IGGY POP to načal a FOALS dokončili. Prague Metronome Festival stál zato

Vydáno: 27.06.2016 12:04 - Jaroslav Špulák

Uplynulý víkend patřil novému festivalu. Na pražském Výstavišti, hned vedle malebné Stromovky, se uskutečnil Prague Metronome Festival. Konal se v sobotu a v neděli jako reprezentativnější bratr v metropoli probíhajícího United Islands Of Prague.

Lákal na hvězdy světového formátu, dobrou zábavu, spolehlivé zázemí, skvělé prostředí a v neposlední řadě také na možnost založit novou tradici. V Praze se totiž velkým hudebním festivalům nikdy nedařilo. Jam, Love Planet, Sun nebo Prague City Festival brzy zanikly, a tak není divu, že pokus uspořádat v metropoli v srdci Evropy reprezentativní akci přichází opět.

Tentokrát je na ni ale dobře zaděláno. O víkendu totiž, podle sdělení organizátorů, přišlo sedm a půl tisíce diváků. Po skončení nedělního koncertu FOALS na hlavní Metronome Stage řekla programová ředitelka Barbora Šubrtová, že již nyní je třeba myslet na druhý ročník, který se uskuteční za rok v červnu. Dala tím přítomným naději, že se na příjemné akci s jistě velmi dobrým programem budou moci sejít i v roce 2017.

Program byl na letošním Prague Metronome festivalu základem úspěchu. Přijel IGGY POP a svým setem dal najevo, že i v devětašedesáti letech může z člověka prýštit energie, která strhne ostatní. Takové bylo jeho vystoupení. FOALS zase svým nedělním setem řekli, že hudba je vláčná, lze s ní pracovat s citem i brutálně a lze si pro ni vybírat z nekonečného spektra nálad.

K vrcholným chvílím Prague Metronome Festivalu patřilo i nedělní vystoupení britských CRYSTAL FIGHTERS, kteří rozdávali svým mixem taneční hudby, popu, rocku, alternativy i folku radost ze života, pokoru ke všemu živému, lásku a odhodlání užívat si každé chvíle na tomto světě. Publikum pod pódiem náležitě strhli a jejich vystoupení byla vlastně jedna velká taneční párty, které se vůbec nechtělo skončit.

Sobotní THE KOOKS možná trochu postrádali energii, ale jejich písničky jsou natolik přesvědčivé, že se jim dostalo náležité odezvy. Stejně tak Britce ELLE EYRE, jež ale musela bojovat s tím, že byla nucena dvakrát odejít z pódia, protože prostě nefungovaly přední reproduktory. Zřejmě to byl neblahý důsledek deště a krup, které úřadovaly v sobotu odpoledne a nepustily na pódium naši BARBORU POLÁKOVOU s kompletní kapelou a všemi potřebnými nástroji. Poláková tedy zahrála víceméně unplugged a jen čtyři skladby, ale odvedla velmi dobrou práci a dokázala, že je skutečným talentem.

Když pak pódium na Park Stage opanovala HUDBA PRAHA a demonstrovala skutečnost, že změny v sestavě kolem Michala Ambrože byly k užitku a kapele to najednou hraje jako nikdy předtím, bylo jasné, že festival bude opravdu stát zato. Korunovali to pak ve společném vystoupení v neděli i IVAN KRÁL a JIŘÍ SUCHÝ.

Prague Metronome Festival byl navíc čistý a bezkonfliktní. Po zemi se neváleli opilí lidé, jíst bylo co a bylo z čeho vybírat, atmosféra byla plná radosti z hudby a porozumění. Pokud by to měl být ten festival, který Praha konečně přijme, byla by to dobrá volba.

 

(na snímku Foals, foto Lucie Levá)

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení