Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

Z motorky by spadli, ale s HARLEJEM ujíždějí s větrem o závod

Vydáno: 23.01.2014 00:00 v sekci Publicistika - Czech Blade



Moto:

"Kámoš jezdí rychle na motorce. Před pár lety mě vezl a když jsem slezl v Dejvicích, řekl jsem, že na motorku mě už nikdo nedostane." (Tonda Rauer, Harlej)

 

Dobrá, smiřme se s tím, že Harlej nejsou čeští ZZ Top, jejichž výšivky zdobí kombinézy ostrých hochů na silných strojích. To je snad jediná iluze, která v souvislosti s pražsko-venkovskou kapelou vzala za své. Jinak se má totiž k čile k světu a kdo si přečte o pár stránek vedle recenzi na její aktuální album Když chválím, tak sebe, dozví se mé zdůvodnění. Přitom se její protagonisté, kytarista Antonín Rauer a zpěvák Vladimír Šafránek, ještě nedávno zabývali myšlenkou na obnovení skupiny BRIAN, v které se v roce 1991 sešli. Dodnes vytahuje kouzelník Tonda Rauer písničky BRIANU ("Oči na dně moří" na pátém albu HARLEJE, "Jména" na šestce) jako králíky z klobouku. 

 O BRIANU jsem psal začátkem roku 1990 v Mladé světě. "Chceme vyplnit prostor mezi Vitacitem a Arakainem," řekl mi tehdy Tonda Rauer. "Na jevišti nic nepředstíráme, v civilním oblečení bavíme lidi a učíme se hrát v pohybu. Na koncertech nám lidi chyby odpustí, hlavně když se něco bude dít." Článek vyšel po prvním vystoupení BRIANU v sále pražské Lucerny (27. prosince 1989 společně s Arakainem a Markýzem Johnem), kde měla úspěch, přidávala a dala si tím odměnu po tříletém protloukání. O BRIAN, s kterým tehdy zpíval Leoš Semerád, se zajímali Dodo Doležal, Aleš Brichta i Petr Janda, a každý z nich pro kapelu něco udělal - pozval na turné, do nahrávacího studia. Monitor jí dokonce vydal v roce 1991 album „Čelem ke zdi“, ale na dalším CD „Příliv“ v roce 1994 si vymínil přesmyčku v názvu a z BRIANU se stal Mozek, BRAIN. Ještě zpátky k mému rozhovoru v Mladém světě, končil totiž Rauerovou pikanterií: "Pokud jde o slavné kapely, ty nám zatím pomáhají. Bossům se nepleteme do cesty a nechodíme mezi ně do vinárny Split. My totiž skoro nepijeme a nekouříme." Tonda Rauer se k poslední větě po čtrnácti letech vyjádřil: "To se pak všechno změnilo."

 NÁHODY NAHODILY MOTOR

Bezprostředně po nahrání Čelem ke zdi opustil skupinu Semerád a před Rauerem stál úkol najít adekvátní náhradu. Vlastně ani nehledal, jenom přemlouval mosteckého samorosta Vláďu Šafránka, který až po několikeré nabídce obětoval BRIANU spokojené přežívání na postu zpěváka skupiny AUTOGEN. "Já byl vysazený na VITACIT s Křížkem," vzpomíná Tonda Rauer, "a to byla jeho zrzavá kopie, což mě nadchlo. Tenkrát jsem napsal některé  měkčí písničky, které by se pro BRIAN nehodily, a tak jsem je dal nazpívat Šafránkovi. Do té doby jsem měl pocit, že když vymýšlím písničku nebo beglajty, nemusím přemýšlet nad zpěvem. Až tady jsem si uvědomil, že Vláďa ty písničky nazpíval líp, než by mě samotného napadlo. Asi dva roky jsem ho však musel  přesvědčovat, než jsme spolu začali hrát."

 Ještě třetí jméno je třeba přibrat do hry - Tomáše Miřátského, s kterým se inženýr Rauer seznámil v prvním ročníku vysoké školy. "Přivedl jsem ho do BRIANU," připomněl si jeho básnířské  ptákoviny ze studií. "To on vymyslel název kapely HARLEJ a píše pro nás většinu textů. Akorát na desce „Zastavte tu vodu“ se nedohodl s Vláďou, o čem to má být." K novému spojení došlo v roce 1993, ještě za éry BRIANU resp. BRAINU, kdy značka HARLEJ (zprvu ještě HARLEY 125) začala zastřešovat písničky, které byly pro druhou kapelu měkké anebo zvláštní. Lidem ze Snake Records, vydavatelství s dobrým začátkem a špatným koncem, přišly natolik roztomilé, že se je v roce 1995 rozhodli vydat na albu. Aby ho měl kdo nahrát, tandem Šafránek - Rauer se rozrostl o tři plejery. Ačkoliv začali jako chlastací partička, kupodivu se udrželi v nezměněné sestavě i na dalších dvou CD, přestože každý - snad s výjimkou Šafránka - hrál ještě někde jinde. Své dobré jméno dali v HARLEJI všanc Ota Hereš (kytara), Vítek Fiala (basová kytara) a Daniel Šůra (bicí), zatímco majitel studia, kde se nahrávalo, si dodnes přeje zůstat v anonymitě, neboť mu jako kytaristovi připadal zvuk oblíbeného nástroje v harlejáckém pojetí hrozný.     

 Mně kytary při poslechu neruší, spíše mi vadí název desky „Aj mena ou bejby hel“, který vzešel z téhož principu, jaký proměnil Harleye v HARLEJ. Některé písničky z debutu si docela dovedu představit na motorkářských srazech, nebo spíše v sektorech fotbalových hooligans, korunu všemu nasadí rozjuchaný "Jalovec". "Piliny" znějí ovšem stále senzačně a není divu, že  si je kapela ponechala v repertoáru, stejně jako hity "Zfetovanej" a "Toník a Vládík". Ten navíc zaujal úchyláckých videoklipem a HARLEJ pak nějaký čas platil za kapelu, na kterou stojí za to se koukat, ale není nutné ji poslouchat. "Ten klip nám sice pomohl," připouští Tonda Rauer, "ale já osobně s ním měl problémy. Přes kamaráda z vejšky, který hrál amatérské divadlo, jsem kontaktoval lidi, kteří ho s námi natočili, a já jim říkal: máme-li tam hrát my, ať se radši v obraze nic neděje. Oni pak přišli s tím, že asi týden obhlíželi parky a vybrali Karlák, který mám za rohem, a zbytek dotočíme u nás na půdě. Přičemž ukecali moje sousedky, aby tam seděly a pletly svetr. My chodili s Vláďou na Karláku mezi lidmi jako blázni a navíc se v té písni nazýváme pravými jmény - já jsem Tonda Rauerů, já jsem Vláďa Šafránků. Ten klip pak běžel na Primě v Sosákově pětce a stávalo se mi, že na mě lidi v tramvaji pokřikovali - ahoj, Toníku!"

 První album je syrové, rokenrolové. Mezi prvoplánovými vyřvávačkami však probleskl "Abstinent" jako výlet do žánru, blízkého Danielu Landovi, který donutí posluchače vnímat myšlenku v textu, která v tomto případě nepostrádá vtip: "Lepší je abstinentem být, než krávy pást." Tonda Rauer se tomuto hodnocení nebrání, zároveň však poodhrnuje oponu: "My jsme nad tím nedumali. Na první desce byly většinou Vláďovy nápady, postavené na klasických rokenrolových postupech, a víc jsme neřešili. Já měl tenkrát zánět slepého střeva a čekalo se, až přijdu z nemocnice, aby se to rychle natočilo. Potřebovali jsme desku natáhnout a 'Abstinent' byla poslední věc, kterou jsme dělali. Vláďa to přitáhl a my s Tomášem Miřátským jsme přes noc sepisovali text."

 Ještě jedna píseň budí pozornost nejen proto, že představuje jediný pomaláč na albu. "Eva Braunová" totiž vyvolává jisté asociace. "Dlouho jsme řešili, jestli jo, nebo ne," připouští problém Tonda Rauer, "ale pak jsme si řekli, že jestliže si ze všeho děláme srandu, půjdeme i do tohohle. Vždyť je to o člověku, který sedí v Bohnicích, myslí si, že je Hitler, a shání Braunovou. Kapelu nikdo neznal, neměli jsme žádné fanoušky a věděli jsme, že si můžeme dělat, co chceme. U dalších desek už to bylo svázané, ty mají každá něco navrch."

 Kapela rozjela koncerty, "Toník a Vládík" se chytil a ozvaly se i veliké firmy s nabídkou na spolupráci. Jak to dopadlo, shrnuje Tonda Rauer s kyselým výrazem: "Bavili jsme se s Monitorem a s BMG, jenomže jsme uzavřeli se Snake smlouvu s opcí na druhou desku a zpětně si myslím, že se nám to vymstilo. Když Snake krachly, vyrovnaly se s námi tím způsobem, že nám daly komplet práva na obě desky, aby jsme je mohli vydat v reedicích. Jednička i dvojka pak vyšly znovu u Sokol's Power Voice. Škoda, že se nám nepodařilo točit u velké firmy s rozsáhlou distribucí."

NEMUSELI PŘEVLÉKAT KABÁT

Na albu „Harlej Krišna“, které se točilo v únoru 1997 v Jandově Propasti, je pozoruhodný přínos zvukového mistra Stanislava Barocha, který od té chvíle nechybí u žádného nahrávání HARLEJE. "Se Standou jsme začali víc chodit v partičce do hospody," hodnotí změnu Tonda Rauer, "a tam jsme začali přemýšlet, co dáme na desku." Moc toho nevykoumali, Vláďovo "antirapové" intro uvádí snůšku pakáren, v níž vyniká titulní pop hit od Boye George ("tenkrát jsme ho dlouho sháněli a všude možně hledali," přisazuje si Tonda Rauer) a "Šlabikář" od Tublatanky ("od té doby chceme nahrát album Harlej Slovákům). Kapela si na svých koncertech připomíná z této desky čtyři pecky, "Vostudu", "Velblouda", "Černoušky" a "Harlej Krišna", můj zájem však vzbudila "Ruská", která mi zní francouzsky (ty dvě kultury si byly vždycky blízké), a "Brouci" s mollovou melodií a kytarovým twangem, jedna z prvních v řadě melodií, které kritici skupiny nazvali kabátovskými, ve mně však spíše vyvolaly vzpomínku na sympatickou britskou kapelu New Model Army.

 Kritikům v ústrety začíná po půldruhém roce natočená trojka "Hárlejova kometa písní "Optimistická", v níž se zpívá se šibeničním humorem: "Stejně to poserem / žádnej nás nekoupí / nikdy z nás nebudou / nebudou Kabáti." Tonda Rauer odmítá, že jde o přiznaný mindrák. "To vzniklo tím, že jsme před tou deskou odjeli jako předkapela turné s KABÁTEM a všude o nás začali říkat, že Harlej se snaží být jako Kabát. Takže to bylo míněno jako sranda. Nikdy jsem neměl pocit, že je to stejné, protože KABÁTI jsou jasně vyhranění a člověk je hned pozná. Ale protože nám to pořád někdo otloukal o hlavu, tak jsme si řekli, že nejlepší obrana je útok, a prostě jsme to tam dali."

 Na desce, z které se dodnes hraje na koncertech "Julie", "Tramvaj č. 50", "Balada" a "Italská", je zajímavý způsob natáčení v sále v Radnici u Rokycan, který objevil Stanislav Baroch. "Já viděl dokumenty," vysvětluje Tonda Rauer, "jak Ozzy Osbourne a Oasis natáčeli nezávisle na sobě alba v sálech, a tak jsme si řekli, že když jim to tak dobře hraje, půjdem taky na sál. Převezli jsme do Radnice aparaturu a protože byly houby a pivo blízko, točilo se dlouho." Na Kometě je patrná proměna Vládi Šafránka ve zpěváka s výrazem, jakéhosi rockového šansoniéra. Jako by věděl, že shouterství (lidově řečeno "vyřvávání") nebude jeho silná stránka, že by ho zdrželo na  lajně, v které to dopadne někdy dobře a jindy hůře. Dřevní rock'n'roll prvního alba ustoupil pestré směsici vlivů, jako je punk, post-grunge, nu-metal, ale i flamenco ("Jimův osud") a jiné lidové nápěvy. Už se tolik netlačilo na pilu. "To bylo taky tím," přiznává Tonda Rauer, "že první demáč jsme udělali omylem, byl to vedlejší produkt Brianu. S Vláďou nás baví spíše jiná muzika, a tak se na naše desky konečně začaly dostávat měkárny, které posloucháme doma."

A BUDE SE BÍLIT!

V rozporu s mottem článku vypadá design alba Hárlejova kometa jednoznačně motorkářsky, ale to prý vzniklo na přání partičky motorkářů, kteří si kapelu oblíbili a desku zasponzorovali. "Nikdy jsme nebyli čistá motorkářská kapela," potvrzuje Tonda Rauer, "spíše jsme si dělali srandu, když najednou každý musel mít motorku. Dokonce jsme si změnili původní název HARLEY 125 na HARLEJ, aby si někdo nemyslel, že krademe firmě Harley Davidson její značku."

 Ačkoliv desku vydal Jiří Sokol u svého SPV, zachoval

rituál stejného postavení hráčů na zadním obalu krabičky. Potřetí tak demonstrovali proměny své vizáže, jak na ní pracovaly paní móda i zub času, ale od jara 1999 nastoupil nový basový kytarista Richard Karč a ten také nahrál s HARLEJEM v létě 2000 jeho čtvrté album „Zastavte tu vodu“, jehož přesný   název zní „Aj lav jú, čunaj, čunaj, čunaj, čunaj ču bejby“. Tonda Rauer má po ruce vysvětlení, dá-li se to tak nazvat: "Jednou řekl Vláďa čunaj a já na to, co to znamená. A on že prý v češtině zastavte tu vodu."

 Skupina podruhé využila služeb ostravského studia C, ale zpěvy se dotáčely jinde. "Je to superstudio," nedá na Citron dopustit Tonda Rauer, "já ho znám, protože jsme tam hodně jezdili s ALKEHOLEM." Tak jako mohl do roku 2001 počítat s druhou kytarou Oty Hereše, na oplátku doplňuje základní dvojici Ota Hereš a Petr "Kuna" Buneš jako baskytarista ALKEHOLU. "Problémy s tím nemám," dává nahlédnout do poměrů, kdy jedna kapela muzikanta neuživí. "Dělám ještě jiné věci, jako je mastering, zvučím ve studiu. ALKEHOL hrával častěji než HARLEJ, ale časem se to srovnalo. Vloni jsme si řekli, že koncerty s HARLEJEM trochu omezíme, takže vede zase ALKEHOL. Obě kapely se čím dál víc odlišujou a já jsem ALKEHOLU za celou dobu jeho existence donesl pouhé dvě písničky. Ota s Kunou si kapelu vymysleli, dali jí svůj ksicht a rukopis, a je dobré, že se jim do toho nikdo neplete. My v HARLEJI navíc měli období, kdy to vypadalo, že toho necháme a rozejdeme se. Pak si ale Vláďa pořád halekal 'Svařák' a přišel s tím, že bychom ho měli dát na desku. Nevěděli jsme, jak ho nahrát, ale zrovna vyšlo dvojalbum Metalliky Garage Days, kde bylo "Whiskey In The Jar", a Vláďa na mě - udělej to tak, aby to stejně šlapalo, vždyť je to vlastně taky tradicionál. A ono to zafungovalo."

 Zastavte tu vodu je s téměř osmi tisíci prodanými nosiči nejúspěšnější album HARLEJE. Kapela z něho uvádí na svých vystoupeních sedm titulů, pro úplnost uvádím pořadová čísla na disku: 1, 2, 5, 6, 7, 8 a 13. Poslední z nich, "Sbírka", mi připadá jako dobrý pop do dobrého rádia. "Byl to první případ," komentuje Tonda Rauer, "kdy jsme zařadili věc, kterou jsme měli připravenou pro pokračování BRAINU. Máme jich nahráno strašně moc a protože je nám některých líto, postupně je zařazujeme."

 První změna v obsazení strhla lavinu. Znovu se střídají postavičky na zádi cédéček, jen první dva zleva, Vláďa Šafránek a Tonda Rauer, zůstávají a druhý z nich to nevidí až tak tragicky. "Někde jsem četl, že životnost kapely je dána počtem odehraných koncertů, takže jsme dohráli, přestože kapela šla nahoru. Bubeník přišel s tím, že má něco s rukou a bude muset přestat hrát. Když odcházel, řekli jsme si s Vláďou, že to vezmeme z jedné vody načisto, zariskujeme a vyměníme celou sestavu."

VLÁĎA UŽ NEMUSÍ MEZI VEMBLOUDY

Koncem roku 2001 nastoupili do HARLEJE basový kytarista Kolins, kytarista Martin Volák a bubeník Libor Fanta. Jeden je z Mladé Boleslavi, dva z Mnichova Hradiště. Pražákovi Rauerovi to nepřipadá divné. "Čechy jsou malé a je strašně těžké najít muzikanty, kteří dobře hrajou a dostaví se profesionálně na jeviště. S kluky z DEBUSTROLU jsme se dobře znali. Martin Volák poslouchá to samé jako já - REM, OASIS, U2. Kolins hraje v DEBUSTROLU na kytaru, s námi musí na basu. DEBUSTROL existuje, akorát po Volákově odchodu zůstal ve třech. Tak jsem je oslovil, a oni, že jo. Já si pak vozil na zkoušky do Boleslavi šaty na převlečení, protože jsem se potil, jak byli všichni nabití energií. Co se v HARLEJI ztrácelo, objevilo se znova."

 Vláďa přinesl obnovené kapele do vínku několik písniček mostecké skupiny Sandra & Vembloudi, s kterou občas z nedostatku jiných příležitostí zpíval, a tři z nich - "Z deníčku Pepíka důchodce", "Sandra" a "Vidláci v Chicagu" - se dostaly na páté album HARLEJE „Musíme se pochválit, máme auto z Mostu“, které nová sestava natočila v létě 2002. (Na současných koncertech mají ovšem VEMBLOUDI smůlu, z desky se hrají jiné tracky - 3, 5, 6, 10 a 15.) Neúnavný Stanislav Baroch přišel s další inovací nahrávacího procesu, když nechal základy natočit fakticky naživo. "My to chtěli zkusit," bere se za experiment Tonda Rauer. "Jde o pocit. Rozestavěli jsme se ve studiu tak, abychom na sebe viděli, a před každým blbým místem jsme koukali, kdo z nás to zkazí, a oddechli jsme si, když to dobře dopadlo." Ví si rady i s narážkou, že snímky jsou každá ves, jiný pes. "Mám rád hodně muziky, třeba Queen, a u nich je každá písnička jiná. To se mi strašně líbilo, a tak jsem si řekl, dobrý, můžeme to vyzkoušet také na naší desce." Inu, Tonda se musí pochválit, i když nemá auto z Mostu.

 Vedle propocených zkoušek a pestrých cédéček objevila skupina rovněž kouzlo hraní z pozice headlinerů na turné s velkou aparaturou a bohatým světelným parkem. "Začalo mě štvát," obhajuje tento obrat Tonda Rauer, "že je stále vyšší vstupné na naše koncerty, a přitom se na nich nic nového neděje. Stojíme tam, žádná změna, jenom lístek je o padesát korun dražší. Tak jsme si řekli, že je pravý čas udělat koncerty tak velké, jak se nám to jen podaří. Muzikanti na nás koukali a ptali se - o co vám jde? Na co si to hrajete? Stejně se potkáme za rok v Chroustovicích! Ale my si řekli, že uděláme pár větších koncertů, a myslím, že se to vyplatilo. Beztak se z koncertů  většinou vracíme do Prahy. Já bych se bez domova zbláznil, jsem domácí typ, neoženil jsem se a žiju šťastně s rodiči ve Vodičkově ulici."

 Kapela najednou musí zvažovat, pro koho vlastně hraje. Nutí ji k tomu firma EMI, která se chopila vydání šestého alba „Když chválím, tak sebe“. "Posluchačů přibývá," pochvaluje si Tonda Rauer, "ale určitě jsou lidi, kteří nás poslouchají od začátku, když zafungovali 'Toník a Vládík' a 'Zfetovanej'. Pak nás hodně lidí vidělo, když jsme hráli před KABÁTY, a s fanouškovským zázemím taky hodně zamíchaly písničky 'Svařák' a 'Pověš ho vejš'."

 Po srandičkách na předchozích albech mě překvapilo, jak odpovědně se kapela k nové příležitosti postavila, jak pečlivě vybírala písničky, vážila každé slovo i tón. "Udělali jsme nějaké demáče," popisuje šestý porod HARLEJE Tonda Rauer, "ale 'Zemětřesení' a 'Přirození' byla už hotová. Po týdnu jsem mluvil s Vláďou a ten mi řekl do telefonu, že je z nových písní nešťastný. Líbí se mu 'Zemětřesení' a 'Přirození' a měli bychom  sunout HARLEJ tímhle směrem. Tak jsem vyhodil demáče a začal  nanovo. V konečné fázi jsme se dobrali toho, že jsme měli připraveno třicet písniček, a z nich jsme osmnáct nazpívali, patnáct nahráli a dvanáct se dostalo na desku. Takže album  vzniklo brutální selekcí. Nejprve jsme se chtěli oprostit od heavy metalu, ale potom jsme řekli, že ne, že musíme natočit rockovou desku, ne pop-metalovou. Postupně ji uvedeme celou na koncertech, jen si myslím, že rádia budou dál trpět předpojatostí a nebudou nás hrát. Teď už se tři lidi živí hraním v HARLEJI, jen basák je ředitelem kina v Mnichově Hradišti a já dělám strašně moc věcí. Taky samolepky ve své firmě na sítotisk. Tričko s nápisem HOVNO je naše nejprodávanější. Kdyby se ale kapela rozjela úplně, tak bych jenom hrál."

Jaromír Tůma

 

 

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále