Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

Anděl sem, anděl tam

Vydáno: 12.05.2015 00:00 v sekci Publicistika - Gerd Muller

A ještě něco vám řeknu. Zatím nikdy v ateistických Čechách a Moravě negůglovali naši hudebníci, alternativci, fanoušci, publicisté, prodejci hudebních nosičů a všech 128 věrných diváků televizního programu ČT ART slůvko „anděl“ tak často a zarputile, jako v dubnu tohoto roku.

Pochopitelně, nejednalo se o náhlé masové duchovní osvícení části hudební veřejnosti. Spíše naopak. Už se to tak prostě hezky česky přihodilo, že cimrmanovskou shodou náhod, dobrých úmyslů s tradičním pekelným koncem, střetu myšlenek a tržní reality, obchodních zájmů, uměleckých ambicí, duelu talentu a rutiny se nám z širší veřejností neznámé hudební ceny Anděl stala pomalu kulturní událost roku.

Opravdu nebývá zvykem, aby se k nenápadnému hudebnímu bilancování absolutně nesrovnatelnému s takovými provařenými mediálními majstrštyky jako je například Miss Czech republic, fotbalista roku, kedlubna roku, olympijské hry nebo TýTý vyjádřili skoro všichni znalí písma a vlastníci PC.

Co se tedy sakra letos Andělům vlastně stalo? No celkem nic moc. Prostě jen nikdo nebyl spokojen. Tedy až na výjimky a mne. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Anděl si pod křídlo levé přichýlil ceny žánrové v kategoriích od alternativní hudby po punk & hard core, pravá peruť zahřívá tradiční kategorie včetně pěvkyně a pěvce, kapely nebo alba roku. Jak je asi většině z vás jasné, obě křídla se až tak moc nemusí, mnohdy o sobě ani neví, každé si mává jinak a hlavně – jejich fans jsou od sebe vzdáleni na vzdálenost tuctu světelných let. A navíc – hudebníci z obou křídel si určitě navzájem nestahují alba.

Leť si, Anděli, leť

Ovšem špatně se to létá vzhůru, když obě perutě jsou i rozdílně krmené, hýčkané a opeřené.

Davové kvílení hudebníků, publicistů, fanoušků a pořádající agentury vyvolal jeden drobný fakt. Dotyční si nerozumí a nejsou schopni mezi sebou prohodit vlídného slova.

Nejvíce to pochopitelně vyhřezlo při předávání žánrových cen.

Během vyhlašování šampiónů v mé oblíbené žižkovské Akropoli z pódia nehřímali noví, staří nebo neokoukaní vítězové Andělů, ale sbírka vokálně-instrumentálních souborů z portfolia pořádající agentury.

Má na to promotér právo? Má, je to jeho projekt, peníze a jeho investice. Bylo to hezké podívání? Tak to ani náhodou.

Hm, nevím, jak by se při vší úctě k ostatním vítězům tvářili jinak mírumilovní bři Ebenové, pokud by místo nich na stage nastoupila třeba chlapecká poprocková kapela.

Naštěstí Ebenovci vystupovali toho večera v Kroměříži a byli konfrontace ušetřeni.

To ovšem alternativci, elektronici, hiphopeři a spol se pochopitelně naštvali.

Pořádající agentura se diví, že čekala od kolegů z branže více tolerance.

A kolegové z branže se diví rovněž - očekávali více respektu vůči vítězům a menšinovým žánrům.

Začarovaný kruh

Bylo mi líto kapely ASMODEUS. A nejenom jich. Ocenění si vybojovali a zasloužili. Jejich radost byla upřímná. A kdyby mohli ten večer vystoupit, byla by to radost i pro mne. A pro ně možná noví posluchači, nové příležitosti.

 

 

Chci doufat a věřit, že stejně rovné a upřímné bylo odmítnutí udělené ceny kapelou HANBA.

Mají právo cenu odmítnout? Určitě. Je to jen na nich, ale v tom případě proč tam chlapi chodíte? Možná vám chyběla odvaha přenechat místo jiné kapele, když už s tím artefaktem nemá cenu zajít ani do sběru. Mohli jste ji ale i vydražit a prachy dát na cokoliv.

Mně osobně se soška sochaře pana Róny velmi líbí. Stále v ní vidím naději.

A stejně tak se mi líbí vítězové v kategorii alternativní hudby – kapela KALLE. Upřímně, bez Andělů bych se o ní nedozvěděl a byl bych ochuzen. A to velmi. Tak skřípnu zuby a budu doufat, že příští rok nám z nových hudebních klenotů spadne brada.

 

 

Stesky o tom, že ceny Andělů odrážejí průměrnost české hudební scény, jsou očekávatelné.

Logické. Ale i otravné. Pokud nepřijde změna.

Co s tím?

V den, kdy v Hudebním divadle Karlín sošky Andělů našly své laureáty v kategorii Music Czech Awards, v olomoucké Kapli Svatého Těla vystoupil norský hudebník, znalec run a severské metodologie Einar Selvik.

Ten Einar Selvik, který ještě pod jménem Kvitrafn bušil na bicí u ortodoxních blackmetalistů GORGOROTH. Hudebník, který se pro zachycení skutečných emocí před nahráváním skladby „Naudir“ svého projektu WARDRUNA několik dní postil a bivakoval bez spacáku a teplého oblečení v norských horách. Ten Einar Selvik, který při nahrávání skladby o vodní runě „Laur“ stál po pás v horské řece.

Proč? Prostě měl pocit, že skutečné emoce v hudbě lze vyjádřit jen díky skutečnému prožitku.

 

 

Netrvám na tom, aby podobné maximalistické umělecké a autorské postupy používala celá naše hudební a publicistická obec, ale pokud chceme hledat kořeny v rozdílu vnímání norské a české hudby ve světě, pouhé dštění síry v médiích na Anděly, mručení a skučení nám nepomohou.

Globální post-andělské zmatení části publicistů, organizátorů a hudebníků skvěle vystihuje prastarý text Zdeňka Rytíře k písni OLYMPIKU „Anděl“.

 

Vlak je prázdný, pouze anděl a já

Zdá se nám, že vlak stojí
Krajina ubíhá
My vídáme svět dvojí
Pravý se nehýbá

 

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
MILLIGAN – Dali jsme si za cíl na tento rok vypilovat dost materiálu na novou desku MILLIGAN – Dali jsme si za cíl na tento rok vypilovat dost materiálu na novou desku
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Rozhovory
Pro mnohé z nás bylo jméno MILLIGAN na plakátech různých akcí donedávna poměrně neznámým pojmem. Rozřešení přišlo až s debutovým albem "Play Me", které tahle death metalová parta vydala vlastním nákladem v dubnu loňského... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
JOKER’S IV - Pink World JOKER’S IV - Pink World
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Recenze
DIGITON MUSIC – 39:25, hard rock / glam rock... číst dále