Nový singl TICHÉ DOHODY je společensko-kritický (+ videoklip)

Vydáno: 16.03.2017 13:35 - Czech Blade

Rok po vydání EP Achtung 30! vyšel nový singl skupiny TICHÁ DOHODA s názvem Planeta opic. Přináší dvě nové původní skladby z připravovaného alba, které plánuje skupina vydat na podzim 2017. Kapela zároveň zveřejňuje klip ke druhé skladbě SP – tedy k „béčku“ s názvem Zakázaný slova.
„Důvodem, proč jsme natočili jako první klip na druhou skladbu, bylo počasí. Klip k Planetě opic chceme natočit v exteriérech a v lednu byly mrazy. Natočíme ho tedy později na jaře,“ říká zpěvák a kytarista Dan Šustr.
Nový singl přináší klasický dohodovský energický kytarový sound vycházející z rocku šedesátých až sedmdesátých let s příměsí blues a psychedelie. Tematicky jsou obě písně aktuální - společensky kritické a satirické. Literární metafora – přirovnání vládnoucí vrstvy, politiků k opicím v úvodní písni - odkazuje ke slavnému románu a filmové sérii. Zakázaný slova s podtitulem Epigram No. 1 zase v nadsázce upozorňuje na možné ohrožení svobody slova a autocenzury, které plyne z přílišné politické korektnosti.
„Hudba a umění vůbec by mělo odrážet svět kolem nás, naše pocity – ty dobré i ty nedobré - provokovat, klást otázky,” říká k novým písním jejich autor Dan Šustr. „Proto nikdy nepíšu do šuplíku. Písně vnikly koncem loňského roku a odrážejí eskalaci politického a společenského napětí poslední doby. Zakázaný slova odkazují svou jednoduchou textovou formou a sloganem ’Radši to neříkej, nebo za to budeš odsouzenej’ jak na havlíčkovské epigramy (odtud podtitul skladby Epigram No. 1), tak na punkové a novovlnné texty z osmdesátých let.“

Tichá dohoda - Zakázaný slova



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení