HEAD2DOWN: Posun k větší živelnosti

Vydáno: 22.02.2018 08:51 - Jaroslav Špulák

Slovenští HEAD2DOWN natočili své třetí album „3|orion“, o němž tvrdí, že je nejživější ze všech. Nebyli při jeho realizaci prý pod žádným tlakem, navíc se na něm v kapele projevila přítomnosti mládí. Na otázky odpověděli zpěvák Lukáš „FUXo“ Gašparík, baskytarista Martin „SOja“ Vančo a bubeník Lukáš „Tuky“ Michálek.

Jak vznikl název kapely?
FUXo:
Na začátku jsme se jmenovali STRUCTURAL DEFECT, ale zjistili jsme, že taková kapela už existuje, takže jsme museli zvolit jiný název. Ještě s bývalým bubeníkem Kouďákem jsme dali dohromady název Down Head, ale nebylo to ono. Tak jsme slova přehodili a do středu jsme dali dvojku. V podstatě to nemá smysl, nesnažíme se tím nic říct. Je to jen název kapely.

Vydali jste už třetí album. V čem se liší od těch předešlých?
FUXo:
Jako každá kapela jsme se snažili oprostit o svých vzorů a znít jako HEAD2DOWN. Je to naše nejrozmanitější deska. Je také nejživější, protože jsme po dobu nahrávání nebyli pod žádným tlakem.
SOja: Je na ní víc nových konceptů, které jsme ještě nepoužili, skvělí hosté, a obsahuje nejvíce skladeb ze všech našich dosavadních alb.

Zpíváte o zkaženém světě. Co vám nejvíce leží na srdci?
FUXo:
To je na delší odpověď. Hlavní jsou ale ty paradoxy dnešního světa jako nekonečné zbrojení, které je legální v porovnání s konopím, jež se dá využít i na lékařské účely a mohlo by bát jedním ze zásadních ekonomických a ekologických přínosů, a podobně.
SOja: Je velmi lehké něco zakázat, ale něco vyřešit, to už chce fištróna. Mě trápí problematika s odpadem, potravinami, zbavováním se odpovědnosti, počínaje dopravními značkami a konče justicí. Celé je to naopak.

Který text je pro vás důležitý a byli byste rádi, kdyby ho vaše posluchači zaregistrovali?
FUXo:
Text ke skladbě „Tolstoj“ je fakt úžasný. Psali jsme ho s Tukym a vytvořili jsme strašlivě-krásný text o synovi Satana, který zjišťuje, že lidstvo je zkaženější než samotný Satan.
Tuky: „About A Sun“ je emotivní zpověď, která je nejdál od všech našich skladeb o zkaženém světě, válkách a křivdách. Představuje absolutní opak, přechod na jiné myšlenky po celém tom nasraném albu. Je to text a skladba pro FUXova syna Jurka.

Současná sestava kapely existuje druhý rok. V čem spatřujete její svěžest a schopnost vydržet?
FUXo:
Nedá se stoprocentně říct, že vydržíme. Hlavní je, že spolu chceme hrát a v kapele je klid. Já a SOja jsme v ní od jejího vzniku na konci roku 2003, a je super, že mezi sebou máme dva mladé kluky, kteří HEAD2DOWN vnímají úplně jinak.
SOja: Je to hlavně o charakterech. Personální změny jsou vždy cítit i v hudbě, kapela tím pádem začne jinak fungovat. Myslím jinak hrát a tvořit. Teď je to o posunu k větší živelnosti.

Jaké jsou vaše plány na rok 2018?
FUXo:
Hrát všude, kde to půjde, hrát náš nový materiál tak často, jak to bude možné. V létě se určitě ukážeme na FajtFestu a Hubertce Open Air v České republice a na Slovensku na TOHC festu. Mimo to budeme hrát na akcích v celém ČeskoSlovensku a snad se nám k albu podaří přidat oficiální videoklip.
SOja: Hlavně chceme naběhnout na koncertní kolotoč. I když musím přiznat, že po třicítce, což se týká mě a FUXa, si už na sebe musíme dávat pozor. Jak ale řekl FUXo, bude to hlavně o živém hraní.

Vznik: 2003
Místo: Topolčany
Styl: alternativní metal
Zajímavost: Název kapely nic neznamená. Je to prostě jen název

Diskografie
2008 Word 1.0
2011 NUM3eRS
2017 3|orion

Sestava
Lukáš „FUXo“ Gašparík
– zpěv
Lukáš „Kotě“ Koterec – kytara
Martin „SOja“ Vančo – baskytara
Lukáš „Tuky“ Michálek - bicí

Head2Down - Question Of The Truth?




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení