Teenageři DONAHA už se vyrovnají i dospělým

Vydáno: 13.01.2016 13:00 - Michal Křížek

Když se pop punk skloubí s teenagerovským nadšením a nevídaným talentem, nemůže to dopadnout špatně. Kapela DONAHA má navíc už i potřebné zkušenosti.
DONAHA - Beta samci









DONAHA

Beta Samci

Warner Music - 29:27

pop punk  Bruntál

Mám pocit, že s podobně zaměřenými kapelami, jako jsou bruntálští DONAHA, se v poslední době roztrhl pytel. Není ale sporu o tom, že líbivý pop punk je teď v kurzu. A když se navíc spojí s teenagerovským nadšením a talentem, nemám nic proti tomu. Čtyřčlenná skupina DONAHA má kromě toho překvapivě i dost zkušeností. Mezi ně patří třeba předskakování na koncertě zpěvačky Tarji Turunen, vystoupení na festivalu Rock for People a úspěchy v různých talentových soutěžích.

Aktuální album, které dostalo název „Beta samci“, má bezpochyby stejné ambice. Kluci se zaměřují na krátké a úderné skladby s hitovým potenciálem (délkou nejlépe do tří minut) a tím potvrzují snahu atakovat rádiové hitparády. Příkladem toho je hned první skladba „Nedostupná“, která hned odkryje největší zbraně alba a sází na chytlavý refrén, za který by se nemusely stydět ani daleko zkušenější veličiny. Ve stejném duchu pak pokračují i ostatní písně, které jsou vždy stavěny tak, aby se nevymykaly střednímu proudu a aby byly posluchačsky nenáročné. Daleko přitom nemají třeba od žánrově podobných kolegů EMBER'S BRIDGE či zkušených RYBIČEK 48 („Padák“), cizí jim však není ani elegance a srozumitelnost ve stylu populární skupiny SLZA nebo modernější pojetí („Noční pouť“) s písničkářský nádechem á la VOXEL („Počítám“).  

"Nevídaná"
DONAHA zkrátka jdou s dobou a vedou si rozhodně (nejen na svůj mladý věk) dobře. Novoty od nich nicméně moc nečekejte. Jak se vám deska „Beta samci“ představí při svém prvním seznámení, tak bude působit i při dalších posleších. Z deseti skladeb navíc nic výrazně nevyčnívá a místo toho se sází na osvědčené postupy, jednoduchý a pravidelný rytmus a přímočarost. To s sebou sice na jednu stranu přináší značné riziko brzkého omrzení, ovšem na straně druhé zase záruku kompaktního a jednolitého dojmu.

Kapela DONAHA zvládá to, co se jiným nedaří dlouhé roky. Když si vezmeme, že jsou to ještě teenageři, bude více než zajímavé sledovat, co se bude dít v příštích letech.   


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení