Život KARLA GOTTA je k vidění na náplavce na lodi

Vydáno: 09.06.2017 10:24 - Jaroslav Špulák

Zajímavý prostor na lodi, rozsáhlý soubor exponátů, moderní technologie a osobní angažovanost Karla Gotta. To je jen výčet hlavních atributů, které se propojily na výstavě Gott, My Life. Začala ve čtvrtek na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze. Ve středu večer se vernisáže zúčastnil sám Karel Gott, jehož příběh výstava nabízí.
Gott, výstava2
Autorem projektu je Richard Fuxa, předseda správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy. Nápad je podle něho dva roky starý. Letos v březnu kvůli jeho realizaci začala vznikat galerijní loď, kterou dělníci vystavěli na obrovské kovové vaně, jež byla k dispozici. V budoucnu by se ve vzniklé galerii měly konat další akce. 
„Poté, co pan Fuxa Karla Gotta oslovil se zájmem uspořádat výstavu o jeho profesním životě a představil mu jeho záměry, začal Karel Gott o výstavě aktivně přemýšlet. Nestal se tudíž jen pasivním pozorovatelem, ale aktivním realizátorem. To, co návštěvníci uvidí, je výsledkem výběru, na němž se pan Gott významnou měrou podílel. Mezi vystavenými exponáty tak najdete věci, které jsou mu velmi blízké nebo které mu připomínají pro něj klíčové momenty jeho profesní dráhy,“ prozradila na tiskové konferenci před zahájením výstavy Aneta Stolzová, PR manažerka Karla Gotta.
Zmínila například vystavené kostýmy, ve kterých zpěvák vystupoval, sbírku Zlatých slavíků, první Zlatou desku za album Die goldene Stimme aus Prag od německého vydavatelství Polydor, kterého se prodalo 250 tisíc kusů, a další exponáty.
„Výstava vypráví příběh Karla Gotta a zároveň sleduje historii československé pop music. A to ještě očima jeho dlouholeté fanynky, která darovala Národnímu muzeu svou celoživotní sbírku, jež čítá bezmála deset tisíc položek, jejíž významnou část na výstavu Národní muzeum zapůjčilo. Perfektním příkladem jsou novinové koláže, které vytvářela: nalepovala tisíce výstřižků na novinové archy po desítky let, a tak uchovala jeho příběh i pro další generace společně s gramofonovými deskami, fotografiemi, dobovými tisky nebo plakáty. Návštěvníci se dále můžou těšit například na ryčku rentgenových desek – přístroj domácí výroby na zapisování zvukových záznamů do rentgenových snímků, které Karel Gott poslouchal koncem padesátých let nebo zpěvákovu první vydanou nahrávku na gramodesce a zároveň jednu z posledních šelakových desek Supraphonu, kterou je píseň Až nám bude dvakrát tolik, již natočil s Vlastou Průchovou,“ pokračuje ve výčtu jen několika zajímavostí Peter Balog, kurátor výstavy, vedoucí Centra pro dokumentaci hudby a nových médií v Českém muzeu hudby Národního muzea. U vstupu pak návštěvníky pozdraví prostřednictvím holografické projekce přímo Karel Gott.
Speciálně pro výstavu vyrobenou sběratelskou záležitostí je luxusní boxset Gott, My Life. V limitované edici 300 kusů obsahuje 3 CD Největších hitů, CD a LP Zpívá Karel Gott, první ve zpěvákově diskografii, exkluzivní brožuru s fotografiemi a originálním podpisem Karla Gotta a navíc plakátem.
Výstava potrvá do 30. září. Exkluzivní box je ke koupi za pět tisíc korun, vstupenky za 290 korun v týdnu a 350 o víkendu. Připraveny jsou také některé slevy. Až výstava skončí, její organizátoři by ji rádi uvedli v Německu.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení