Blogger Gerd Muller: Petřina - Bůh riffu

Vydáno: 16.10.2014 00:00 - Gerd Muller

 A ještě něco vám řeknu. 28. srpna kulturní redakce iDnes zveřejnila v nekřesťanských sedm hodin a devět minut ráno anketu „Navrhněte, který český kytarový riff je nejlepší.“ Rubrika iDnes se sice odvolává na aktuální iniciativu BBC vystopovat riff všech riffů, ovšem i průměrný rockový meloman, fanoušek Rádia Beat nebo kytarový samouk tuší, že olympiáda riffů je tak stará, jak samotná produkce firem Marshall, Fender nebo Gibson a výroba elektřiny..

V redakčním článku iDnes je nadhozena možnost výběru kytarových riffařů s použitím jmen Petra Jandy, Oldy Říhy a Milana Hlavsy.  A reakce čtenářů na sebe nenechala čekat. Ve vláknu pod článkem je přesně 317 příspěvků, návrhů a nominací.

A jak česká kytarová řež dopadla? Hlasovalo celkem 6969 čtenářů a posluchačů. Bez ohledu na magické číslo účastníků ankety výsledek pro mne magický není. Zlatou si odnáší lidový VISACÍ ZÁMEK s obrozeneckým „Traktorem“ a 2 411 hlasy,  nominovanou desítku uzavírají STROMBOLI a jejich „Ó hory, ó hory“ se 171 hlasem. Sláva riffům, není žádných poražených.

Pozorně jsem si přelouskal všech 317 nominačních příspěvků a dalších 107 příspěvků těch, kteří po vyhlášení vítězů buď jásali, nebo byli dezorientováni a roztrpčeni. Z raritních šedesátek se v nominaci objevil jedenkrát THE SOULMEN s „Baby do not cry.“ Skvělá volba! Pozitivní zmínky a názvy kapel nebo hudebníků  v příspěvcích čtenářů podle mých amatérských propočtů jsou tyto: PROGRES 2 (i jako BARNODAJ) je zmíněn 22x, PRAŽSKÝ VÝBĚR a STROMBOLI rovněž 22x,  KATAPULT  a MODRÝ EFEKT 17x, VISACÍ ZÁMEK 15x. TŘI SESTRY se objevila v návrzích 5x, naproti tomu band JIŘÍHO SCHELINGERA 13x.

Kulturní redakce iDnes nakonec nominovala do hlasovacího výběru toho, koho nominovala. Odpustím jí, že nezařadila do užšího finále „Čajovnu“ Radima Hladíka. No riff, sorry. I když je velmi sympatické, že Hladíkova geniální instrumentální kytarová miniatura byla zmíněna čtenáři a fanoušky více než často. Co mne ovšem skutečně otrávilo, je finálová neúčast kytarového mága Oty Petřiny. Pravda, podle vyjádření iDnes „ … Podobný případ (nezařazení) je ovšem i další česká kytarová legenda Ota Petřina. I když byl zmiňován mnohokrát, málokterá z jeho skladeb ať už na sólové desky nebo pro Petru Janů, Václava Neckáře a další interprety byla zmíněna tolikrát, aby ji bylo možno do finále nominovat.“

Chápu, je jednodušší napsat do nominačního příspěvku „Traktor“ než „Jitřní svět tvých jantarových očí“  nebo „Tenhle vítr měl jsem rád“ či dokonce „Tomu, kdo nás má rád.“ Nevadí. Na Mullerově stupni vítězů je jednoznačně domácí  jedničkou Ota Petřina.

Tramtaradá. A to při vší úctě a fanouškovství k Hladíkovi, Pavlíčkovi, Křužíkovi z PRIESSNITZ nebo pánům  Franekovi a Helfštýnovi z PROUZA.

Nikdo z českých kytaristů není tak rozpoznatelný. Samobytný. Paličatý. Svůj. Stylotvorný.

A na vinylech mnou tak doškrabaný.

Chcete ukázku?

Hier!   




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení