Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

CONFIDANCE - Inspirováni raným melodickým death/black metalem

Vydáno: 03.06.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Honza Sedlák

Tak vida, i ve Vysokém Mýtě čichli k seversky laděnému death metalu a tvoří ho po svém a to nijak špatně. Skupina CONFIDANCE na to jde spíše „postaru“, tedy žádné srdcervoucí zpívané refrény, ale tah na bránu jako ve zlatých letech göteborského death metalu. Tedy poctivá práce kytar a odsýpající rytmika na EP „(T)Error Belongs To Us“.

 

Oproti EP „Pactum Ad Postremum Saltationem“ jste na novince mohutně zapracovali na zvuku. Určitě na tom mělo podíl i rozhodnutí jít nahrávat do studia Shaark. Jste s výsledkem spokojeni?

Pajus: „Pactum Ad Postremum Saltationem“ jsme nahrávali ve vysokomýtském studiu. Po nahrání jsme se rozhodli, že demo pošleme na závěrečný mastering do Shaarku, kde byla naše první dobrá zkušenost s tímto studiem. Se zvukem na ,,(T)Error Belongs To Us“ jsme spokojeni i přesto, že promo bylo natočeno během jednoho víkendu. S odstupujícím časem na něm nacházíme určité nedostatky, kterým bychom se chtěli na naší další nahrávce vyhnout.

 

Podle skladby „Politicians“ je zjevné, že politika se vkradla i do skladeb melodicko death metalových skladeb. O čem jsou další texty na „(T)Error Belongs To Us“?

Studňa: „Politicians“ jsou opravdu skladbou s politickým textem i poselstvím. V případě dalších dvou songů pak oproti nějakému hlubokému významu dostala přednost moje potřeba dělat si ze všeho na světě legraci. Proč by měla být ušetřena náboženství? „Kingdom of Heaven“ je tak humornou povídkou o satanistovi, který přešel ke křesťanství a může proto po své smrti vstoupit na nebesa, kde bude vládnout s Ježíšem a dalšími zombiemi. Text písně „Satangod“ je pak věnován našemu nejvyššímu vládci – Satanbohovi - a jasně říká, že všechna náboženství jsou stejná!

 

CONFIDANCE se vlastně před nedávnem dali znovu dohromady a to po cirka tříleté přestávce. Mrtvý byl i profil kapely na bandzone. Co se vlastně stalo?

Studňa: Zůstaňme u vysvětlení, že v roce 2010, někdy po nahrání prvního dema, odešel z kapely Pajus (kytarista) a chvíli po něm i náš bubeník, což znamenalo konec skupiny. I když jsem se dlouho bál, že to bude konec definitivní, Pajus nakonec zauvažoval o obnově, silou své vůle sehnal nového bubeníka, pak i kytaristu a hlavně vytvořil kupu nových songů, které jsme dali v roce 2013 dohromady.

 

Hledání nových členů bylo nakonec úspěšné. Jak se shánějí muzikanti melodické death metalové kapely ve Vysokém Mýtě?

Pajus: Dnes je hodně složité někoho najít, resp. někoho, koho bychom do kapely potřebovali. Jsou tu typy lidí, co chtějí hrát a udělají si na kapelu čas a u kterých vidíš co týden nějaký pokrok. Pak jsou druzí, kteří by chtěli, ale nakonec zjistíš, že po týdnu přijedou na zkoušku s tím, že neměli čas a pokrok mají následně nulový. Museli jsme hledat skoro jeden a půl roku bubeníka a kytaristu, abychom mohli začít zkoušet v plné sestavě. Na post bubeníka jsme se domlouvali s lidmi, co jsme hledali přes inzeráty, ale i po domluvě ani na tu první zkoušku nedojeli. Bubeníka jsme nakonec sehnali přímo ve Vysokém Mýtě a kytaristu v České Třebové, což není nakonec taková dálka pro dojíždění na zkoušky.

 

„(T)Error Belongs To Us“ vyšlo jako promo, obsahuje tři vyrovnané skladby. Jaké jsou další plány s tímhle materiálem? A co plány kapely dál?

Pajus: Chtěli jsme nahrát materiál, na kterém by se ukázala naše dnešní podoba, nová sestava a tím i styl muziky, který hrajeme s nadšením a jsme jím všichni ovlivnění. Na „Kingdom of Heaven“ jsme chtěli také připomenout raný melodický death/black (IN FLAMES, GATES OF ISHTAR), jak hudebně, tak i po stránce pěveckého projevu, kde se vyřádil Studňa. Do tohoto léta bychom chtěli natočit videoklip a začátkem příštího roku nahrát plnohodnotné CD a hlavně odehrát i nějaké ty koncerty, což je dnes pro kapelu nejpodstatnější.

 

Sestava: Studňa – zpěv, Pajus – kytara, Jirka – kytara, Drobek – baskytara, Miloš – bicí

 

Diskografie:
2010 Pactum Ad Postremum Saltationem (EP)
2014 (T)error Belongs To Us (EP)

 

Web


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále