Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

CKB - Vesmírná rock-metalová báseň

Vydáno: 13.05.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Petr Adámek

Tak už i Češi mají svou epickou metalovou space operu. Ambiciózní projekt brněnských CKB je pozoruhodný už jen tím, jak vznikal. Dohromady ho totiž začal dávat scénárista a dramaturg(!) Česlav Koryčan. Už tenkrát měl představu o tom, že dá kolem sebe dohromady tým, jenž mu pomůže zrealizovat a rozvinout jeho netradiční nápad. Na otázky kolektivně odpovídali Česlav, skladatel Jarek Musil a zpěvák Aleš Winkler.

Česlave, když jsi zakládal CKB, měl jsi od začátku v plánu nahrát „Proměny života“? Byl tvůj primární cíl dát dohromady kapelu, která by zrealizovala celý plán s rock-metalovou básní?
Dát dohromady kapelu, aby realizovala celý projekt, byla pro mne jediná cesta, kterou jsem v prvopočátku viděl. Dal jsem inzerát. Jako první odpověděl Jarek Musil. Setkali jsme se, podebatovali a našli druhou cestu. Nejprve složit základní muziku a poté sehnat interprety.

Jarku, jak spolupráce s Česlavem probíhala? Česlav vymýšlel příběh a texty a ty jsi je zhudebňoval? Nebo Česlav textoval už předem vytvořenou hudbu, k níž se snažil udělat příběh?
Nejprve jsme se shodli na příběhu, jeho částech, které budeme zhudebňovat, a jakou formou jednotlivé scény zhudebníme. Složil jsem muziku a Česťa hádal, jaká scéna je zhudebněna. Poté jsme teprve řešili texty a zpěvové linky. Texty tvořili textaři „na inzerát“, převážně Zdeněk Komrska, pak Agata Gray a Nikol Cibulková.

Česlave, „Proměny života“ vyprávějí o rebelii, vzdoru. Ten tu ztělesňuje jak Sprejer, tak synové Otců zakladatelů vesmíru, kteří se snaží přeměnit a udělat chaos v díle svých rodičů. Bylo rebelie a vzdor téma, které jste si vybrali právě proto, aby dobře korespondovalo s metalem?
Vidíš, takto jsem se na příběh vůbec nepodíval. Tvůj pohled na něj mi dává další rozměr. „Proměny života“ jsou o proměnách života. Vše, co se kdy stane, promění život tvůj i tvého okolí. Obyčejné stárnutí, narození dítěte, užívání drog, domestikace zvířat, válka, přírodní či vesmírné katastrofy. „Proměny života“ nechtějí sdělovat, co je špatné či dobré. Někdo ve válce vidí jen nekonečné utrpení a ničení hodnot, druhý v ní může vidět vývoj nových technologii a pokrok.
Jak vidí a hodnotí vývoj života na Zemi Perces, tak to nevím, ještě jsem s ním o tom nemluvil
(smích), ale myslím, že je mu jedno, jestli se vybije půlka lidstva, tak jako slonovi v Africe je jedno, když se vybijí dvě termitiště v Amazonském pralese.
Že jsme zvolili za hlavní postavu Sprejera a ne nějakého vědce? Ano, cítili jsme, že postavu hrdiny musíme vykreslit řízně a úderně a tak nám byl charakter postavy Sprejera nejbližší. U vědce bychom museli volit jiný hudební styl, a to by trochu rozbilo náš hudební koncept.
Takto se můžeme bavit o každé skladbě či jejím detailu. Ale nechejme to na posluchačích, ať v „Proměnách života“ každý z nich vidí to své, třeba i tu rebelii. I když na koncertech posluchače ovlivníme vizualizací.

Mám tomu rozumět tak, že součástí koncertní hudební produkce je i nějaké filmové zpracování příběhu?
Ano. Na koncertech chceme, aby posluchač vnímal „Proměny života“ i dalším smyslem než jen sluchem. Bohužel u skladby „Urassum & Annres“, kde Preces popisuje život na jiném místě vesmíru, posluchač tento život neuvidí, protože na to, aby ho vnímal, nemá vyvinutý potřebný smysl. Tak se musí spokojit jen s Percesovým popisem.

Teď už se vám podařilo vydat první album „Proměn života“. Až vydáte druhou desku, co bude dál? Projekt skončí nebo přijdete s dalším koncepčním dílem?
Projekt „Proměny života“ skončí, i když by se dalo pokračovat příběhem po návratu z vesmírného koncertu. V žádném případě neskončí CKB. Na druhém albu „Proměn života“ už spolupracují i další kluci z kapely a myšlenky na nové věci i mimo konceptu aktuální desky už jsou, ale vše necháme ještě uzrát. Navíc uvidíme, kam se muzika za tu dobu posune a kam se posune CKB.

Když je řeč o dalších členech kapely, můžeš, Aleši, CKB představit čtenářům CZECH BLADE?
V základu je CKB šestičlenná kapela. Kytary hrají Radek Žák z Tišnova a Aleš Komínek z Uhřic, basu hraje Ondra Valach z Pardubic, klávesy Dorek Maršálek z Boskovic a bicí Luboš Vondráček z Velkého Meziříčí. Já, Aleš Winkler jsem z Brna a zpívám. Dál se na zpěvu podílí Dorek a Alda a na Albu I ještě můžeš slyšet zpěv hostů Josefa Vlaschinského z Jindřichova Hradce a Veroniky Musilové ze Lhoty Rapotíny.

Aleši, odehráli jste zatím pět koncertů. Jaký byl ohlas publika?
Kdo si nás poslechne předem, zjistí, že nejsme žádná „čochovka“ s vlastní tvorbou. Pokud je na to posluchač připraven, je vidět, že si nás užije. Pokud si někdo chce zaskákat na čtyřikrát čtyři takty, tak mu to moc nejde a pak už záleží na výši jeho alkoholu v krvi. (smích)

 

Diskografie:
2014 Proměny života – Album I.

Sestava: Luboš Vondráček - bicí, Aleš Komínek – kytara, zpěv, Radek Žák - kytara, Ondřej Valach - basa, Dorian Maršálek – klávesy, zpěv, Aleš Winkler - zpěv, Josef Vlaschinský - zpěv 

http://www.ckband.cz/ 

CKB - Vesmírná rock-metalová báseň

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Plzeňští melodic death metalisté INNERSPHERE před měsícem vydali novou desku „In The Shadow of the Sun“, s níž už intenzivně koncertují. Turné nezahájili na domácí půdě, ale zajeli do Finska a cestu doplnili o koncerty v... číst dále
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále