Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
THE CORONA LANTERN: Co posbíráš, použij dál

THE CORONA LANTERN: Co posbíráš, použij dál

Vydáno: 30.09.2016 14:19 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

THE CORONA LANTERN jsou úkazem české metalové scény. Doomová formace z Prahy původně zamýšlela být pouze projektem. Muzikanti se ale ve studiu při nahrávání pro nový materiál tak nadchli, že se rozhodli nechat vzniknout regulérní desku a kapelu. Na otázky odpovídá zpěvačka Daniela „Dahlien“ Neumanová.

Každý z kapely má zkušenosti i s jiným typem metalové hudby. Využívali jste jich i při skládání a nahrávání?
Zcela určitě. Co se naučíš a posbíráš za cesty, použiješ dál. Jde jen o to vědět, jak to využít a šikovně modifikovat, aplikovat na daný účel. Většina z nás se pohybuje výhradně v extrémnějším a tvrdším ražení metalové muziky, a protože je doom také metalovou škatulkou, nešli jsme při tvorbě zcela neprobádanou cestou. Šlo o to vyzdvihnout aspekty, které jsme možná museli vědomě v ostatních projektech potlačit.

Tvrdíte, že jste se již při nahrávání písniček na album „ConsumingTheTempest“ dohodli, že je pak budete hrát naživo. Co vás o tom přesvědčilo, co vás tak nadchlo?
Všem se nám líbila atmosféra skladeb, jejich naléhavost, intimita, intenzita a také touha po úplně novém zážitku ze živého hraní. Navíc jsme si moc dobře uvědomovali, že Coronu musíme od ostatních spolků dostatečně oddělit i vizuální stránkou. Takže motivací ve finále nebyla jen hudební stránka, ale komplexní přístup k performanci, který jsme si nikde jinde nemohli vyzkoušet. 

Je podle vás v něčem doom metal kapely THE CORONA LANTERN originální?
Snažíme se přistupovat k tomuto žánru odlišně, podle svého. Není to ten chladný doom bez východiska, přece jen do muziky skrze melodické prvky proplouvá více emocí. Výsledkem je poté jakási fúze, umíme naladit atmosféru, probudit pocity a zároveň v pravou chvíli přitlačit na pilu těžkotonážními prvky. Vše opatřeno spíše abstraktními a mnohovrstevnými texty.

Koncertů jste dosud mnoho neodehráli. Jak ale na těch absolvovaných reagovali fanoušci?
Každý koncert byl něčím odlišný a zajímavý sám o sobě. Vždy se totiž živé hraní pojilo s nějakou zvláštní událostí a reakce byly pokaždé veskrze kladné, jak atmosférou a chováním publika přímo na místě, tak poté z internetových reakcí jednotlivců na naši adresu. 

Je reálné, že vydáte nové album?
Tvorba nových věcí už započala, všeho všudy máme rozdělané dva vály. Tentokráte se navíc za jeden z nich nově skladatelsky podepsaldruhý kytarista Tonda Smrčka, který se k nám připojil jako poslední. Nová Corona tak slibuje o něco větší diverzitu a oživení, v jaké kadenci to bude, zatím nevíme, necháváme tomu volný průběh. Druhá placka je tedy zcela jistě v plánu. 

Jaké jsou vaše další nejbližší plány?
Je potřeba ještě nadále věnovat péči propagaci alba. „ConsumingTheTempest“ je totiž ještě stále aktuální a chceme je dostat do co největšího počtu sluchovodů, jak tady u nás, tak za hranicemi. Kromě zmíněných prací na novém materiálu a desce máme naplánovanou jednu akci, která bude tentokráte v Liberci v prostorách bývalého kina Varšava.

Vznik: 2015
Místo: Praha
Styl: doom metal
Zajímavost: Každý koncert dosud absolvovali při zvláštních příležitostech

Diskografie
2015 MMXV (EP)
2016 Consuming The Tempest

Sestava
Daniela „Dahlien“ Neumanová – zpěv
Tonda Smrčka – kytara
Igor „Iggy“ Krakhmalev - kytara
Dima Borovkov – baskytara
Šimon Hajdovský - bicí

The Corona Lantern - An Embrace Discolored MMXV


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále