VOJTAANO pokřtil desku s legendami hip-hopu i šansonu

Vydáno: 28.09.2017 08:52 - Lukáš Loužecký

VOJTAANO pokřtil v úterý 26. září svou debutovou desku The Beast Of Vojtaano a CzechBlade byl u toho.  Koncert v pražské Malostranské Besedě byl během týdne vyprodán a rozhodně k tomu byl patřičný důvod. Vojta Záveský alias Vojtaano se rozhodl po letech vydat svou debutovou desku, kterou nazval The Beast Of Vojtaano. Vešlo se na ni dvacet skladeb a většinu z nich se rozhodl zahrát i na křtu.
Koncert byl v rámci folkařské tradice pouze k sezení, takže jste nemohli rozvlnit své boky do tónů Vojtaanovy hudby. Ale to nikomu nevadilo, protože je to u tohoto umělce zvykem. V první části vystoupení se písničkář doprovodil pouze na kytaru a pořadí písniček stanovil podobně, jako je tomu na samotné desce. Zazněly tedy 1,2,3 Vojtaano, Gangstafolk či Tramvaje. Právě poslední zmiňovaná byla důkazem toho, že na akci zazní i věci, které lidé nebyli běžně zvyklí od Vojtaana na koncertech slýchat.
Následně už nastoupila i doprovodná skupina, která se skládá z kamarádů hlavní hvězdy večera. V celokapelním provedení zazněla většina věcí komplexněji a dostala daleko větší drive. I Vojtaano si liboval, jaká je to paráda vystupovat s muzikanty za zády.
Posléze došlo na křest desky. Prvním kmotrem se stal DJ Ba2s, kterého můžete znát i jako rapera z legendární hip-hopové partičky Chaozz. Samotný Vojtaano se při jeho nástupu culil a byl rád, že se na pódiu setkal se svým velkým vzorem. Stejně jako tisíce dalších totiž vyrůstal na této památné kapele. Pak se objevil folkař a stand-up komik Arnošt Frauenberg, který hned od začátku nezapřel geny baviče. Především pochválil umělce za to, že měl odvahu pozvat na křest někoho, koho v tomto klubu nikdo nezná. Na závěr přišel hřeb večera v podobě kmotry Ester Kočičkové. Herečka a šansoniérka se rozhodla sama ukázat Vojtovi, jak se taková deska vlastně křtí. Polila ji nejdříve rumem, masovým vývarem a na závěr odvarem z marihuany. Deska posléze letěla mezi lidi, kteří ji ovšem museli brzy vrátit. Došlo totiž i ještě ke klasickému polití šampaňským.
V další části se diváci dočkali i hip-hopovějšího provedení skladeb. Došlo i na česko-slovenský duet, a bylo možné vidět úžasné spojení Vojtaana s DJ Ba2sem. Společně zahráli Budulínka i Lavinu a přiblížili se ke koncertu celé akce.
V závěrečné části se opět projevila Vojtava folková duše. Zazněla řada písní, které se z různých důvodů nedostaly na desku. Hlavním důvodem byl především fakt, že většinou jde  o převzaté písně od Manu Chaa nebo Johnnyho Cashe. Po ohlášeném konci koncertu přišel obrovský potlesk, takže následoval přídavek, a dokonce hned několikrát.
Tento Vojtaanův koncert rozhodně nebyl jeho klasickou komorní brnkačkou na kytaru, jaké předvádí v pražském Blues Sklepu. Jednalo se o slavnostní událost, při které mohli fanoušci rapera a písničkáře slyšet i málo známé skladby a užít si několik zajímavých hostů.
A na závěr jedna třešnička na dortu. Nedalo mi to a šel jsem se po vystoupení zeptat Ba2se, jestli se opravdu bude konat avizovaný koncert jeho legendární kapely. Údajně tomu sám původně nevěřil, ale Chaozz opravdu vystoupí 28. října v pražském klubu MeetFactory. Už se prý učí i texty, které za ty roky asi lehce zapomněli. 
(Foto Lukáš Loužecký)

Vojtaano - Lavina




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení