SG – SJETÝ GUMY: Žádné drogy, jen nápis u pneuservisu (+ videoklip)

Vydáno: 28.08.2017 11:44 - Jaroslav Špulák

V ostravské partě SG – SJETÝ GUMY se sešli velmi zkušení muzikanti. Hrají hard rock a hrají ho poctivě. Nedávno došlo ke dvěma změnám v sestavě, přičemž příchod mladičké bubenice nesporně navál novou energii do žil ostatních zkušených rockových borců. I o tom vypráví baskytarista Dušan Folwarczný.

Co přesně znamená název vaší kapely?
V žádném případě ho nemůžeme spojovat s nějakou drogou a ani se sjetýma gumama, jak jsme nazývali v sedmdesátých letech, v hluboké totalitě, velitele na vojenské základní službě. Prostě jsme jednou jeli autem, u silnice byl poutač pneuservisu a na něm - cituji - máte-li sjeté gumy, přijeďte k nám, přezujeme vás. A tak to vzniklo. Samozřejmě že jsme tento název jako celá kapela na zkoušce museli odhlasovat. SG jsme předřadili před název, aby to bylo na výslovnost kratší. Ale naši fanoušci z nás nakonec udělali Sgéčka.

Základ kapely tvoří parta zkušených muzikantů. Je vaše muzika poctou vašim celoživotním hudebním vzorům?
Kapelou od roku 2010 prošlo několik kvalitních ostřílených muzikantů, ale v současné době je personálně stabilizovaná. Samozřejmě se nám líbí hudba DEEP PURPLE, BLACK SABBATH a dalších z té doby, na kterých jsme někteří s Sgéček vyrůstali. Taky v klubech občas zařadíme nějakou tu známou pecku pro zpestření a dostaneme posluchače do správného varu. V kapele jsou dnes zpěvák Radim Strach Smuž, kytarista Aleš Klimša, klávesista Vít Hovjadský, bubenice Kristýna Sibinská a baskytarista Dušan Folwarczný.

Kristýně Sibinské je čtrnáct let. Jak se k vám přidala?
Na jaře 2017 jsme udělali změnu na postu bubeníka. Za Lumíra Outratu, který kapelu z pracovních důvodu opustil, naskočila čtrnáctiletá Kristýna. Já o ní věděl, znám ji z lidové školy, kam chodí od malička na bicí k mému kamarádovi Jardovi Ožanovi. Oslovil jsem ji, věděla o tom, že sháníme bubeníka, ale myslela si, že mladou žábu nebudeme do kapely chtít, i když jí její otec říkal, ať to zkusí. Dostala CD, aby se naučila songy, a na dohodnutý termín zkoušky byla naprosto perfektně připravená. Hned jsme věděli, že to je pro SG to pravé ořechové.

Nemáte problém s tím vozit ji na akce, kde se obvykle pije alkohol? Přece jenom je to vlastně ještě dítě.
Nevidíme v tom žádný problém, ba naopak jsme dříve po hraní doma a netrápíme se na druhý den, jak bylo zvykem. Když se hraje poblíž Ostravy, většinou má doprovod rodičů, kteří jsou taky hudebně založení. Kristýna mimo jiné hraje s otcem v kapele, má dívčí skupinu AIKEN a alternuje v AC/DC Ostrava. Celá kapela SG na sebe vždy bere zodpovědnost za to, abychom ji vrátili domů v pořádku. Vždyť by to mohla být naše dcera a v mém případě vnučka. Touto cestou děkuji rodičům Kristýny.

Jak je to vůbec s vaší diskografií?
V roce 2011 jsme ještě ve starém složením vydali EP a koncem roku 2015 s novým zpěvákem Radimem Smužem jsme natočili CD s názvem „Cypaty den“ s deseti skladbami. Je to takový průřez tvorbou Sgéček za pět let. Songy z CD jsou taky na stránkách www.sgband.eu . Určitě v novém složení s klávesami budeme připravovat nový materiál k vydání. To album bude podpořeno zvukem hammondek.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Jak říkám, chceme hrát, ale nikam se netlačíme. Je těžké se prosadit na větší festivaly. I když už jsme jich několik odehráli, přesto je to boj. Jsme rádi, že naše skladby občas zazní v rádiu Čas rock a naše klipy jsou v TV Rebel. Hlavně chceme dělat hard rock tak, jak ho cítíme, a rádi bychom, aby každý náš nový song oslovil více rockových fanoušku, kterých si velice vážíme. Myslíme si, že to je ta pravá cesta, kterou jsme se vydali.

Vznik: 2010
Místo: Ostrava
Styl: hard rock
Zajímavost: Věkově zralá kapela má čtrnáctiletou bubenici

Diskografie
2015 Cypaty den

Sestava
Radim Smuž – zpěv
Aleš Klimša - kytara
Dušan Folwarczný - baskytara
Vít Hovjadský - klávesy
Kristýna Sibinská – bicí

SG - Cypaty den



 

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení