CRUEL: Nejvyzrálejší nahrávky

Vydáno: 17.07.2017 10:13 - Jaroslav Špulák

Devět let byli nuceni příznivci pražské progressive-crossoverové kapely CRUEL čekat na druhé řadové album. Dočkali se letos v dubnu. Jmenuje se „Entelecheia“, je na něm osm skladeb a nabízí nejvyzrálejší hudbu, jakou skupina dosud vytvořila.
„Protože je to trochu složitější muzika a také jsme v tomto obecně trochu pomalejší, celý proces tvorby trval déle, než jsme plánovali. Než něco pustíme ven, obvykle to předtím desetkrát přebereme a vyhodnotíme,“ vysvětlil zpěvák Zbyněk Pošmura.
Na albu je celá řada hostů, mezi nimi třeba zpěváci Šáren Makovcová, Miroslava Časarová nebo Viktor Dyk. „Do toho si třeba situaci zkomplikujete nějakým netradičním nástrojem a hledáte hosty na violu, trubku nebo další hlas ve zpěvu. To také zabralo spoustu času,“ pokračoval Pošmura.
CRUEL vznikli v roce 2002. Nejprve vydali kolekci „Ekvilibrium“ a v roce 2012 akustické minialbum „Krutá tráva“. Tehdy se rozhodli hrát na koncertech i akustické verze svých skladeb a zmíněný nosič sloužil jako promo. V té době už pracovali na dalším albu, v kapele byl nový zpěvák Pošmura a vše dostávalo sofistikovanější ráz.
„Zvuk se vyvíjel a určitě se projevila i změna na postu zpěváka. Kluci si před mým příchodem se zpěvem velmi dobře vystačili sami a já jsem do toho přinesl zase své pojetí zpěvu,“ řekl ještě Pošmura.
Kromě něho ve skupině jsou kytarista a zpěvák Pavel Bauer, klávesista Marek Neckář, baskytarista Honza Švec a bubeník Robert Ebel. 

Cruel - Temný pasažér (lyric video)




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení