CHECKPOINT: Čas na objevování nových obzorů (+ videoklip)

Vydáno: 09.11.2017 13:41 - Jaroslav Špulák

CHECKPOINT jsou v období rozkvětu. Rozhodli se vydat tři minialba, přičemž každé by mělo znít trochu jinak. Venku už je to první, a momentálně vzniká druhé. Na otázky odpověděli zpěvák a kytarista Tomáš „ToM“ Chrudimský a bubeník Martin „Lachtan“ Lachman

Jak vaši fanoušci přijali minialbum „Klon“, které jste vydali v dubnu?
ToM: Všechny tři skladby jsme vydávali postupně jako klipy, první z nich byl titulní „Klon“. Už je to půl roku, ale vybavuji si převážně kladné reakce, někdy dokonce až v tom smyslu, že je to náš zatím nejlepší song. Obdobná odezva, dokonce možná ještě pozitivnější, přišla i po druhém klipu „Prezident“. Tím jsme si ale, myslím, nasadili celkem vysokou laťku, což je samozřejmě dobře.
Lachtan: Mé mámě se to také moc líbilo, hlavně „Prezident“.

Nyní chystáte ještě další dvě minialba, na nichž jste se rozhodli trochu experimentovat se zvukem. V čem je to pro CHECKPOINT přínosné?
ToM: Na posledních dvou albech a jednom EP mezi nimi jsme cizelovali náš původní směr. Ta cesta trvala asi sedm let. V současné době je ale čas na změnu a objevování nových obzorů. Uvidíme, kam nás to zavede.
Lachtan: Otevře nám to nové obzory do dálky. Možná až za Brno.

V jakém stádiu je nahrávání druhého EP, jak se bude jmenovat a kdy vyjde?
ToM: Kdy má uzávěrku říjnový Spark? Druhý týden v září jsme totiž zahájili nahrávání ve studiu. Takže než vypadne první časopis z lisu, počítám, že budeme mít půlku hotovou!
Lachtan: Je ve výborném stádiu. Jmenovat se bude opět nejspíš podle jednoho songu, a to „Nejhorší je nic“.

Nahrajete ke všem třem písničkám na něm videoklipy? Máte už na ně nápady?
ToM: Ony vlastně všechny nové skladby v naší nové éře vznikají jako celkem konkrétní příběhy. A vizuální představa dané situace většinou dokonce předchází psaní textu. Takže scénáře už vlastně dávno existují a o zfilmování si to úplně říká. Aneb odpověď je ano, ke všem skladbám vznikne vizuál.
Lachtan: Hrozně rád nahrávám klipy, hlavně ty, ve kterých hraju. Takže doufám, že bude co nejvíc klipů.

CHECKPOINT vznikli v roce 2004. Jak se jeho zvuk v čase proměňoval?
ToM: Otázkou je, zda máš na mysli čistě jen zvuk? Každá kapela má svůj určitý sound, ale vždycky se do toho prosákne i osobnost producenta nebo zvukaře, u kterého nahráváš. To je slyšet i na našich nahrávkách, a proto je důležité pracovat s lidmi, jejichž technické schopnosti a hudební rozpoložení nejvíc rezonuje s tím, jak to cítí kapela. To se nám poslední roky daří a po této cestě chceme i pokračovat.
Lachtan: Zvuk stál tehdy za starou bačkoru, dneska je super.

Které období považujete za nejlepší?
ToM: Každý dobrý koncert, vtipné situace v dodávce cestou na ně, téměř každou minutu strávenou ve studiu, pozitivní reakce od fanoušků, dostatek inspirace... to jsou všechno střípky, ze kterých vznikne fajn období. Možná je to tím, že mám krátkou paměť. Prožívali jsme to mnohokrát, ale osobně mám nejlepší pocity právě teď.
Lachtan: Nejlepší období začalo, když s námi začali dělat rozhovory do časopisů.

Vznik: 2004
Místo: Praha
Styl: crossover
Zajímavost: Skladby vznikají jako konkrétní příběhy

Diskografie
2009 Různá světy
2011 Střepy
2011 Vlnobití
2013 Svítání
2017 Klon, EP

Sestava
Tomáš „ToM“ Chrudimský – zpěv, kytara
Jakub „Kubas“ Šmatlák - kytara
Sláva Safonkin - baskytara
Martin „Lachtan“ Lachman - bicí

Checkpoint - Karate charakter


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení