Dmitrij Žicharevič - baskytara, David Urban - bicí

Diskografie

Wintermoon Symphony (2008)

Aperion EP (2009)

Kharna EP (2011)

Az Esm (2015)

Odkazy: Bandzone, Facebook 

WELICORUSS – Symfonický black byl vždy naší vizitkou


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále