Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Rozhořel se boj mezi starosty a OSA. Kvůli růstu sazebníku odměn na rok 2017

Rozhořel se boj mezi starosty a OSA. Kvůli růstu sazebníku odměn na rok 2017

Vydáno: 10.08.2016 15:39 v sekci Publicistika - Jaroslav Špulák

Starostové obcí a měst se ohradili proti dramatickému nárůstu odměn, které na rok 2017 ohlásil Ochranny svaz autorský (OSA). Přináší zvýšení poplatků u řady položek sazebníku oproti úrovni letošního roku až o padesát procent. Starostové se proto obrací se stížností na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Ministerstvo kultury s podezřením, že tímto zvýšením sazeb OSA zneužil své dominantní postavení.

OSA naopak tvrdí, že se přizpůsobuje pravidlům Evropské unie a růst sazby autorských odměn na příští rok považuje za přiměřený.

Stanovisko Sdružení místních samospráv ČR

„Takto enormní nárůst sazeb OSA není ani odůvodněný, ani přiměřený. Nerozumíme, proč by se pro příští rok měly jejich sazby zvýšit o polovinu, když neroste inflace ani jiné ekonomické ukazatele v České republice,“ podivuje se k ohlášení zvýšení sazeb OSA starosta Křižánek na Vysočině a místopředseda Sdružení místních samospráv (SMS) Jan Sedláček.

Hudba pravidelně zní na různých obecních/městských slavnostech, akcích anebo je třeba užívána ve školách, domovech s pečovatelskou službou atd., které obce zřizují, přičemž samosprávy nezpochybňují princip, že je nutno za užití autorských děl hradit odměny, avšak v přiměřené výši. „Vyzvali jsme naše členy, aby do doby než Úřad pro ochranu hospodářské soutěže či ministerstvo kultury tento postup OSA schválí, neuzavírali s OSA na příští rok žádné smlouvy o placení odměn,“ upozorňuje starosta  Českých Heřmanic Pavel Eliáš, který v SMS předsedá Pracovní skupině pro financování samospráv.

SMS také vyslovuje podezření, že se OSA snaží zvýšit své sazby před nabytím účinnosti novely autorského zákona, kterou v současnosti ve druhém čtení projednává Poslanecká sněmovna a která upravuje nově vyhlašování sazeb kolektivními. Podle něho přesvědčení si chce OSA zajistit zvýšení svých sazeb na několik let dopředu, aniž by se musel podřídit pravidlům nově obsaženým v novele autorského zákona.

SMS ČR upozorňuje, že drtivá většina obcí hradí autorské poplatky více kolektivním správcům a jsou tak zatíženy poplatkovou povinností u více autorských svazů. SMS se tak obává, že nárůst sazeb OSA budou kopírovat i další kolektivní správci a zvýší své sazby.

Stanovisko Ochranného svazu autorského

Autorská odměna za užití chráněných děl prostřednictvím reprodukčních zařízení je uvedená v sazebníku R. OSA považuje sazby autorských odměn pro rok 2017 za přiměřené. Aplikací systému slev (například slevy podle velikosti obce), který sazebník obsahuje, zohledňuje parametry stanovené autorským zákonem.

„Jsem přesvědčen, že sazby stanovené pro rok 2017 jsou přiměřené. Navýšením sazeb chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím. Není žádný důvod k tomu, aby se autorům hudby dostávalo v České republice nižší míry ochrany práv, než je běžné v drtivé většině zemí Evropské unie,“ komentuje situaci předseda představenstva OSA Roman Strejček.

OSA jako odpovědný správce práv hudebních autorů je povinen hájit jejich práva a zájmy způsobem obvyklým v zahraniční, zejména pak v evropském hospodářském prostoru. OSA na území České republiky nezastupuje pouze domácí autory hudby, ale na základě recipročních smluv více jak 1 milion hudebních autorů z celého světa. Na základě těchto smluv máme povinnost zajistit přiměřený výběr odměn i pro zahraniční autory.

Komentovat cenovou politiku ostatních kolektivních správců OSA nepřísluší. Toto spadá výhradně do gesce dozorového orgánu, kterým je Ministerstvo kultury.

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BRATRSTVO LUNY avizuje nové album singlem Vodopády BRATRSTVO LUNY avizuje nové album singlem Vodopády
Vydáno: 06.05.2024 v sekci Aktuality
Žánrově široce rozkročené kralupské BRATRSTVO LUNY představuje nový singl, který je předzvěstí jejich pátého studiového alba. To ponese název "Aquarius" s podtitulem "Písně o vodě, půdě, kamenech, hvězdách a času". Jeho... číst dále
MANON MEURT představují album Unravel MANON MEURT představují album Unravel
Vydáno: 05.05.2024 v sekci Aktuality
Komplikované struktury s proplétáním spontánnosti a náhody, setkání různorodých žánrových vlivů členů kapely od středověké hudby přes shoegaze po noise. To je "Unravel", nové album MANON MEURT. „Unravel reflektuje různ... číst dále
Antigona a Oidipus slaví narozeniny. V RockOpeře jim popřejí Střihavka s Urbanovou Antigona a Oidipus slaví narozeniny. V RockOpeře jim popřejí Střihavka s Urbanovou
Vydáno: 04.05.2024 v sekci RockOpera
S narozeninovými reprízami Antigony a Oidipa Tyrana se do RockOpery Praha vrátí i jedny z jejích největších hvězd – Kamil Střihavka a Eva Urbanová. Divadlo uvede v květnu dvě speciální představení, jejichž součástí bude tak... číst dále
BRANKO’S BRIDGE vydávají debutové album BRANKO’S BRIDGE vydávají debutové album
Vydáno: 04.05.2024 v sekci Aktuality
BRANKO’S BRIDGE se vrací. Pražská čtveřice ve složení dvou kytar, kláves, syntezátorů, baskytary, překvapivě řízného vokálu a bicích mísí v debutovém albu "Hobby Horse Cowboy" psychedelic rock, disco i post punk. Album... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále