Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ORDOS: Když chuť hrát přeroste v závislost na muzice

ORDOS: Když chuť hrát přeroste v závislost na muzice

Vydáno: 14.03.2017 10:57 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

Inspirovaly je počítačové hry a jejich příběhy, stejně tak knihy, filmy či čerstvě nedávné dějiny dvacátého století. V jejich soundu se black metal dere nad death metal, jenž byl přítomen od začátku. Jsou sice jenom dva, ale fungují jako kapela. ORDOS pocházejí ze Sokolova a na otázky odpověděli Cabrall a Susanne.

Existujete šestnáctý rok. Daří se vám jít za cílem či ambicí, které jste měli v roce 2001, když kapela přišla na svět?
Cabrall: Ona to tenkrát byla trošku jiná doba, a ještě předtím v devadesátkách také. Byl hlad po domácích kapelách, a třeba spousta festivalů jejich koncerty zahajovala. Dnes je trend mít taháky ze zahraničí a narvat do areálu co nejvíc návštěvníků. Snažíme se, jak umíme, a řekl bych, že se nám to po krůčcích i daří.
Susanne: Myslím, že jsme malinko vyspěli. Dřív šlo asi hlavně o to se bavit. Dnes chuť hrát přerostla skoro v závislost na muzice, kterou bychom rádi předávali dál. 

V minulosti tvořilo vaši sestavu více členů, nyní jste jenom dva. Je to pro vás ideální stav, anebo byste rádi sestavu rozšířili?
Cabrall: Jednu dobu jsme byli ve třech, to bylo lepší. Potom jsme si ale zbyli sami dva, a také nám to vyhovuje. Lépe se domluvíme, hlasování je padesát na padesát. Susanne je skvělá basistka i člověk. Co se týká zvuku, nepřekřikujeme se. Každý nástroj má své frekvenční spektrum. Nevýhoda je, když člověk udělá na koncertě chybu. Je to hned slyšet.

Před lety jste image kapely opírali o počítačové hry. Cítili jste mezi nimi a death-black metalem, který jste hráli, nějakou spojitost?
Cabrall: Ať už je to hudba, videohry, film, knížky, divadlo, všechno má společného jmenovatele, a tím je příběh. Bez něj a bez fantazie by nevznikly naše skladby.
Susanne: Počítačové hry se mi do života ani muziky nikdy nepletly. Inspirují mě hlavně kapely, které poslouchám, a žel i osobní prožitky.

Na vašem posledním albu „Memories“ už převládá black metal a vy jste si jako ústřední téma zvolili druhou světovou válku, respektive příběhy některých jejích hrdinů, často bezejmenných. Co vás k tomu vedlo?
Cabrall: Berme ten příběh z pohledu vyšší inteligence, která z vnějšího úhlu sleduje dění na naší planetě a může se kdykoli vnořit do našich vzpomínek. Tím pádem je v tomto měřítku jakákoli historie vlastně nedávná. Dvacáté století je už zachyceno na filmový pás a ve vyprávění lidí, kteří je zažili. Právě ta čerstvost vzpomínek je stále aktuální. A nebyly to zrovna hezké věci, ty za druhé světové války…
Susanne: Teror, násilí, beznaděj, to vše se neodehrává jen ve válce, ale denně na jatkách či v laboratořích. Není nám to lhostejné.

Co znamená název ORDOS?
Cabrall: Ordos je jméno rodu vojáků z legendární počítačové hry Dune 2. Jak vidíte, ovlivnila nejen můj život a líbí se mi…

Co vás čeká v nejbližší době?
Cabrall: Máme v plánu natočit dvě videa, jedno hrané a druhé animované. Jinak je vše při starém, chceme co nejvíce koncertovat.
Susanne: Určitě chceme oslovit bývalé hráče kapely Morová rána, která by letos oslavila dvacet pět let a je také dílem Cabralla. Oprášit staré písničky a nahrát vzpomínkové album.  Na to se moc těšíme. 

Vznik: 2001
Místo: Sokolov
Styl: black-death metal
Zajímavost: V sestavě jsou pouze dva členové 

Diskografie
2005 Emergency Landing, EP
2014 Still Breathing, EP
2016 Memories

Sestava
Cabrall - kytara, bicí, zpěv
Susanne Ordos - baskytara

Ordos - Still Breathing


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
apela CHINASKI oficiálně zahajuje oslavy třiceti let na scéně. Fanouškům se mimo jiné poprvé v historii představí prostřednictvím podcastů, kde se netradičně objeví v roli moderátorů. Nový kanál kapely na Herohero kromě toho... číst dále
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále