Výlet do šedesátek s THE BEATMEN, THE MATADORS či OLYMPIKEM

Vydáno: 14.01.2017 21:34 - Jan Herold

Polovina šedesátých let minulého století byla pro domácí bigbít zásadní. Po ideologicky vcelku bezpečném okouzlení kytarovými instrumentálkami ve stylu The Shadows a mnohem konfliktnější rock'n'rollové jízdě se sólovými zpěváky, přišla Mersey záplava. Od roku 1962 prudce narůstající počet mladých souborů, jen v Praze počítaných na stovky, se už nedal přehlédnout a hlavně přeslechnout.
Postupné pronikání beatových kapel do rozhlasových studií a na SP či EP vinyly nebylo samozřejmé, ale pod tlakem obrovské poptávky a za mírného tání politických ledovců přece probíhalo. Na první samostatné album si však naši rockeři museli počkat až do roku 1968.
Již 20. ledna vyjde kompilace Bib Beat Line 1965-1968. Nabídne miniprofily devíti kapel, jejichž osudy obvykle mapují vývoj od libozvučných instrumentálek přes první vícehlasé pokusy až po nalezení zcela vlastní cesty.
Jako vokalisté se na albu představí Karel Černoch, Karel Kahovec, Pavel a Petr Novákovi, Vladimír Mišík, Pavel Sedláček, Viktor Sodoma nebo Hana a Petr Ulrychovi, jako sóloví instrumentalisté Radim Hladík či Karel Svoboda, tehdejší pole skupin budou připomínat The Beatmen, The Matadors nebo Olympic.
Nahrávky byly nově remasterovány z původních pásů. Dvojalbum bude doplněno bookletem s řadou dokumentárních fotografií.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení