Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
GROG: Určitě toho máme spoustu před sebou

GROG: Určitě toho máme spoustu před sebou (+ videoklip)

Vydáno: 23.03.2017 08:09 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

Jmenují se GROG a už dvaadvacet let hrají poctivý rock. Loni vydali velmi dobře přijatou desku „Mona Lisa ze Stodolní“ a letos na ní naváží dalšími profesními skutky, které se po takovém výkonu sluší udělat. Na otázky odpověděl kytarista Martin Sitek.

Hrajete již dvaadvacet let. Stáli jste někdy na pokraji rozpadu?
Nejtěžší okamžiky pro kapelu jsou vždycky ty, když ji opustí některý z muzikantů. Ať už odejde sám, nebo mu zdravotní stav nedovolí pokračovat, případně se v kapele tak pohádají, že už nikdo nechce s tím druhým dál hrát. Pamatuji si, jak náš první bubeník odešel kvůli problémům se sluchem. Současný bubeník zase prodělal nespočet operací po dvou vážných dopravních nehodách, kdy jsme nevěděli, zda bude vůbec chodit, natož bubnovat. Vzpomínám si, jak jsme museli přerušit nahrávání alba „Visalaje“, protože basový kytarista byl nucen ze zdravotních důvodů ukončit působení v kapele a následně odešel i druhý kytarista. Album jsme nakonec realizovali pouze ve třech za podpory hostů. Vždy jsme se ale s nastalou situací vypořádali, protože touha dělat muziku a pokračovat byla vždy silnější.

Kdy jste naopak cítili, že GROG je v nejlepší formě a nejvíc se mu dařilo?
Právě nyní. Loni jsme vydali úspěšné album „Mona Lisa ze Stodolní“, odehráli jsme řadu krásných koncertů, objevily se velmi pochvalné recenze na  nové CD v hudebních časopisech i na hudebních portálech, máme kladné ohlasy od našich fanoušků i ze zahraničí, písně z alba se hrají v rádiích v celé republice. Teď spolu zrovna děláme rozhovor do parádního rockového časopisu a letos se také chystáme točit klip… A určitě toho máme ještě spoustu před sebou.

Zmínil jsi vaše páté album „Mona Lisa ze Stodolní“. Které skladby na něm považujete za klíčové a proč?
Samozřejmě máme rádi všechny, jsou přece naše. Pokud bych ale měl vybrat stěžejní, určitě by se mezi nimi objevila titulní Mona Lisa ze Stodolní, asi nejtvrdší skladba alba, a rychlá pecka Zubatá, která si v současnosti vede velmi dobře v různých hitparádách. Z těch pomalejších bych určitě doporučil duet Dál mizím s tebou nebo mou oblíbenou baladu Vzdávám se tvým rtům.

Je „Mona Lisa ze Stodolní“ z vašeho vlastního pohledu vaše nejlepší album?
Vždycky, když tvoříš nové skladby na album, snažíš se, aby byly nejlepší. Vzhledem k tomu, že jsme při nahrávání nebyli tlačeni časem, měli jsme možnost si ve studiu s jednotlivými stopami a zvukem opravdu pohrát. Takže pro nás je toto cédéčko skutečně nejlepší, jaké jsme zatím natočili. Samozřejmě si s odstupem času říkáš, že jsi něco mohl udělat jinak, ale tak je to vždycky. To tě posouvá dál a inspiruje při natáčení nových písniček tak, aby příští album bylo zase to nejlepší, jaké jsi kdy natočil.

Jak vznikl název GROG?
Když jsme se na jaře 1994 rozhodli založit kapelu, samozřejmě jsme začali poměrně brzo diskutovat o jejím názvu. Každý si doma připravil seznam preferovaných názvů, někteří přinesli i několik popsaných stránek,a o nich jsme pak ve zkušebně vášnivě debatovali. Přeloženo do normální řeči - pořádně jsme se hádali, a každý se snažil za každou cenu prosadit něco ze svého seznamu. To víš, název kapely je rozhodnutí na celý život.
Nakonec jsme se kupodivu všichni shodli na názvu GROG, který měl na seznamu bývalý bubeník. Už s námi sice pěknou řádku let nehraje, ale zůstal nám po něm aspoň název. A jeho mladší brácha je současný basový kytarista kapely.

Chystáte se na scéně dožít pětadvaceti let existence?
Proč tak nízké cíle? Pokud nám to zdraví dovolí, jsem přesvědčen, že pár těch kulatých narozenin společně s fanoušky ještě oslavíme a určitě k tomu zahrajeme nějaké další naše pecky z následujících alb.

Vznik: 1994
Místo: Bohumín
Styl: rock
Zajímavost: Kapela si neklade nízké cíle 

Diskografie
1997 Vlezte mi na záda
1999 Maso z telat
2001 Nezvěstná, EP
2004 Roky jdou...
2007 Ego, SP
2008 Visalaje
2016 Mona Lisa ze Stodolní

Sestava
Dalibor „Panther“ Halamíček - zpěv
Martin Sitek - kytary, zpěv
Miroslav Satora - kytary, zpěv
Jan „Valda“ Valuštík - basová kytara, zpěv
Roman „Malvin“ Horníček - bicí, zpěv

Grog a Andonis Civopulos - Dál mizím s tebou




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále