Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

CITY LIGHTS - Děláme to, co nás baví

Vydáno: 06.12.2014 00:00 v sekci Rozhovory - Martin Černý

Rock’n’roll, moderní hardcore a hymnické refrény, co vás zaručeně dostanou do varu. Podle toho bezpečně poznáte mladou nadějnou pražskou formaci CITY LIGHTS, jejíž novinka „Hydra“ v září zčeřila stojaté vody tuzemské core scény.   

Před nedávnem jste se vrátili z dvojkoncertu v Polsku v rámci Dehydration tour. Jak vás přijalo tamní publikum?
Víš, žádný publikum nedorazilo, respektive celkem dorazilo asi 10 lidi. Ten promotér to bohužel absolutně nezvládnul a vlastně jsme z toho měli pocit, že ten člověk třeba dělal koncert poprvý v životě. Z jeho strany neproběhlo v podstatě žádný promo koncertů. Plakáty, které jsme mu zasílali, nevylepil a přesto, že byl členem jedné z kapel, která na těchto akcích vystupovala, přišlo lidí, že bys na jedný ruce napočítal. Navíc nedodržel slíbenou garanci a nezaplatil nám, ani BACKFIST, se kterými jsme tam byli, vůbec nic. Smutnej příběh, hezkej výlet a super teambuilding kapel, haha.

Dehydration tour pro vás jistě byla cennou zkušeností. Je to poprvé, co jste se účastnili takto velké akce, během níž jste se zastavili také u našich polských a slovenských sousedů?
Vlastně ne, jsme už zběhlí vlci (smích). Ne, na podporu EP „Battles“ jsme vyráželi na takový mikro-tour s POINT BLANK RANGE a MOMMA KNOWS BEST, který trvalo 5 dní. Objeli jsme něco z ČR i SR. Co se týče Polska, tak tam nás zatím mohli vidět pouze v Klodzku – rovnou tak možná připojím část z první otázky – tam na nás lidi reagovali skvěle. Dorazila spousta metalheads, takže jsme nevěděli, jaká bude reakce, ale nakonec se pařilo, řvalo a potilo.

Vaše tvorba se nese ve znamení kombinace moderního hardcore se starými osvědčenými postupy klasického rocku. Co vás přimělo smíchat tyto dva zdánlivě těžko kombinovatelné žánry?
Jsme čtveřice lidí. Každej z nás poslouchá něco, na čem se třeba leckdy vkusem úplně neshodneme, ale existují žánry, který jsou pro nás společný a spojili nás v nějaký těleso. Je to i tím, že každej máme jiný hudební vychování, u dvou z nás doma od dětství hrál klasickej rock a glam a všichni se shodneme na tom, že to je hudba, ze který třeba punk i hc vychází, ačkoliv ji třeba pár z nás objevilo až dodatečně.

4297

Na vašem novém EP „Hydra“ lze vidět větší odklon od velmi melodických, až popově znějících refrénů. Chtěli jste se schválně odlišit od současných trendů, anebo je to spíš dáno přirozeným vývojem vaší muziky?
Trendy samozřejmě sledujeme, ale je to přirozenej vývoj. Děláme to, co nás baví a nekoukáme na to, jestli je teď dobrý udělat popovější věci, nebo naopak víc zatavit.  

Při poslechu posledního songu „Champion“ jsem měl pocit, že jste oproti zbytku EP tak trochu upustili od rockových prvků. Je to cesta, kterou byste se chtěli v budoucnu ubírat, nebo zůstanete věrni rock’n’rollovému pojetí hardcore?
Kdo ví. Za nás je „Champion“ naprosto zapadající součástí do konceptu „Hydry“. Ne třeba úplně hudebně, ale po textový stránce stopro. Takovýhle věci, ale u nás nejsou úplnou novinkou. Už na „Battles“ jsme dali „For The Moment“, který je v celkem podobnym duchu.  Je to i tím, že tenhle song nevzniknul úplně naším klasickým postupem, ale vlastně první jsme vymysleli pomalou část a na to se teprve dělal začátek.

V říjnu jste v Praze řádně pokřtili své nové EP. Zazněly zde songy z „Hydry“ úplně poprvé? Jaké jste dostali ohlasy od přítomných fanoušků?
Songy z „Hydry“ jsme hráli už mnohem dříve před samotným křtem. Kdy přesně jsme je začali hrát už si ale nevzpomeneme. Ohlasy byly pozitivní a účast byla super. Křest tak proběhl superpozitivně, v obklopení skvělejch lidí a kapel, měli jsme z toho strašnou radost, už i z toho důvodu, že se to mohlo odehrát na Sedmičce, která má pro nás zvláštní kouzlo a je to klub, kde má kapela k lidem tak nějak blíž než jinde. Alespoň pocitově. I díky tomu byl ten celej večer nepopsatelnej.


Vaši novinku jste pojmenovali podle všem známého mytického monstra. Proč právě podle něj? Souvisí nějak tento název se skladbami na EP?
Naše „Hydra“ je čtyřhlavá (čtyři songy na EP). Hodně jednoduše je symbolem zla, který nelze jen tak snadno porazit – po významový stránce nám tak naprosto skvěle sedla k textům celého EP. Původní Hydra měla devět hlav, když jsi jí jednu usekl, vyrostly dvě nové a navíc jedna z těch devíti byla nesmrtelná, nakonec ji ale hrdina přemohl. Ten hrdina sice na naší desce chybí, ale ty čtyři songy se čtyřmi tématy, které nás na společnosti štvou a vadí nám, jsou alespoň jasným symbolem toho, s čím je třeba bojovat. Jak to už musí každý zjistit sám, není na nás někomu říkat, co má jak dělat.

Od vašeho debutového EP „Battles“ z roku 2012 je vidět velký posun vpřed i po zvukové stránce. Jak byste porovnali podmínky, v nichž jste nahrávali tehdy a nyní?
Myslím, že podmínky se nijak dramaticky nezlepšily. Jde spíš o to, že jsme nechali opravdu spoustu času na přípravách a tréninku. Do studia jsme tak šli líp připravený. Každý nahrávání je velká škola – pokaždý se všichni něco přiučíme. Tím, že jsme už pár věcí dříve už nahráli, tak taky víme líp co a jak, což ve výsledku hraje roli. Tentokrát jsme se rozhodli náběry udělat v Pup Studios v Bratislavě u našich kámošů Maťo Turcera a Kuby Hribíka, a rozhodně to byl dobrej krok – kluci jsou profíci! Co se týče mixu a masteru, tak tam jsme dostali možnost oslovit Steve Searse z Titan Studios ve Watfordu (dělal poslední GALLOWS nebo třeba KIDS IN GLASS HOUSES). Tenhle člověk nám taky hodně pomohl k tomu, abychom z nabraného materiálu vytěžili maximum. Jsme mu hrozně vděční, že se rozhodl investovat svůj čas do kapely odněkud ze střední Evropy, o které nikdy neslyšel.

Často se setkávám s názorem, že core scéna v posledních letech stagnuje a velké množství kapel opakuje stále dokola ty samé hudební postupy. Co si o tom myslíte?
To je klidně možný. Naštěstí nejsme nuceni poslouchat pět kapel, který dělají pořád dokola to samý, že jo? V tom je ale i to kouzlo. Máš strašně kapel, který ti znějí stejně a najednou mezi nima najdeš nějakou, která to dělá třeba trochu jinak a neskutečně tě baví.

Prozradíte nám vaše plány po skončení koncertní šňůry na podporu nového EP? Můžeme se v budoucnu těšit na debutovou desku?    
Plány v tuhle chvíli teprve spřádáme, takže to jen naťukneme. Chtěli bychom si zahrát někde venku, chtěli bychom nahrát dlouhohrající desku - pomalu děláme nový věci a připravujeme i novej klip k jednomu ze songů z „Hydry“. Takže uvidíme, jak se nám podaří plány zrealizovat!

4280

Sestava: Tomáš Hubal – zpěv, Michal Mach – bicí, Jan Dvořák – kytara, Štěpán Farkaš – basová kytara

Diskografie:

2014 Hydra – EP

2012 Battles – EP

Odkazy:

www.citylights.cz

www.bandzone.cz/citylights

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic) POETRY IN TELEGRAMS predstavujú singel Breathing (Acoustic)
Vydáno: 26.04.2024 v sekci Aktuality
POETRY IN TELEGRAMS prichádzajú s novým videoklipom k piesni "Breathing (Acoustic)". Pôvodná skladba z EP "Melancholy" získala akustickú podobu v štúdiách Matter Music a Grapow Studios. Piano nahral klavirista Sven Martin, spolupracovník... číst dále
HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina HEX predstavuje svoju letnú pesničku "Iná ako ostatné", ktorá je doslova iná ako ostatné už len tým, že vznikla v spolupráci s vokálnym triom SERENADERS’ SISTERS. Táto zaujímavá kombinácia v spojení s vtipným textom a... číst dále
Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Své již třetí album chystá kapela MARZ frontmanky Markéty Zdeňkové letos na podzim. Nyní z něj představuje píseň "Jen tak", která inspiruje k tomu žít přítomným okamžikem. Živě ji můžete slyšet na koncertě v pražském... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále