Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
EASY STEPS: Prorazit, kam až to půjde

EASY STEPS: Prorazit, kam až to půjde (+ videoklip)

Vydáno: 15.01.2018 10:21 v sekci Rozhovory - Lukáš Loužecký

Ostravští EASY STEPS patří k nadějným kapelám, které se snaží prosadit na přesycené české poprockové scéně. Může jim k tomu dopomoci spolupráce s Evženem Hofmannem z Kryštof nebo nový videoklip Bod zlomu. O těžkém prosazování se na hudební scéně, inspiraci i budoucích plánech jsme si popovídali se zpěvákem Vláďou a bubeníkem Vaškem

Jaké jsou prozatím milníky vaší kariéry?
Vašek:
 Určitě výhra v soutěži Break It, což se nám povedlo asi měsíc po založení kapely. Dostalo nás to na náš první Majáles v Ostravě, který byl neskutečný. Potom je to určitě náš první vlastní koncert v Barráku v Ostravě, který jsme zcela vyprodali a těšili se úžasné odezvy a spolupráce fanoušků. Dalším milníkem, jak to vnímáme my, byl první vlastní koncert s novým zpěvákem Vláďou. To jsme naplnili ostravský Cooltour a předvedli něco úplně jiného. Nesmím zapomenout ani na naše malé turné, které jsme vedli přes Brno, Prahu, Zlín a Ostravu a které bylo také nad očekávání úspěšné. Ale znáte to, ne v každém městě to bylo posvícení. Nakonec nemůžu nezmínit nahrávání v Taurus Records s Evženem Hofmannem, což nás také ovlivnilo, a nedávný koncert na Oktobeer festu, kde jsme hráli na vůbec největším pódiu v kariéře.

Pohybujete se na pomezí rocku a popu. Odkud berete inspiraci a jaké máte hudební vzory?
Vláďa:
 Inspiraci, stejně jako hudební vzory, má každý člen vlastní. Žánrově se ale víceméně shodujeme, takže u nás v kapele asi nenajdete posluchače všeho v rozmezí noisecore až dechovka. Jinak se každý snaží protlačit do písniček ten svůj kousek srdce, čímž vzniká náš osobitý Easy rock. Kdybyste trvali na konkrétních jménech, tak namátkou máme rádi 30 Seconds to Mars, 21 Pilots, Fall Out Boy nebo Imagine Dragons.

Kdo je ve vaší kapele autorem skladeb?
Vláďa:
 V drtivé většině případů přijde do zkušebny někdo s nápadem, ať už je to nějaká sloka textu, kousek melodie s akordy a podobně, a zbytek se dodělává tak nějak živelně hromadně. Výsledek proto většinou nemá nakonec nic společného s původním záměrem. Co se prvotních impulzů týká, hodně jich měl na svědomí náš bývalý kytarista Standa. Někdy se zadařilo i mě a do budoucna vkládáme velké naděje do nového kytaristy.

Natočili jste čtyřpísňové EP Zvukoprázdno. Jak to vypadá s vaší debutovou deskou?
Vláďa:
Ke čtyřpísňovému EP jsme na konci roku 2017 dotočili singl a máme nachystaných pár dalších kousků, které bychom rádi během roku zvěčnili. Určitě je nebudeme vydávat po singlech tak jako Bod zlomu, takže si fanoušci budou muset počkat, až jich nasbíráme dost na plnohodnotné album.

Velice zajímavá je vaše spolupráce s Evženem Hofmannem, kytaristou kapely Kryštof a majitelem nahrávacího studia Taurus Records. Jak jste se vlastně dali dohromady?
Vašek:
 Když to vezmu od začátku, můj kamarád Ondra, taktéž z Velké Polomi, se s Evženem znal již dříve a domluvil nám prohlídku jeho studia. Sešli jsme se, studio jsme si prohlédli, prokonzultovali naše již vydané album Take It Easy a vyslechli si, co k tomu Evžen řekne. Na základě toho jsme mu poslali nějaké naše rozpracované kousky, které nám aranžoval. Výsledek se nám líbil natolik, že jsme se vrhli do nahrávání, na které navazovalo další a další.

Jaký je vůbec váš postoj ke kapele Kryštof? V České republice má spoustu fanoušků, zároveň i odpůrců...
Vláďa:
U nás je to různorodé. Osobně ji moc neposlouchám, Vašek, pokud vím, si ji kdykoliv rád pustí a zajde si na koncert, Michal ji zase staví na hrot svého posluchačského žebříčku. Každopádně se všichni shodneme na tom, že Kryštof je legenda české hudební scény a umí předvést na pódiu úžasnou show.

Nedávno jste přišli s novým videoklipem k písni Bod zlomu. O čem je?
Vašek:
 Bod zlomu už nějakou dobu existoval a hráli jsme ho na několika koncertech. Vždy mu předcházelo bubenické sólo a celkově byl trošku odlišný od ostatních skladeb. Měli jsme na něj ale super ohlasy. Jednoho dne jsme se spojili s Evženem, který mi řekl, že to není vůbec špatná píseň a že by nebylo na škodu ji nahrát a vydat jako singl ještě před Vánocemi. Tak jsme se sebrali, nahráli ji, týden na to vznikl klip a týden na to jsme to celé vydali.
Záleží na tom, jak posluchač písničku pochopí. Pojednává o strachu z pokroku nebo oslovení dotyčné a setrvání na pomyslném bodu zlomu, jelikož schází sebejistota jít do toho po hlavě. My jsme onu dotyčnou pojali jako hvězdnou kariéru a bod zlomu vyjádřili profi studiem, z něhož nahrávka a celkový vliv nás posunuly z pozice pankáčů, kteří hrají pro nula lidí, ke kapele, která má potenciál zaujmout a prosadit se. Jen potřebovala ten správný impulz. Tudíž o téhle změně života přes noc je i náš nový klip.

Měl již premiéru na některé z hudebních televizí?
Vláďa:
 Na příležitost v masově poslouchaných a sledovaných médiích pořád čekáme. Chce to kliku, takže se zatím musíme spokojit s naháněním čísel na YouTube a Spotify.

Chystáte se na nějaké turné po České republice?
Vašek:
 Turné je v plánu. Hraní v dalších městech se vůbec nebojíme, naopak s tím máme dost zkušeností. Chceme udělat pořádné turné, tudíž počkáme, až se vydá celé album a připravíme mu show na míru. Nejbližší koncert máme 2. března v Novém Jičíně, kde předskakujeme Sebastianovi v Music Clubu Drago.

Jak těžké je prosadit se v dnešní době s novou kapelou, sehnat si koncerty a získat dobrou pověst u fanouškovské základny?
Vláďa:
 Řekl bych, že je to o vytrvalosti a o štěstí. Někdo má tu kliku, že si ho někdo všimne hned, jiní musí hrát celá léta, než dostanou příležitost. Když ale hudbu a pódium opravdu milujete, tak je i to čekání radost. Opravdové fanoušky získáte jenom koncerty, takové ty lidi, kteří za vámi po koncertě přijdou a řeknou: Nebylo to špatné, celkem se to dalo poslouchat!
Mnohem víc je bohužel dneska vidět digitální fanouškovská základna, tedy čísla na Facebooku, YouTube a podobně. Možná bychom měli víc zainvestovat do reklamy. Shánění koncertů má na starost náš bubeník Vašek a pomáhá mu s tím pár externích lidí.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Vašek:
 Bez pochyby zacvičit nového kytaristu, připravit novou show a pódiovku, odehrát spoustu koncertů a festivalů, vydat album, udělat turné a tak dále stoupat ke hvězdám a snažit se prorazit, kam až to půjde.

Easy Steps - Bod zlomu




DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun INNERSPHERE - In the Shadow of the Sun
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Recenze
SMILE MUSIC RECORDS – 47:49, melodic death metal... číst dále
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále