PAWNSHOP: Když se čeština dobře pojme, má sílu (+ videoklip)

Vydáno: 30.09.2017 15:54 - Jaroslav Špulák

Příbramští PAWNSHOP letos vydali minialbum „Nezlomí nás“. Věří, že jim otevře dveře dál a hodlá je proto náležitě propagovat. Momentálně ale také směřuje k realizaci regulérního alba, pro něž skládá nové písně. Na otázky odpověděl kytarista Lukáš Králíček.

Nedávno jste oznámili, že máte EP „Nezlomí nás“ k dispozici i na cédéčku. Má podle vás ještě v době digitálního šíření hudby smysl vydávat písničky na fyzickém nosiči?
I přes dnešní digitální a internetovou dobu si myslíme, že to smysl má. Když někdo zajde na koncert a kapela ho zaujme, rád si její CD ve fyzické podobě z koncertu odnese. Přeci jenom má něco v ruce. I co se týká propagace kapely, posílání CD promotérům a podobně. Samozřejmě náklady cédéček nejdou do tisíců, ale podle nás bude mít fyzický nosič stále své místo.

Hrajete jedenáct let. Dosáhli jste za tu dobu maxima možného? Ptám se na to, jestli se kapele PAWNSHOP plní hudební cíle?
Je pravda, že existujeme už jedenáct let, ale kapela PAWNSHOP vznikla hned, jak si většina z nás pořídila nástroje. Takže jsme sotva věděli, jak se nástroj drží, ale kapela už byla. Učili jsme se vše za pochodu a dospělo to až do současné podoby. Navíc nám nějakou dobu trvalo najít ty správné lidi. Z těchto důvodů bych existenci PAWNSHOPU objektivně zkrátil tak na pět let. Naše cíle si postupnými kroky plníme, každé nové album nám vždy otevřelo dveře o kousek dál. Uvidíme, co nám přinese naše aktuální EP „Nezlomí nás“.

Jak se vyvíjel zvuk kapely?
Stejně jako my, tak se vyvíjel i zvuk kapely. Zpočátku laciné nástroje a snaha být co nejvíc nahlas se na zvuku samozřejmě moc pozitivně neprojevily. Měli jsme své vlivy, kapely KORN, DEFTONES a další, tak jsme chtěli znít. Od toho jsme se už oprostili, našli jsme mezitím něco svého. Postupem času, získáváním zkušeností a pořízení si lepšího vybavení se posunul i náš zvuk. Fráze, že každá koruna je v muzice slyšet, je bohužel více než pravdivá. Zde se šetřit nevyplatí.

Vaše texty nejsou příliš pozitivní. Držíte se při jejich psaní nějaké filozofie?
Je fakt, že do textů promítáme své pocity ze světa kolem nás. Vždy nám byly bližší české texty. Když se čeština dobře pojme, má neskutečnou sílu a kouzlo. Samozřejmě má menší mínus v podobě horší zpěvnosti. Držíme se více poetických textů, v nichž není na první dojem jasná přímočarost a jednoduchost. Sdělení je potom výrazně hlubší a dá se nad ním více přemýšlet.

Proč se vůbec vaše kapela jmenuje PAWNSHOP, tedy Zastavárna?
Hned při zrodu kapely jsme měli několik návrhů našeho potencionálního názvu. Mezi nimi byl i PAWNSHOP. A to z důvodu, že jsme v našich začátcích měli celou výbavu pochybné kvality a z bazaru. Tak proto, a už nám to zůstalo.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Chceme natočit klipy ke dvěma věcem z nového EP a dát o něm co nejvíce vědět. Samozřejmě makáme na nových věcech, abychom se dostali k natočení alba. Chystáme cover na song od skvělé české kapely ALICE. Je toho mraky, jenom ten čas, aby nám na to zbyl.

Vznik: 2006
Místo: Příbram
Styl: hardcore-crossover
Zajímavost: Každá koruna je prý v muzice slyšet

Diskografie
2011 V iluzích oděný svět
2017 Nezlomí nás, EP

Sestava
František Travnovský – zpěv
Lukáš Králíček – kytara
Radek Hasák – baskytara
Tomáš Hochman – bicí

Pawnshop - Slast


 

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení