Ať žijí SUPPORT LESBIENS!

Vydáno: 09.12.2015 20:45 - Jirka Štraub

„Král je mrtvý, ať žije král“ – jasný vzkaz těm, kteří ještě nepochopili, že se staré časy už nevrátí, zato tu máme nové.
SUPPORT LESBIENS -KID









SUPPORT LESBIENS

K.I.D.

WARNER MUSIC - 51:21

Pop rock          Praha

SUPPORT LESBIENS pokračují na „K.I.D.“ v tom, co už představili na „Leave a Message“. Druhá zmíněná deska je přitom v rámci diskografie skupiny jednou z klíčových, jelikož se jednalo o první album s novou sestavou bez Kryštofa Michala, jehož frázování bylo jednou z ochranných známek kapely.

Ze SUPPORT LESBIENS se stala nová skupina. Zpěvák Czenda se nesnažil v žádném případě napodobit Michala a nutno přiznat, že jeho angličtina je daleko „čistší“. Hynek Toman v nové éře zanechává opět svůj typický rukopis a „Leave a Message“ ukázala, že SUPPORT LESBIENS mají v žilách čerstvou krev a v nové éře toho budou mít hodně co říct. Na „K.I.D.“ naštěstí nezůstali stát na místě.

SUPPORT LESBIENS 2015Zaprvé je tu daleko promyšlenější koncept. „Král je mrtvý, ať žije král“ – jasný vzkaz těm, kteří ještě nepochopili, že se staré časy už nevrátí, zato tu máme nové. Úvodní titulní skladba může při pozorném poslechu v něčem lehce (pozor zdůrazňuji slova „pozorný“ a „lehce“) evokovat i ranou tvorbu skupiny. Ono ani předchozí album nebylo jen procházkou líbivými poklidnými pop rockovými baladami. Na „K.I.D.“ se ale také jim dostává zaslouženého prostoru. Výrazná je například „Stupid Little Lie“ s překvapivým rytmem.

Druhý disk je dokladem toho, že SUPPORT LESBIENS ještě stále probádávají nové území a zkouší, co všechno si v něm mohou dovolit. Vybrané skladby z prvního CD tu slyšíme s českými texty. Jestli to naznačuje, že by kapela chtěla zkusit - byť třeba jen částečně - přejít na český jazyk, pravděpodobně by se nejednalo o úplně šťastnou volbu. Víme, že texty v mateřštině by pro tuzemské publikum byly přístupnější, ovšem v kontextu celé české pop rockové scény, zní skupina najednou tuctověji a navíc angličtina je pro ni nejtypičtější. A když se jí povedlo u nás prorazit s angličtinou – což samozřejmě není úplně jednoduché – proč se toho vzdávat? Nejen druhý disk ale vzbuzuje zvědavost, kam se SUPPORT LESBIENS vydají příště. Pořád mají čím překvapovat. Tak ať žijí!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení