Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
BLACK HILL: Více heavy, více metal

BLACK HILL: Více heavy, více metal (+ videoklip)

Vydáno: 19.01.2018 10:45 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

Berounští BLACK HILL se prý v minulosti smířili s přídomkem agro, který od některých novinářů dostali. Loni vydali novou desku „Blacksperanto“ a na ní přitvrdili, stejně tak zaujali zajímavými texty. Na otázky odpověděli kytarista Buraque a baskytarista Ukrutný Belzebub.

Hrajete od roku 2001. Jak se hudba za dobu existence kapely proměnila?
Buraque
: Hrajeme mix metalu, punku a hardcoru s tím, že jedna ze složek je vždy ta dominantní a ty další se starají o celkové dochucení. Jelikož český recenzent je osoba milující kategorizaci a přesnou klasifikaci, tento termín mu působí potíže. Pokud se k tomu přidá zapamatovatelný refrén, je to dle odborné veřejnosti agro  - to znamená sloka, refrén a sudý počet taktů. Vyvíjíme se tedy v rámci agra, což je asi další oříšek pro kritiky, protože agro by se nemělo vyvíjet.
Ukrutný Belzebub: Jak pravil Burák. Jen bych upřesnil, že nálepku agro jsme dostali od novinářů, vzali jsme si ji za svou a od té doby jsme na ni náležitě pyšní. Dokonce jsme se s ní inspirovali při návrhu nových triček.

Kterou svou desku považujete za nejpozoruhodnější?
Ukrutný Belzebub:
Odpovím překvapivě, že tu poslední. Vnímám jako pozitivum, že se pořád zlepšujeme, což je samozřejmě viděno velice subjektivně. A doufám, že o další desce budeme moci prohlásit totéž.

Novinka „Blacksperanto“ je podle přípisu na vašich stránkách učebnicí lesního moudra, světového nevím a vesmírného mlčení. V čem to spočívá?
Buraque
: S nadsázkou nabízíme odpovědi na palčivé otázky dneška, jako například svoboda konání na sociálních sítích nebo problematika geneticky upravených potravin. Lesní moudro není nic jiného než žít v souladu s přírodou. Při našem lidském pinožení musíme brát v potaz, že jsme pouze jen její součástí, nikoliv pány. Ten reklamní úvod je převzatý z různých plakátů a pozvánek na ezoterická školení.

V čem je nová deska jiná v porovnání s minulými?
Buraque
: Troufám si říct, že na ní převažuje spíš metalová složka. Možná je méně zpěvná a více úderná, zkrátka ukazuje rozpoložení a náladu kapely v momentě svého vzniku. Protože nás baví víc a víc, včetně živé prezentace, ta vlna stále trvá a je možné, že další tvorba se ponese v podobném duchu.
Ukrutný Belzebub: Myslím, že „Blacksperanto“ je více heavy, více metal, i když to není heavy metal.

Mají texty na novém albu nějakou spojitost?
Buraque
: Nejedná se o textový koncept jako například na albu „Kakadu“ z roku 2010. Jednu spojnici ale mají, a to běžný denní život a aktivity s ním spojené, od přebalování dětí v písni „Táto“ přes již uvedené genetické pokusy v „Genu“, asimilaci menšin u nás v „Sabaka Blues“, podobenství o praseti a konzumu v „Trudi“ až po poslední soud ve skladbě „Grom“.

Kdo je Huťulínek smrkový, o němž tvrdíte, že nad vámi bdí?
Ukrutný Belzebub:
Náš guru, patron, naše múza, ztělesnění dobra a v neposlední řadě strážce lesa, viz naše starší píseň „Lesapán“. Jeho přítomnost cítíme při zkouškách, živém hraní i při práci ve studiu. Zkrátka vždy, když jsme jako kapela pohromadě. Je to samozřejmě opět myšleno v nadsázce, jak to máme rádi.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Ukrutný Belzebub:
Hrát, propagovat novou desku a tvořit, abychom s další deskou mohli přijít pokud možno dříve, než s tou současnou.

Vznik: 2001
Místo: Beroun
Styl: metal
Zajímavost: Guru kapely se jmenuje Huťulínek smrkový

Diskografie
2008 Aerobeat
2010 Kakadu
2013 Retro Monte Negro
2017 Blacksperanto

Sestava
Don Simon Simson
 - zpěv
Hellpatrol - kytara
Buraque - kytara
Ukrutný Belzebub - baskytara
Lady - bicí

Black Hill - Zlatej déšť


 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále