TREDIS-HARM-ANY: Svět je poměrně prohnilý

Vydáno: 26.07.2016 14:54 - Jaroslav Špulák

Tvrdí, že je dobré je slyšet, lepší ale vidět, hrají rádi, přijedou kamkoli, a to vše proto, že věří, že to tak má být. Vycházejí ze staré školy death metalu a nechávají se unášet dál. TREDIS-HARM-ANY pocházejí z několika míst na Náchodsku, proto jsou doma v celém tom kraji.

Co znamená a jak vlastně vznikl váš název?

Původní název měl být TreDisharmony. Ten se po přidání pomlček a malé úpravy změnil v současný TREDIS-HARM-ANY. Název sám o sobě nic neznamená. Jsou to jen tři slova, ale spousta lidí se nad ním pozastavuje a žádá o přeložení. Je to skvělý název, ne?

To nesporně. Loni jste vydali první album „Only Memory, Wind And Clouds“. Jaké jste na ně zaznamenali ohlasy?

Ohlasy jsou vcelku pozitivní, a to i přesto, že jsme nahrávku pořídili ve velice krátkém čase a navíc po personální změně, kdy kapelu opustil baskytarista, který byl nahrazen druhou kytarou. Deska byla ale ze strany fanoušků dlouho očekávána. 

Stylově vycházíte z death metalu. Snažíte se ho nějak oživit, anebo je pro vás základem jeho takříkajíc stará škola?

Základ je určitě stará škola, na které jsme všichni vyrostli a máme ji rádi. Rozhodně to není ale jen o death metalu, jsme ovlivněni i žánrově jinou metalovou muzikou. Nechceme se s nikým předhánět v technice, rychlosti a záplavě dnešních moderních zvuků, které pomalu vytlačují klasickou starou školu. Půjdeme po starých kolejích, ale ta výhybka nás může někde někdy potkat. Snad ještě nejsme tak staří a cesta je vždy velmi dlouhá. Jak se říká - nikdy neříkej nikdy.

Ve svých textech pohlížíte na současný svět. Jaký podle vás je?

Poměrně prohnilý. Dnešní honba za mamonem ve spojení s lidskou intolerancí je děsivá. Stačí se pořádně rozhlédnout kolem sebe. Ale nechceme naše názory nikomu nutit a ani je propagovat, to by nás pak nemusel mít někdo rád…

V čem pro lidstvo nacházíte onen temný kousek naděje, o němž jste hovořili v minulém vydání Sparku?

Bude to znít jako klišé, ale určitě na prvním místě je to v zamyšlení se sám nad sebou, dále přestat být sobecký k druhým, přírodě a celému světu. Když se podíváme kolem sebe, tak třeba lidi si málo pomáhají. Zkrátka nějaká změna na každém z nás by asi neuškodila. Tím samozřejmě není myšlena jen naše kapela.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Získat více příležitostí koncertovat a dostat se do širšího podvědomí lidí i za hranicemi našeho okresu. Mimo jiné je v tom i příprava další desky a natáčení našeho prvního videoklipu. Náš plán je hlavně nezklamat a ukázat, že TREDIS-HARM-ANY není jen název nějaké pochybné kapely, ale že jeho hodnota je a bude... 

Vznik: 2007

Místo: Náchodsko

Styl: death metal

Zajímavost: Ke svému názvu došli poté, co si pohráli se slovy

Diskografie:

2015 Only Memory, Wind And Clouds

Sestava:

Martin „Schwab“ Šrám – zpěv, kytara
Miroslav Čech – kytara
Jiří Čech - bicí

Tredis Harm-Any


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení