ROSA NOCTURNA: Symfonický metal na úrovni

Vydáno: 20.02.2018 11:58 - Jaroslav Špulák

Brněnská kapela ROSA NOCTURNA se před pár týdny přihlásila s novým albem „Za hradbami času“. Kromě frontmana kapely Tondy Bučka, který odpověděl na otázky, se na něm podílela řada hostů. Kolekce pak zaujme nejenom hudbou, ale i přidanými zvuky. 

ROSA NOCTURNA už delší čas bojuje s personálním obsazením. Proč to tak je?
V prvé řadě jsme neměli moc štěstí na muzikanty, kteří by měli ambice. Hodně z nich to zpětným pohledem bralo jen jako oddychový koníček. A kluci, co to s kapelou táhli dlouho, se postupně oženili a změnily se jim priority. Taky tomu určitě napomohlo, že jsem chtěl kapelu posunovat dál. A to stojí hodně peněz, času a úsilí a nikdo ze starých členů to tomu zřejmě nechtěl dát.

Na konci loňského roku vyšlo album „Za hradbami času“. V čem se liší od předešlých dvou?
Je to konečně dlouhé album a je stylově mnohem pestřejší. Fanoušci na něm najdou celou škálu písniček od tvrdých a epických až po pomalé balady. Jedna z písniček, kde je hlavní nástroj cimbál, je hodně folklorní.
Navíc to není klasické kapelní album. Mimo mě se na něm podílelo dalších devatenáct hostů. Od zpěváků až po muzikanty. Někteří recenzenti desku přirovnávají k takové české AVANTASIÍ, a to mě jedině těší. I když to nebyl úplně prvotní záměr, vyplynulo to v průběhu a výsledek je, myslím, suprový.

Tématem alba jsou staré časy a osudy lidí v nich. Je za tím tvůj zájem o historii?
Spíš nadšení pro fantasy a středověk než vyloženě zájem o historii. Navíc to tak Rosa měla nastavené už v dobách, kdy jsem pro ni texty ještě nepsal, takže v tom vlastně jen pokračuji. A do budoucna i budu. Už mám nápady na další album.

Na desce jsou symfonické party a spousta dalších zvukových vychytávek. Jak to všechno bude ROSA NOCTURNA prezentovat naživo?
Tak jak se to v dnešní době dělá celkem klasicky. Pomocí samplů. Hrávali jsme s nimi téměř celou dobu existence Rosy a budeme v tom pokračovat i nadále. Dřív nám sloužily jako náhrada klávesáka, ale teď už je tvorba zvukově tak bohatá, že by to ani klávesák na živo neuhrál. Takže stejně budeme samply v určité míře vždy používat. Všichni naši bubeníci hrávali s metronomem, takže v tom nebyl nikdy žádný problém.

Vnímáte, že pro kapelu ROSA NOCTURNA je na české hudební scéně prostor a má šanci najít si své věrné publikum?
Rozhodně, a navíc už Rosa určité publikum má. Tvorbu vnímám stylově rozmanitější, takže má teoretický potenciál oslovit více posluchačů. U nás toho symfonického metalu zase tolik není. Alespoň ne kapel, které to dělají na úrovni. A to je mým cílem. A pak mám v plánu několik speciálních vychytávek. V neposlední řadě máme zpětnou reakci od fanoušků přímo z koncertů, takže vím, že má kapela velký potenciál.

Jaké jsou nejbližší plány?
Sehnat bubeníka a basáka, abychom mohli zase vystupovat. Neustále chodí nabídky na koncerty a další spolupráce, které zatím musím odmítat. V nejbližší době vyjde kreslený klip k písni „Krkavci“ a budu chystat další hraný, ve kterém už mohou být noví spoluhráči.

Vznik: 2007
Místo: Brno
Styl: metal symphonic
Zajímavost: Buduje novou sestavu

Diskografie
2010 V tmách
2016 Zapomenuté příběhy
2017 Za hradbami času

Sestava
Tonda „Gabriel“ Buček
– kytara

Rosa Nocturna - Vím, co jsi zač



 

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení