Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
BLACK HILL: Více heavy, více metal

BLACK HILL: Více heavy, více metal (+ videoklip)

Vydáno: 19.01.2018 10:45 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jaroslav Špulák

Berounští BLACK HILL se prý v minulosti smířili s přídomkem agro, který od některých novinářů dostali. Loni vydali novou desku „Blacksperanto“ a na ní přitvrdili, stejně tak zaujali zajímavými texty. Na otázky odpověděli kytarista Buraque a baskytarista Ukrutný Belzebub.

Hrajete od roku 2001. Jak se hudba za dobu existence kapely proměnila?
Buraque
: Hrajeme mix metalu, punku a hardcoru s tím, že jedna ze složek je vždy ta dominantní a ty další se starají o celkové dochucení. Jelikož český recenzent je osoba milující kategorizaci a přesnou klasifikaci, tento termín mu působí potíže. Pokud se k tomu přidá zapamatovatelný refrén, je to dle odborné veřejnosti agro  - to znamená sloka, refrén a sudý počet taktů. Vyvíjíme se tedy v rámci agra, což je asi další oříšek pro kritiky, protože agro by se nemělo vyvíjet.
Ukrutný Belzebub: Jak pravil Burák. Jen bych upřesnil, že nálepku agro jsme dostali od novinářů, vzali jsme si ji za svou a od té doby jsme na ni náležitě pyšní. Dokonce jsme se s ní inspirovali při návrhu nových triček.

Kterou svou desku považujete za nejpozoruhodnější?
Ukrutný Belzebub:
Odpovím překvapivě, že tu poslední. Vnímám jako pozitivum, že se pořád zlepšujeme, což je samozřejmě viděno velice subjektivně. A doufám, že o další desce budeme moci prohlásit totéž.

Novinka „Blacksperanto“ je podle přípisu na vašich stránkách učebnicí lesního moudra, světového nevím a vesmírného mlčení. V čem to spočívá?
Buraque
: S nadsázkou nabízíme odpovědi na palčivé otázky dneška, jako například svoboda konání na sociálních sítích nebo problematika geneticky upravených potravin. Lesní moudro není nic jiného než žít v souladu s přírodou. Při našem lidském pinožení musíme brát v potaz, že jsme pouze jen její součástí, nikoliv pány. Ten reklamní úvod je převzatý z různých plakátů a pozvánek na ezoterická školení.

V čem je nová deska jiná v porovnání s minulými?
Buraque
: Troufám si říct, že na ní převažuje spíš metalová složka. Možná je méně zpěvná a více úderná, zkrátka ukazuje rozpoložení a náladu kapely v momentě svého vzniku. Protože nás baví víc a víc, včetně živé prezentace, ta vlna stále trvá a je možné, že další tvorba se ponese v podobném duchu.
Ukrutný Belzebub: Myslím, že „Blacksperanto“ je více heavy, více metal, i když to není heavy metal.

Mají texty na novém albu nějakou spojitost?
Buraque
: Nejedná se o textový koncept jako například na albu „Kakadu“ z roku 2010. Jednu spojnici ale mají, a to běžný denní život a aktivity s ním spojené, od přebalování dětí v písni „Táto“ přes již uvedené genetické pokusy v „Genu“, asimilaci menšin u nás v „Sabaka Blues“, podobenství o praseti a konzumu v „Trudi“ až po poslední soud ve skladbě „Grom“.

Kdo je Huťulínek smrkový, o němž tvrdíte, že nad vámi bdí?
Ukrutný Belzebub:
Náš guru, patron, naše múza, ztělesnění dobra a v neposlední řadě strážce lesa, viz naše starší píseň „Lesapán“. Jeho přítomnost cítíme při zkouškách, živém hraní i při práci ve studiu. Zkrátka vždy, když jsme jako kapela pohromadě. Je to samozřejmě opět myšleno v nadsázce, jak to máme rádi.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Ukrutný Belzebub:
Hrát, propagovat novou desku a tvořit, abychom s další deskou mohli přijít pokud možno dříve, než s tou současnou.

Vznik: 2001
Místo: Beroun
Styl: metal
Zajímavost: Guru kapely se jmenuje Huťulínek smrkový

Diskografie
2008 Aerobeat
2010 Kakadu
2013 Retro Monte Negro
2017 Blacksperanto

Sestava
Don Simon Simson
 - zpěv
Hellpatrol - kytara
Buraque - kytara
Ukrutný Belzebub - baskytara
Lady - bicí

Black Hill - Zlatej déšť


 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále