Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
IMODIUM, Bytové turné – 3. den: Parádní sestava a zničená postel

IMODIUM, Bytové turné – 3. den: Parádní sestava a zničená postel

Vydáno: 08.04.2018 00:20 v sekci Publicistika - Jaroslav Špulák

Až třetí den se na letošním Bytovém turné ke kapele IMODIUM přidal světem nedoceněný vokalista a hráč na chrastící vajíčka Arnold. Dosud v mnoha směrech úžasná akustická prezentace skladeb tak nabrala ještě vyzrálejší podobu a znát je to i z chování fanoušků, kteří si kapelu do svých bytů pozvali. V sobotu totiž při jejím setu někteří doslova ryčeli nadšením, byl-li to ryk týkající se onoho setu.
Na zastávce v Brně, kam si Imodium pozvala Monika, to šlo do extrému. Tři dívky sedící na kdysi bytelné posteli v jednu chvíli naráz nenápadně povyskočily a dřevěná konstrukce lože se pod nimi sesunula jako domeček z karet. Ze dřeva se staly vmžiku třísky a není daleko od pravdy konstatování, že rozbitá postel bude muset být nahrazena novou.
Holky ovšem s kapelou dál zpívaly jako o život, a byť během vystoupení v krátkých rozhovorech pozvolna odhalovaly slabiny svých životů a přísahaly, že je napraví, nebylo od věci vyslechnout si v jejich podání mocný sborový zpěv například v písničce Nad Berlínem, která je součástí programu. V jaké úpravě je hrána, prozradíme až po skončení Bytového turné.
V Čáslavicích bylo Imodium na Bytovém turné už v roce 2012 a mnohé se tam od té doby změnilo k lepšímu. Hrálo se nicméně ve stejném pokojíku, jako při minulém zastavení, jen do něho přibyla mohutná skříň, nějaký ten životní příběh a letos snad i pár diváků. Marcela, jež si kapelu pozvala, pak seznámila muzikanty s osmiměsíčním štěnětem Maxem, což bylo příjemné především pro milovníka zvířat Thoma. Baskytarista Ronoon a kytarista Daniel zpovzdálí přihlíželi a bubeník Karl se pro jistotu držel na jejich úrovni.
Imodium, Bytové turné 2018Nutno podotknout, že loučení s osazenstvem domu v Čáslavicích bylo tak dojemné, že se je nepodařilo ani jednomu z účastníků pro samé slzy zachytit na fotoaparát či mobilní telefon. Zůstane tedy v srdcích přítomných, stejně jako skvělá medovina, která tam tekla proudem.
Do domu v Jihlavě si kapelu pozvala Daniela, fanynka, kterou muzikanti znají z prvních koncertních řad. Při bytovém vystoupení pak kapelu velmi zdatně doprovodila zhruba pětiletá Ema, a to hrou na chrastící vajíčko. Přítomné dívky do toho zpívaly s takovým zaujetím, že výprava Imodia očekávala, že na místě zase něco praskne. Pošilhávala přitom po dřevěné zahradní chatce, leč to se nestalo, neboť zpívající dívky nepřekročily svou vokální silou hranici nebezpečí ani bolesti.
Na Vysočině, do které Jihlava spadá, bylo poměrně chladno. Kapela přesto vystoupila na zahrádce, a to kousíček od silnice. Neblahých reakcí kolemjdoucích či sousedů se tentokrát nedočkala, což ji viditelně trochu zklamalo. Radost jí však udělala dívka Sabina, která se v jednu chvíli chopila Ronnonovy kytary, jež má v těle díru, chvíli bravurně předstírala, že neumí vůbec hrát, aby nakonec vystřihla ústřední motiv písně Smoke On The Water od Deep Purple a přidala k tomu i kus hendrixovského sólování.
Imodium, Bytové turné 2018Na závěr dne se Imodium vrátilo k Honzovi do pražských Vršovic. Na předešlém Bytovém turné u něho hrálo také a tehdejší mejdan skončil tak, že některé členové kapely naskákali do krytého bazénu a hluboce se oddali cachtání. Letos k němu do uzávěrky této reportáže nedošlo, nicméně Arnold a Pavel, dva doprovodní muzikanti a vokalisté, byli přistiženi, kterak mezi fanoušky shánějí někoho, kdy by s nimi do bazénu skočil a vydržel, tak jako oni, pod vodou klidně i deset minut, bude-li to třeba.
Na místě byl štáb televizních V.I.P. zpráv v čele s Tomášem Krausem, a tak brzy bude na Primě k vidění reportáž o tom, jak to kapele na Bytovém turné svědčí a jak je možné, že něco takového vůbec existuje. Členové Imodia si také všimli, že se Honzově přítelkyni výrazně zakulatilo bříško, a oběma popřáli, aby přivedli na svět dobrého člověka.
Imodium, Bytové turné 2018V neděli Bytové turné skončí vystoupeními v Děčíně, České Lípě, Liberci a Praze.

(POZNÁMKA: Tato reportáž je psaná s nadhledem, proto jsou některé situace z turné popsány mnohem dramatičtěji, než jak by si zasloužily)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále