Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
IMODIUM, Bytové turné – 2. den: Sbírka básní, staré fotky i fotbalové drama

IMODIUM, Bytové turné – 2. den: Sbírka básní, staré fotky i fotbalové drama

Vydáno: 06.04.2018 23:33 v sekci Publicistika - Jaroslav Špulák

O zastávku v rámci Bytového turné broumovského rockového IMODIA se obvykle hlásí ti, kteří mají vážný zájem. Není proto divu, že tu a tam nachystají pro kapelu hodnotný dárek. Nejinak tomu bylo v pátek 6. dubna, kdy se formace vypravila na druhý hrací den letošního Bytového turné, plná sil a očekávání. Po prvním dnu navíc nebylo pochyb o tom, že setlist s překvapeními je skvěle nachystaný. Například skupinu samotnou baví.
Začalo se v Říčanech, na zahrádce rodinného domku, kam se přišli podívat tři příjemní lidé. Jakub, který si kapelu pozval, jí věnoval svou novotou vonící sbírku básní. Měl ji připravenou několik měsíců a jeho přítelkyně Aneta jej přiměla k tomu, aby ji zpracoval, graficky upravil a nechal vytisknout. Je možné, že se zpěvák, kytarista, skladatel a textař Thom nechá pro příští album některými básněmi inspirovat, ačkoli objektivně uznal, že nejsou zrovna optimistické.
U Ondry v Přistoupimi se hrálo také na zahradě a potvrdila se tam jedna svatá pravda. Při koncertu kromě ostatních exceluje i kytarista Daniel, jenž osobně celý program připravil tak, že si v každé skladbě zahraje kytarové sólo. Nutno uznat, že náramné. Když Thom diváky důrazně vyzve, mnozí při Danielových sólech nadšeně aplaudují a volají tak silná slova, jako „neopakovatelné“, „nemožné“, „dechberoucí“, „šokující“ nebo „skvostné“. V Přistoupimi u Ondry, který si kapelu pozval, drtivá většina těch slov padla. Co na tom, že ne vždy byla tak docela slyšet.
Imodium, Bytové turné 2018Právě v Přistoupimi se odehrál fotbalový zápas, při kterém se členové Imodia spojili s tamními dětmi a vytvořili dvě rovnocenná mužstva. V dramatické duelu zvítězilo mužstvo kolem Thoma devět ku nule, možná šest ku dvěma. O správném výsledku vede dosud výprava ostré spory, pravdou ale je, že Thomovo družstvo vyhrálo.
Do fotbalových dějin zřejmě vstoupí moment, kdy kytarista Daniel chtěl v jednom momentě vystřelit na bránu, ale nešlo mu to. Vystřelil teprve v okamžiku, kdy už vůbec vystřelit nechtěl, což je osudová chvíle, která se ve fotbalové hantýrce nazývá „nechtěná střela“ a většinu fotbalistů během kariéry nikdy nepotká. Daniel ji má za sebou.
Do Přistoupimi přijel za Imodiem kytarista Láska, který hrával v kapele Ovoce. S chutí si s kamarády zazpíval a zopakoval to pak ještě při večerním vystoupení v Praze. Tam už se ale nechal poměrně dlouho k pěveckému výkonu přemlouvat.
V Českém Brodu, kam si Imodium pozvala Kateřina, se hrálo ve školní tělocvičně. Akustika tam byla sice mizerná, jak to v tělocvičnách bývá, ale Imodium se s ní porvalo srdnatě a velmi umně kličkovalo ve víru vlastní hry i zpěvu a jejich odrazů. Po koncertě všichni z kapely shodně vypověděli, že byť nikdy nejeli lyžařský slalom, teď už vědí, jaký je to pocit. Také se jednomyslně zavázali, že skutečný slalom nikdy nepojedou.
Imodium, Bytové turné 2018Kateřina a její rodina pro kapelu připravily výstavku fotek ze sedmi zastavení Bytových turné, která se u nich v minulosti uskutečnila. Dárkem byl i tematický dort a také obrázek s výběrem z historických fotografií.
U Filipa a jeho rodiny v Praze se v pátek končilo ve velkém stylu. Imodium předvedlo doslova akustickou rockovou smršť, jež byla tak intenzivní, že si někteří diváci museli během setu dojít pro alkohol, aby to celé ustáli a uzpívali. Jinak se ale ke kapele sborově přidávali a dělali vše pro to, aby koncert nikdy neskončil.
Imodium, Bytové turné 2018Je jasné, že taková atmosféra Imodium inspirovala tak, že podalo již svůj šestý životní výkon na letošním Bytovém turné. Na místo dorazili i zástupci médii, kterým pak v ústraní zpěvák a kytarista Thom řekl vše, co měl na srdci. Bylo evidentní, že to s nimi pořádně zamávalo.
V noci se k výpravě přidal vokalista a hráč na cokoli Arnold. V případě Bytového turné totiž platí, že je Imodium absolvuje v takzvané „bytové sestavě“, ve které kapelu nelze vidět jinde než právě na takovém turné. V náznacích to celé zní tak, jako by základní čtveřici doprovázel významný světový symfonický orchestr.
V náznacích.

(POZNÁMKA: Tato reportáž je psaná s nadhledem, proto jsou některé situace z turné popsány mnohem dramatičtěji, než jak by si zasloužily)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále