MOTORBAND: Jistoty? Skvělá hráčská a interpretační technika

Vydáno: 30.11.2017 08:00 - Jaroslav Špulák

V jednatřicátém roce existence vydal teplický MOTORBAND nové album. Je páté v pořadí, jmenuje se „V“ a kapela na něm dokazuje, že nepatří do „starého železa“, naopak se představuje ve vynikající formě. Na otázky odpověděli kytarista Libor „Máča“ Matejčik, takto jediný zakládající člen kapely, dále kytarista Jan „Hanz“ Jiříček, baskytarista Karel Adam, bubeník Ivo Batoušek a manažerka Zuzana Lašáková.

Na jakých hudebních jistotách po více než třiceti letech existence dnes stavíte svůj sound?
Máča: Otázkou je, co jsou to hudební jistoty. Myslím, že si pod tím každý vybaví něco zcela jiného. Odpovím tak, jak to cítím. V MOTORBANDU patří mezi hudební jistoty tvořící sound zejména skvělá hráčská i interpretační technika jednotlivých hudebníků. K tomu přidejte výjimečný hlas Luďka Struhaře, strojově přesnou rytmiku, doslova zvukové inženýrství kytaristy Jana „Hanze“ Jiříčka. Na něčem takovém se sound staví opravdu dobře.

Vydali jste nové album „V“. V čem je podle vás aktuální, v čem je nové?
Hanz: Pokud album „V“ porovnáme se současnou a dosavadní produkcí v České republice po stránce zvukové, je posunuto na úroveň zahraniční kvality, kterou disponují ty nejznámější a nejslavnější metalové kapely. Každý z hudebníků MOTORBANDU do tohoto alba vložil maximum svého umu a dlouholetých interpretačních i skladatelských zkušeností, a je to na konečném výsledku znát. Nové je po zvukové stránce i po aspektu skladatelském a interpretačním. Máča se obklopil jinou sestavou muzikantů, kteří vnesli do projektu vlastní invenci a výraz, v tom se deska vymyká z předchozích studiových počinů MOTORBANDU.
Ivo:  Nové je i svým zvukem. Velký kus práce na něm odvedl Tomáš Raclavský. Dal albu „V“ něco, co na většině desek z české produkce prostě nenajdete. 

O čem jsou texty na albu?
Hanz:  Pokud odpovím přímo na tvou otázku, musím říci, že nové album MOTORBANDU je aktuální především díky trefným textům Luďka Struhaře, které přesně korespondují s děním ve společnosti u nás i v zahraničí.
Ivo: Ano, deska je aktuální v prvé řadě texty. Pro fanoušky jsou podle mě, právě ony jedním z velkých překvapení. Jejich hloubka, alarmující aktuálnost, ale bez patosu a bezpohlavních výkřiků do tmy.

Na které období MOTORBANDU vzpomínáte nejraději a proč?
Karel: Na všechny, které jsem s MOTORBANDEM prožil, ale teď žiji přítomností.

Je podle vás těžko prosadit se na české scéně po tak dlouhé době existence?
Karel: Pro mě je MOTORBAND nový, a tak mě to prosazování baví.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Lašáková: Už 3. listopadu uvedeme premiéru hudebního filmu Restart v kině v Teplicích, 25. listopadu fanoušci mohou vidět MOTORBAND v Kolíně jako speciálního hosta Vinnyho Appice, mimo jiné bývalého člena Black Sabbath, 9. prosince v Liberci a v příštím roce máme v plánu pár klubových akcí, letních festivalů, slavností a rádi bychom na podzim 2018 zrealizovali samostatné turné. 

Vznik: 1986
Místo: Teplice
Styl: hardrock-metal
Zajímavost: Jejich alba měla vždy velmi kvalitní a nadčasový zvuk

Diskografie
1990 Made In Germany
1994 Rock’n’roll
2005 Satisfakce
2009 Heart Of The Machine
2017 V

Sestava
Luděk Struhař – zpěv
Linor „Máča“ Matejčík – kytara
Jan „Hanz“ Jiříček - kytara
Karel Adam – baskytara
Ivo Batoušek – bicí

Motorband - Kde byl bůh




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení