ZYLWAR - "Jen tak si pískej"

Vydáno: 05.05.2015 00:00 - Martin Černý

ZYLWAR

Jen tak si pískej

vlastní náklad - 39:54

crossover - Brno

Brněnští ZYLWAR brázdí tuzemské vody již jedenáctým rokem. Po třech kratších nahrávkách se kapela v loňském roce odhodlala vydat debutovou desku „Jen tak si pískej“, kterou v současné době představuje fanouškům na koncertních pódiích.

ZYLWAR je velmi svébytné uskupení, jenž na naší scéně téměř nemá obdoby. Stylové označení „crossover“ obvykle nepovažuji za úplně šťastné, jelikož si pod ním většinou nedokážu nic konkrétního představit a nevím tedy, co mám od kapely vlastně očekávat. Rock, funky, metal, hardcore,...kdo ví? V tomto případě je však tato pseudoškatulka na místě. Tvorba této smečky se zkrátka jiným pojmem ani obsáhnout nedá. Mísí se v ní rozmanité žánry napříč celým hudebním spektrem. Kdybych je tu měl vyjmenovat všechny, tak bychom se konce této recenze dočkali jen stěží. Nutno říci, že jsem se ve vší té změti prve moc nevyznal a trvalo mi delší dobu, než jsem této desce plně porozuměl a posléze i přišel na chuť.

7865

Na „Jen tak si pískej“ mě nejvíce fascinuje její živelnost a nespoutanost. Nálada se tu mění doslova píseň od písně. V souvislosti s tím mě často napadá, že jako hlavní zdroj inspirace pro tuto nahrávku musel posloužit život sám. Tu metalová vypalovačka, tu song s baladickým nádechem a ejhle, v závěsu tady máme punkovou hoblovačku. Dámy a pánové, takhle nekonzistentní a rozvernou placku už jsem dlouho neslyšel. ZYLWAR prostě ví, jak posluchače překvapit a mohu vám garantovat, že nudit se v žádném případě nebudete.

Abych se přiznal, tak pořadím písní na desce se většinou nijak obšírněji nezabývám. V tomto případě jsem si však nemohl nevšimnout jedné podstatné věci. Ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, tak každá píseň tu má své pevně dané místo, přičemž jedna bez druhé by nemohla fungovat. Tvoří společně dílky jedné velké mozaiky, která i přes svou různorodost působí velmi sofistikovaně a promyšleně. Díky tomu se na konec stopáže dostanete než byste řekli švec. Že nebudete mít dost, to snad ani nemusím říkat dvakrát.

Jedním z nosných pilířů desky jsou skvělé melodie. Třeba při poslechu klipovky „Marasmus“ jsem se nemohl ubránit srovnání s albem „Druide“ od libereckých KRUCIPÜSK. Obě nahrávky se vyznačují výjimečným smyslem pro barvitou melodiku, která o sobě dá v pravou chvíli vždy vědět. „Jen tak si pískej“ sice působí méně ztřeštěným, serióznějším dojmem, ale co do kvality a inovátorství se této dnes téměř legendární desce kvapem blíží.

Na obalu první dlouhohrající desky ZYLWAR se konečně objevil všem známý Pepek Zilvar ze seriálu „Bylo nás pět“, od něhož má kapela odvozený svůj název. Jako by nám tím pánové snad chtěli naznačit, že léta budovaný koncept je na novince vypiplaný takřka k dokonalosti. Ano, „Jen tak si pískej“ skutečně patří k tomu nejlepšímu, co se v loňském roce na česko-slovenské scéně urodilo. Nekonvenčnost, nevtíravá melodika a v neposlední řadě poetické texty. To vše dělá z poslechu této desky vskutku nevšední zážitek.

Hodnocení: 5,5/6


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení