Hard cover Havelka

Vydáno: 08.04.2015 00:00 - Gerd Muller

A ještě něco vám řeknu.

Někde na 129 kilometru D1 směr Brno mne ožehl svěží jingl Rádia Beat s upoutávkou na vystoupení kapely TVRDÝ HAVELKA. Miluju nečekané české názvy hudebních spolků s cimrmanovským ocáskem. Gut, tím lépe, že předskokanem (skokankou) měla býti jistá avantgardní umělkyně Golden Diskó Ship aus Berlin. To už vypadalo více než nadějně.

Večer jsem si zagůglil. A hle – žádný core, žádný hard. Žádný post. Nebo tak něco.

Jen pozoruhodná dvojice TVRDÝ/ HAVELKA. Duet? Pár? Spíše dvojice. Dvojka.

I když po poslechu jejich sbírky totálních překopávek pilířů českého hudebního podzemí té druhé půlky osmdesátek „U nás v garáži“ se z dvojky stala naráz jednička měsíce.

Nebudu zabředávat do detailů – zkuste si zagůglit taky. Stojí to za to. A bude vás to bavit. Bude to mírně smutné, nahořkle veselé a hlavně nečekané dobrodružství. Pokud ovšem nelpíte na históriji, vetché minulosti a pietním oprašování muzeálních kusů.

Nebudu nic skrývat – od několika psavců dostali TVRDÝ/ HAVELKA za rozsekání tradičních hodnot českého undergroundu pořádně nabančeno. Ale čert je vem, psavce – tradicionalisty. Ty původní kusy zněly tak nějak jak z Bubenče, novátorské předělávky jsou naopak made in Brixton.

Hele mladej dobře víš že auťák na střechu nepatří tak dáme ho na kola a zasklíme mu vokno a spravíme mu dveře a nafoukneme gumy a příště si ho dejte do garáže Tady není žádnej Brixton, tady není žádnej Brixton já sedím doma v Bubenči a vůbec nemám strach

Nikdy jsem si upřímně nevychutnal „Žiletky“ PSÍCH VOJÁKŮ tak, jako v nasmaženém coveru pánů TVRDÝ/ HAVELKA. Nechte se odstřelit též.





A vůbec… tady máte další vypečenou hard cover demonstraci invence, tvůrčí odvahy a svobody se spoustou vychytávek. A nezapomeňte přístupové heslo – „potřetí to už nevyšlo“!!!



 

Pokud by si chtěl kdokoliv dopřát kontrastu s původním songem DR MAXe, má ukázku hier.



 

Osobně jsem z alba „U nás v garáži“ nadšen, unešen, ohlušen a ohúren. A stále v něm hledám štěstí.

Hudbě zdar, přátelé!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení