Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
CIRCLE: Hutný moderní zvuk, kdy ulítnou kalhoty

CIRCLE: Hutný moderní zvuk, kdy ulítnou kalhoty

Vydáno: 02.10.2017 14:28 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

Plzeňští CIRCLE vydali první nahrávku „Instinct“. Chtějí i kvůli její propagaci hodně koncertoval, současně jí uzavřeli první etapu své existence. Na otázky odpověděli kytarista Baxx, baskytarista Siky a zpěvák Mali.

Vaše letošní pětiskladbová nahrávka „Instinct“ má zajímavý obal. Jak vznikl?
Baxx: Vznikl jako kompromis mezi moderním a na druhou stranou od srdce vytvořeným motivem. Je to logo, které máme od vzniku kapely, a postupně nás provází.

Prý jste se kvůli němu v kapele hodně přeli. Skutečně kvůli tomu hrozil rozpad CIRCLE?
Baxx: Rozpad kapely byl takovou nadsázkou, a určitě nehrozil... Jsme všichni horké hlavy a většinou si každý chce prosadit to své. Kolikrát jsou debaty vášnivé, ale držíme při sobě. Pozitivní je, že nás to hecuje k tomu nejlepšímu z nás.
Siky: Náš zpěvák Dominik, který má na triku finální grafiku loga i klipy, pracuje jako grafik a má spoustu skvělých nápadů moderního typu. Půlka z nás zase chtěla něco míň modern. Nevěřil bys, že jsem měl nápad na obal i se spermií… A jak to ve finále skvěle dopadlo.

Fungujete tři roky. Jsou na EP ty nejlepší nahrávky, které za tu dobu vznikly?
Baxx: Delší dobu jsme se hledali. Byli jsme zavření ve zkušebně a ladili nějaký koncept. Pochopitelně si to nejlepší necháváme na později, to je jasné! Tohle byl takový pokus-experiment k tomu, jak to bude fungovat, co zvuk a tak. Spokojení ale jsme.
Siky: Na albu je podle mě rozhodně to nejlepší, ale je to vlastně starší tvorba, na které se druhý kytarista Larry ještě ne úplně na sto procent podílel. Nové věci, které tvoříme už i s jeho přispěním, jsou trochu jinde. Je v nich více melodičnosti, atmosféry, emocí. Je to trochu rozdílné, ale metal je to furt.

Jaký je textový koncept skladeb na EP?
Mali: Naše texty pojednávají především o životních zkušenostech, o našem vnímání okolí, o našich smyslech. Cítíme zlobu, především k autoritám a justicím, které dávno ztratily náš respekt. Cítíme lásku k našim rodinám a k milovaným. Cítíme strach, strach z nejisté budoucnosti našeho lidstva. A to všechno pro jeden jediný instinkt, a to přežít. Mezi životem a smrtí je velmi tenká linie, která se může během vteřiny přetrhnout.

Vyvíjí se nějakým způsobem zvuk kapely?
Siky: Určitě jo. Bez toho to nejde. Samozřejmě všichni víme, že je to otázka financí. Já už plánuju, že udělám banku (smích). Všichni máme rádi ten hutný moderní zvuk, kdy ti ulítnou kalhoty a po koncíku je hledáš v útrobách klubu. Začali jsme lehce používat sampler a různé elektro prvky, které ale nestavíme nad muziku. Fungují jako potřebný doplněk pro ucelení našeho zvuku.  Navíc bubeník Lukáš pracuje v nahrávacím studiu, a tak věřím, že to našemu budoucímu zvuku dodá ještě něco navíc.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Siky: Koncerty, koncerty, koncerty. Musíme se ukázat lidem.
Baxx:  Máme spoustu materiálu na plnohodnotnou desku, a už se těším, jaké budou reakce lidí na novou tvorbu. A jak už říkal Siky, je to hudebně trochu něco jiného než teď na EP.

Vznik: 2014
Místo: Plzeň
Styl: progressive-metalcore
Zajímavost: Muzikanti cítí zlobu k autoritám a justicím

Diskografie
2017 Instinct

Sestava
Mali - scream, growl, zpěv
Dominik - scream, growl, zpěv
Baxx - kytara
Larry - kytara
Siky - baskytara
Lukáš – bicí a elektronika

Circle - Child



 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
THE.SWITCH - Skrytý místa THE.SWITCH - Skrytý místa
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Recenze
REDHEAD – 76:42 crossover / metal... číst dále
SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
SIGNUM REGIS loni rozšířili diskografii o album „Undivided“, pár nápadů si však nechali stranou. Jedním takovým je skladba „No Middle Ground“, která vyšla jako samostatný singl. „Má trošku jinou náladu než ostatní skladby... číst dále