Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
AFTER EVOLUTION: Nebýt jako ostatní

AFTER EVOLUTION: Nebýt jako ostatní

Vydáno: 30.05.2017 14:01 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

Zlínská symphonic-metalová kapela AFTER EVOLUTION patří k těm, které na scéně usilovně hledají vlastní tvář. Na kontě má loňské debutové album Threnodies a před sebou plán nahrát singl z další desky a pořídit k němu videoklip. Na otázky odpověděli zpěvačka Nikola Olšáková a kytarista Michal Matzner.

Vaše skladby jsou aranžérsky velmi vyšperkované. Jak dlouho trvá, než od původního nápadu vznikne konečná verze?
Michal: Naše nápady jsou vyšperkované od úplného počátku až po absolutní konec. A vzhledem k tomu, že jsem si nikdy nevšiml, jak dlouho to trvá, tak to jde asi opravdu rychle. (smích)
Nikola: S tím rozhodně souhlasím. Je pravda, že nahrání podkladů a složení kytarových partů  trvá v přepočtu na čistý čas tak jeden den.

Vaše kapela prošla za necelé čtyři roky existence několika personálními změnami. Proč je pro vás tak těžké dát dohromady stabilní sestavu?
Michal: Neřekl bych, že je těžké dát dohromady stabilní sestavu. Spíš je těžké najít ty správné lidi. Ale myslím si, že teď je vše na dobré cestě. S aktuální sestavou jsem zatím spokojen nejvíc ze všech.
Nikola: Spíš si myslím, že nemůžeme najít ty správné lidi, kteří u toho tak dlouho vydrží. Každý vždy odejde za školou nebo za partnerem a potom už nemá tolik času na zkoušky a koncerty. No a my ostatní jsme pak prakticky zase na začátku.

Které kapely vás v hudbě inspirují?
Nikola: Inspiraci nacházím spíše v hudebních seskupeních, jako jsou Audiomachine, Two Steps From Hell nebo v soundtrackové epické hudbě. Ale nepopírám, že nás trochu neovlivnily například Nightwish a kapely podobného žánru…
Michal: Mě spíše inspiruje touha nebýt jako ostatní kapely, ale pokusit se najít ve všem vlastní cestu.

Je ve vašich textech nějaké klíčové téma?
Nikola: Naše texty jsou zaměřeny spíše na temnější tématiku a protiklady. Každá písnička má své vlastní téma, příběh. Ráda nechávám posluchače, aby i trochu zapřemýšleli nad významem sami. 

V lednu jste na svých stránkách vyzvali fanoušky, aby pro vás hlasovali v soutěžích festivalů a tím vás na ně dostali. Jak to zafungovalo?
Nikola: No, zprvu jsme si dobře vedli v Top 5 žebříčku, ale řekněme si upřímně, nikomu se nechce každou hodinu pět měsíců v kuse klikat na kolonku „hlasovat“ a ani my jsme na to bohužel neměli čas. To je také důvod, proč jsme se rozhodli vyzkoušet soutěž v živém hraní, které pořádá MusicMap. Tak doufáme, že se nám zadaří.
Michal: Já si myslím, že hlasování formou klikání je velice špatný způsob pro to, jak podpořit své oblíbené kapely, nebo jak ukázat, co kapela umí. Každý člověk by měl mít pouze jeden hlas a ten by měl podlé své úvahy použít pouze jednorázově. Do krajských voleb též neuplatníte padesát hlasů od jedné osoby.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Nikola: Rozhodně plánujeme nejpozději do konce roku nahrát singl z připravovaného alba a klip k němu. Chceme také svou show obohatit o lepší image a efekty, hodláme rozšířit merch, a co si budeme nalhávat, rádi bychom se časem dostali na fesťáky, jako jsou Masters of Rock nebo dokonce Wäcken.
Michal: Plány do budoucna vidím velice optimisticky, jelikož si myslím, že teď už disponujeme kvalitním materiálem, který nám předtím chyběl. I když myslet znamená hovno vědět… Přesto věřím, že se povede sehnat kvalitní studio i kvalitní mastering a vše nabude tak nějak vyšší úrovně, která bude schopna postavit se vedle ostatních audio nosičů a tvorby jiných kapel se vší důstojností. 

Vznik: 2013
Místo: Zlín
Styl: symhonic-metal
Zajímavost: Rezignovali na klikací soutěž a pokusí se uspět naživo

Diskografie
2016 Threnodies

Sestava
Nikola Olšáková
- zpěv, klavír 
Michal Matzner - kytara
Adam Bittó – baskytara
Marek Brázdil - bicí

After Evolution - Trnkobraní 2016



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
apela CHINASKI oficiálně zahajuje oslavy třiceti let na scéně. Fanouškům se mimo jiné poprvé v historii představí prostřednictvím podcastů, kde se netradičně objeví v roli moderátorů. Nový kanál kapely na Herohero kromě toho... číst dále
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále