Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
RUST2DUST: Metal potřebuje přesahy, aby nezakrněl

RUST2DUST: Metal potřebuje přesahy, aby nezakrněl

Vydáno: 09.06.2017 15:53 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

RUST2DUST jsou z Bratislavy a sázejí na metal s přesahy. Na kontě mají dvě alba, přičemž na tom druhém s nimi spolupracoval slovenský rapper ZVERINA. Protože to byla spolupráce plodná, myslí na další, trochu jinou.

Jak přesně vznikl váš název?
Ondro: Když jsme v roce 2009 uzavřeli kapitolu našeho předchozího projektu Rumburax, seděli jsme u bývalého basáka Richieho na terase a přemýšleli nad možnými názvy nové kapely. Kousek od nás stála stará rezavá bouda na zahradní nářadí. Ta nás inspirovala a přišel nápad použít název Rust. Jenže krátké googlování ukázalo, že to jméno už má asi tucet kapel. Krátce na to byl náš bývalý kytarista Semish v USA a uprostřed noci ho kopla inspirace na téma biblického dust2dust - prach jsi a v prach se obrátíš. K našemu novému názvu to byl už jen krůček.

Jste spojování hlavně s metalovou scénou, byť jsou ve vašich skladbách zjevné stylové přesahy. Jak cítíte to, čemu se říká stylová příslušnost?
Ondro: Osobně to vnímám jako zbytečné břemeno, je to omezování sebe i fanoušků. Mám rád pestrou hudbu. Už mnoho let poslouchám všechny možné žánry. Naučil jsem se rozlišovat hudbu ne podle škatulek, ale podle kvality. Pokud jsem na koncertě kapely jakéhokoliv stylu, a písničky jsou si podobné jako vejce vejci, nemám problém odejít. Metal jako je krásně se vyvíjející žánr, který ty stylové přesahy vyžaduje. Potřebuje je, aby nezakrněl. Je to evoluce.
Erni: Nerad sebe ani kapelu zařazuju do určitého žánru. Pokud bychom se bavili o nějakém stylu, z jistého úhlu pohledu by to představovalo bariéry. Samozřejmě taková omezení nikdo nemá rád. Čím je člověk otevřenější, tím je svobodnější a volnější při tvorbě. Navzdory všemu, co jsem zmínil, patříme především do metalu. Ale osobně si myslím, že hlavně kvůli znění, ne kvůli smýšlení či životnímu stylu.
Matejov: Samozřejmě jsou kapely, které mají jasně daný svůj styl, z něhož nechtějí vybočit. To k určitým žánrům patří. My naopak rádi zapojujeme i jiné hudební prvky. Vše, co nás pozitivně ovlivní, neváháme použít a zakomponovat do naší hudby, která se tím stává živější, překvapivější a zajímavější. Každopádně jsou naše kořeny v metalu, to se nezmění.

Na vašem novém albu „Vortex“ hostuje rapper ZVERINA. Jak jste se k sobě dostali?
Ondro: Zverkyho znám z různých mejdanů už mnoho let. Vícekrát na téma spolupráce padla řeč, ale k ráznějšímu kroku jsme se odhodlali, až když nám před třemi lety zavolal, jestli spolu neuděláme cover jeho písničky. Vyzkoušeli jsme „zmetalizovat“ song JE-BE a hned na první společné zkoušce se ukázalo, že nám to spolu šlape.
Buroň: Zverky je obrovský člověk, se kterým se výborně pracuje. Po pár tónech jsme byli na stejné vlně a věděli jsme, že to bude skvělá spolupráce.

Láká vás hostování s někým dalším mimo metalovou scénu?
Ondro: Jednoznačně ano. Na naší další desce se určitě nějaký ten nemetalový host ocitne.
Erni: Samozřejmě! S Beyoncé! Je jen otázka, zda přijme naši výzvu… Abych ale odpověděl seriózně, už delší dobu si pohráváme s myšlenkou vyzkoušet si spolupráci i s DJem.

Jaké jsou vaše další plány?
Ondro: Kromě koncertování soustředíme veškerou energii na tvorbu. Máme momentálně plodné období. Velmi nás baví proces vzniku nových věcí. Nejlepší barometr kvality je husí kůže a široký úsměv každého z nás. Všichni se hudbě věnujeme vedle své práci a kvůli čisté radosti z hraní. Děláme písničky, které se v první řadě líbí nám. Nikam nespěcháme, nikdo nás netlačí ani neomezuje.
Matejov: Možná též přidáme do naší již široké sbírky videoklipů něco nového. Všechna videa si mohou lidé samozřejmě prohlédnout na našem youtube kanálu. No, a hlavně nás zajímají koncerty, protože živé hraní je vždy největší energie.

Vznik: 2009
Místo: Bratislava
Styl: metal-crossover
Zajímavost: Pomýšlejí na spolupráci s DJem

Diskografie
2011 Daymare
2016 Vortex

Sestava
Tomáš „Bujón“ Buroň - zpěv
Martin „Ondro“ Ondrejička - kytara
Michal Kolejak - kytara
Ernő Csonga - baskytara
Marek Matejov - bicí

Rust2Dust - November



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále