ROXOR: Dokud síly stačí, budeme pokračovat

Vydáno: 03.05.2018 18:09 - Czech Blade

O tom, jaký je život rockerů, mohou členové nymburského ROXORU vyprávět jistě velmi dlouho. Vznikli totiž před třiceti lety a plánují hrát dalších pár let. Prý ještě klidně dají dalších dvacet.
Vznik: 1988
Místo: Nymburk
Styl: rock
Zajímavost: Dvakrát se málem rozpadli
Letos slavíte třicet let existence. Víte, kolik muzikantů se v kapele vystřídalo?
Dan: To víme určitě a naštěstí to nijak těžké počty nejsou. Kromě současných členů v ROXORU působili ještě baskytarista Vlasta Novák, bubeník Mirek Vaníček, zpěvák Radek Vaníček, baskytarista Karel Němeček, bubeník Jan Severa, klávesista Zdeněk Urban, další klávesista Tomáš Matějka a zpěvák Jarda Masnica. Ale někteří opravdu jen krátce. Jinak oba kytarové posty jsou od začátku stále stejné, klávesy už nepoužíváme a současná sestava loni oslavila deset let trvání.

Vydržet třicet let na scéně je dnes malý zázrak, i vás ale potkaly vynucené pauzy. Proč na ně došlo?
Michal: První byla, když v roce 1992 odešel zpěvák Radek Vaníček. Nedařilo se za něj sehnat náhradu, až všeo úplně zvadlo. A druhá přišla, když si Dan málem ufiknul prsty motorovkou. Tehdy hraní krachlo na pěkně dlouho.

Které období považujete za své nejlepší?
Dan: Začátky od roku 1988 do doby, než se vše poprvé rozsypalo, byly super jízda. No a pak samozřejmě reunion od 2007, vše nabralo znovu skvělé obrátky. Ani jsme nečekali, kam až se všechno dostane, s kým vším se potkáme na stejném pódiu. Pecka!
Michal: Podle mě byly nejlepší dobou časy před revolucí, chvilku po ní a posledních devět let.
Ondra: Já za nejlepší považuju celé své působení v ROXORU. Jsem rád součástí téhle bandy.

Hrozilo někdy, že ROXOR definitivně skončí?
Matěj: No při první pauze všechno na konec vypadalo. Ale naštěstí se v roce 1996 na popud Honzy Severy objevil za mikrofonem Ondra Marek a naděje ožily. Udělaly se nové skladby a demo „Born To Ride", začalo se zase koncertovat.
Michal: Pak přišel Danův úraz, a byl konec. Kdyby znovu nezačal hrát, tak je po ROXORU. S jiným kytaristou už bych se nevracel.

Odehráli jste spoustu koncertů. Vzpomenete si na nějaké nezapomenutelné?
Ondra: Určitě na celé turné s ODS, tedy Oliver-Dawson-Saxon, a pár skvělých festivalů. Jinak já mám skoro každý koncert jako úžasnou záležitost, takže se mi špatně vybírá ten nej. Křest klipu „Tvoje tvář" a všechny křty našich alb bych také přidal.
Michal: Jeden letní parket kdysi dávno v Příčovech. Byla větrná smršť a my vlastními těly drželi hradbu reprobeden, aby je vítr neshodil. Uletěla střecha z pódia, ale nakonec se koncert odehrál a byl super. A vypíchnul bych ještě akustický koncert s Erikem Martinem a Gábinkou Gunčíkovou.
Dan: Začátky – nymburské Rockfesty, letní šňůra s Irasem 1989.
Matěj: No kromě těch skvělých já trochu se stresem vzpomínám na jeden z ročníků Rock of Sadská, kdy jsem ještě deset minut před vystoupením vyhlížel Ondru, protože ho zrovna pustili z nemocnice. Ale na poslední chvíli všechno stihnul. Už jsme měli komplet nazvučeno, jen ho přivezli, oblíkl se a hurá na scénu, jako by se nic nedělo. Nevím, jak by vše dopadlo, kdyby nedorazil.
Julda: Mně se zapsal pod kůži určitě jeden z prvních ročníků Legend v Hořicích, ale těším se na každé vystoupení... A také Metalbarsfest v Soběslavi a Rocková Hostim byly hodně povedené.

ROXOR má dnes velmi dobré renomé. Myslíte si, že dosáhl maxima možného?
Ondra: Všichni máme pocit, že vrchol pořád očekáváme. Musíme přiznat, že některé momenty už ale byly daleko nad našimi sny v začátcích i při reunionu. Velký dík patří fanouškům, kteří nezapomněli, i těm novým, kterých naštěstí neustále přibývá.

Vydáváte best of album „... než skončí show". Bylo těžké na ně vybrat písničky?
Ondra: Chtěli jsme, aby na něm byly věci ze všech období, protože je z čeho vybírat. I když naše první plnohodnotné album „Zastavte čas" bylo v podstatě zároveň výběrem ke dvacetinám, protože jsme mysleli, že už žádné další nebude.

Kterou svou skladbu považujete za nejslavnější, bez níž by vás diváci neopustili z pódia?
Dan: „Křížová výprava", „Příšera Baskervillská", „Metal Heart", „Správnej směr".
Michal: Já bych určitě k těm, co říkal Dan, přidal „Tvoji tvář".
Ondra: Mě překvapuje, že si často skalní fandové žádají „Zámek snů". V poslední době je žádaná i naše aktuální novinka, která ještě není na žádném nosiči, skladba „Čert tě vem".

Na kolik let existence se jako kapela ještě cítíte?
Michal: Kolik je Geneovi? Tak my určitě ještě dáme dvacet let! Titan to vydrží a za devět let dostanu novou baterku do kardiostimulátoru, která bude na dalších minimálně deset let.

Jaké jsou plány na letošní rok?
Ondra: Pořádně oslavit třicítku. Většina bývalých členů už slíbila účast na několika vystoupeních i na křtu LP. Samozřejmě chceme koncertovat, natočit klip, když vše dobře dopadne, tak možná na podzim ještě jeden, a pustit se do skládání dalších novinek.
Něco už máme rozděláno, tak třeba příští rok klapne s novým albem. Budeme se těšit na letní festivaly a na všechny kamarády z ostatních kapel, že se zase potkáme.

Diskografie
2009 Zastavte čas
2011 Cesta do pekel
2013 Na rozcestí
2016 Kazatel
2018 ... než skončí show

Sestava
Ondřej Marek – zpěv
Dan Reissaus – kytara
Michal Žáža – kytara
Roman Matěj Veselý – baskytara
Jula Botoš – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení