Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ROSA NOCTURNA: Objevovat ve starých písních stále něco nového

ROSA NOCTURNA: Objevovat ve starých písních stále něco nového

Vydáno: 28.09.2016 14:52 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

ROSA NOCTURNA je pozoruhodná kapela. Její symfonický metal je členitý a nápaditý, letošní album „Zapomenuté příběhy“ v mnoha ohledech zajímavé, navíc pracuje na anglické verzi jedné skladby pro americkou kompilaci. Delší čas už ale shání spoluhráče ke kompletizaci sestavy. I o tom hovoří kytarista Tonda „Gabriel“ Buček.

Jak jste pokročili v hledání nových členů?
Upřímně, nepokročili. Od vydání alba chystáme kompilační CD, které v nákladu několika tisíc kusů bude distribuováno do celého světa. Bude na něm skladba „Fenyklová panenka“ v anglické verzi. Takže tím trávíme dost času a navíc chystáme klip. Na aktivní shánění muzikantů tedy nebyl čas a na inzeráty se nikdo neozval. Brzy by se to mělo změnit.

Prvopočátky kapely se de facto datují do roku 2007. S jakými ambicemi tehdy ROSA NOCTURNA vznikala?
Co si pamatuju, tak tehdy to bylo spíš tak zahrát si pro radost. Nicméně to se obrátilo o sto osmdesát stupňů. Nyní jsou naše ambice dost vysoké. První meta, kterou bychom chtěli pokořit, je zahrát si na Masters of Rock. Samozřejmě na hlavní scéně. Je nám jasné, že příští rok to asi ještě nebude, ale věříme, že je to jen otázka času a tvrdé dřiny.

Které kapely vás inspirovaly a inspirují?
Na tuto otázku vždy odpovídáme - NIGHTWISH a EPICA. Nicméně bych chtěl zdůraznit, že se rozhodně nesnažíme je kopírovat nebo napodobovat. Jsou to prostě naše oblíbené kapely, kromě mnoha dalších. Písničky si děláme podle toho, co se nám líbí. Já osobně občas zabrousím i do jiných než metalových vod.

Vaše album „Zapomenuté příběhy“ je zajímavé tím, že jste pro jeho nahrávání použili i méně obvyklé nástroje. Podle čeho se o jejich použití rozhodujete?
Podle zvuku. Různé nástroje vytvářejí různou atmosféru písniček a dodávají jim charakteristický nádech. Nejvíce jsou použity v „Medúze“. Je tam, mimo jiné, navrstveno několik cizokrajných nebo dnes už méně používaných drnkacích nástrojů. A dohromady ve spojení s metalem to funguje, myslím, docela pěkně. Konkrétně „Medúza“ má taková antický nádech.

Skladby jsou poměrně členité. Jak dlouho trvá, než jsou z vašeho pohledu dokonalé, a co od té dokonalosti vy sami očekáváte?
To je různé. Některé písničky prošly několikaletým vývojem, než skončily na albu „Zapomenuté příběhy“. „Fenyklová panenka“ byla hotová za necelý měsíc. Dost záleží na tom, jak intenzivně na písničce pracujeme. Podrobnější povídání o vzniku písniček z posledního alba máme na našem webu www.rosanocturna.cz u popisu alba.
Na otázku, co od té dokonalosti očekáváme, musím říct, že mám rád, když písničku poslouchám třeba podvacáté potřicáté a pořád v ní dokážu najít něco nového. Nějaký nástroj nebo vyhrávku, která je schovaná v jednom kanále a člověk se musí soustředit, aby ji zaznamenal. Nějakou nástrojovou plochu, další hlas, kulišácky pozměněný rytmus nebo riff. Rád prostě objevuji ve starých písničkách nové věci. A tento zážitek se snažíme umožnit v našich písničkách našim posluchačům.

Jaké jsou plány do budoucna?
To jsem v podstatě už nastínil. V nejbližší době by nám měla vyjít „Fennel Bride“ na kompilačním albu „Spectrum“ vydaném v USA. Pak se vrhneme na klip a na nahrávání dalších písniček. Materiálu totiž máme strašně moc. Jen se kvůli neustálým personálním změnám pořád nemůžeme dobrat k tomu jít nahrát dlouhohrající desku. Nechceme ale, aby nás personální problémy dále brzdily. Takže bude snad v dohledné době i další album.

Vznik: 2007
Místo: Brno
Styl: metal symphonic
Zajímavost: Snaží se stabilizovat sestavu

Diskografie
2010 V tmách
2016 Zapomenuté příběhy

Sestava
Tonda „Gabriel“ Buček – kytara
Jenda Koriťák – kytara
Zdeňka Vařejková - zpěv

Rosa Nocturna - Zapomenuté příběhy


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024 SEKEROMLAT // HNUS UMÍRAJÍCÍ tour 2024
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
15.-.18. května se vydají spřátelené black metalová smečky SEKEROMLAT a HNUS UMÍRAJÍCÍ na jarní mini turné po krajích českých, ale i pláních zahraničních. Tento počin bude navždy pamatován jako Semiz Kunäli Tour 2024. Kapely o... číst dále
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále