RUST2DUST: Metal potřebuje přesahy, aby nezakrněl

Vydáno: 09.06.2017 15:53 - Jaroslav Špulák

RUST2DUST jsou z Bratislavy a sázejí na metal s přesahy. Na kontě mají dvě alba, přičemž na tom druhém s nimi spolupracoval slovenský rapper ZVERINA. Protože to byla spolupráce plodná, myslí na další, trochu jinou.

Jak přesně vznikl váš název?
Ondro: Když jsme v roce 2009 uzavřeli kapitolu našeho předchozího projektu Rumburax, seděli jsme u bývalého basáka Richieho na terase a přemýšleli nad možnými názvy nové kapely. Kousek od nás stála stará rezavá bouda na zahradní nářadí. Ta nás inspirovala a přišel nápad použít název Rust. Jenže krátké googlování ukázalo, že to jméno už má asi tucet kapel. Krátce na to byl náš bývalý kytarista Semish v USA a uprostřed noci ho kopla inspirace na téma biblického dust2dust - prach jsi a v prach se obrátíš. K našemu novému názvu to byl už jen krůček.

Jste spojování hlavně s metalovou scénou, byť jsou ve vašich skladbách zjevné stylové přesahy. Jak cítíte to, čemu se říká stylová příslušnost?
Ondro: Osobně to vnímám jako zbytečné břemeno, je to omezování sebe i fanoušků. Mám rád pestrou hudbu. Už mnoho let poslouchám všechny možné žánry. Naučil jsem se rozlišovat hudbu ne podle škatulek, ale podle kvality. Pokud jsem na koncertě kapely jakéhokoliv stylu, a písničky jsou si podobné jako vejce vejci, nemám problém odejít. Metal jako je krásně se vyvíjející žánr, který ty stylové přesahy vyžaduje. Potřebuje je, aby nezakrněl. Je to evoluce.
Erni: Nerad sebe ani kapelu zařazuju do určitého žánru. Pokud bychom se bavili o nějakém stylu, z jistého úhlu pohledu by to představovalo bariéry. Samozřejmě taková omezení nikdo nemá rád. Čím je člověk otevřenější, tím je svobodnější a volnější při tvorbě. Navzdory všemu, co jsem zmínil, patříme především do metalu. Ale osobně si myslím, že hlavně kvůli znění, ne kvůli smýšlení či životnímu stylu.
Matejov: Samozřejmě jsou kapely, které mají jasně daný svůj styl, z něhož nechtějí vybočit. To k určitým žánrům patří. My naopak rádi zapojujeme i jiné hudební prvky. Vše, co nás pozitivně ovlivní, neváháme použít a zakomponovat do naší hudby, která se tím stává živější, překvapivější a zajímavější. Každopádně jsou naše kořeny v metalu, to se nezmění.

Na vašem novém albu „Vortex“ hostuje rapper ZVERINA. Jak jste se k sobě dostali?
Ondro: Zverkyho znám z různých mejdanů už mnoho let. Vícekrát na téma spolupráce padla řeč, ale k ráznějšímu kroku jsme se odhodlali, až když nám před třemi lety zavolal, jestli spolu neuděláme cover jeho písničky. Vyzkoušeli jsme „zmetalizovat“ song JE-BE a hned na první společné zkoušce se ukázalo, že nám to spolu šlape.
Buroň: Zverky je obrovský člověk, se kterým se výborně pracuje. Po pár tónech jsme byli na stejné vlně a věděli jsme, že to bude skvělá spolupráce.

Láká vás hostování s někým dalším mimo metalovou scénu?
Ondro: Jednoznačně ano. Na naší další desce se určitě nějaký ten nemetalový host ocitne.
Erni: Samozřejmě! S Beyoncé! Je jen otázka, zda přijme naši výzvu… Abych ale odpověděl seriózně, už delší dobu si pohráváme s myšlenkou vyzkoušet si spolupráci i s DJem.

Jaké jsou vaše další plány?
Ondro: Kromě koncertování soustředíme veškerou energii na tvorbu. Máme momentálně plodné období. Velmi nás baví proces vzniku nových věcí. Nejlepší barometr kvality je husí kůže a široký úsměv každého z nás. Všichni se hudbě věnujeme vedle své práci a kvůli čisté radosti z hraní. Děláme písničky, které se v první řadě líbí nám. Nikam nespěcháme, nikdo nás netlačí ani neomezuje.
Matejov: Možná též přidáme do naší již široké sbírky videoklipů něco nového. Všechna videa si mohou lidé samozřejmě prohlédnout na našem youtube kanálu. No, a hlavně nás zajímají koncerty, protože živé hraní je vždy největší energie.

Vznik: 2009
Místo: Bratislava
Styl: metal-crossover
Zajímavost: Pomýšlejí na spolupráci s DJem

Diskografie
2011 Daymare
2016 Vortex

Sestava
Tomáš „Bujón“ Buroň - zpěv
Martin „Ondro“ Ondrejička - kytara
Michal Kolejak - kytara
Ernő Csonga - baskytara
Marek Matejov - bicí

Rust2Dust - November



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení