Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
STATUS PRAESENTS jsou dickheadi k pohledání

STATUS PRAESENTS jsou dickheadi k pohledání

Vydáno: 30.06.2018 15:47 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Dlouhých pět let trvalo, než se znovu objevila hardcore metalová hydra STATUS PRAESENTS, která oblažuje tuzemskou scénu od roku 1996. A vrátila se v kotrmelcích, když sice neztratila nic z hudební razance, ale nastoupila cestu využití rodné češtiny.


Máte už ohlasy na novinkové album "Atrum Tremorandum"?
Zatím víceméně pozitivní, jak na češtinu, tak – hlavně – na nový zvuk desky, se kterým jsme si fakt dali práci. Chtěli jsme to udělat jinak než desky předtím. A myslíme, že se to povedlo.

Všiml jsem si, že valná většina kapel, které přežily devadesátá léta, se časem k češtině propracovala. Čím to je? Ztrátou ambicí nebo naopak nabytím ambicí, pohodlností nebo naopak chutí zkusit to jinak než v zajetém stereotypu?
Nevíme, jak u jiných kapel, ale u nás je to asi od všeho trochu… Nejvíc toužíme po tom, aby všichni zpívali s námi. A touhle deskou je k tomu vybízíme.

I hudebně je slyšet, že se kapela za těch pět let posunula. Čím to, že je slyšitelně temnější?
Došlo k tomu, že jsme doplnili sestavu o dalšího člena. A cesta k temnu už se nedala zastavit.

STATUS PRAESENTS jsou léta spojení s extrémními bikery. Jak to mají jednotliví členové kapely, taky jezdíte po stěnách jako Michal Mároši?
Teď už jezdíme jenom rekreačně. Ale tenhle zabiják nás pořád baví. Poprvé jsme se setkali, když jsme hráli s Paulou Wild v Radosti FX a Michal tam seděl na baru. Dělali jsme na sebe navzájem dojem a dali to dohromady.

Kde se vlastně bere ta síla znovu nakopnout motor, nasoukat se do dodávky a vyrazit na druhý konec republiky? Přece jen už vám není dvacet…
Machometal je na doživotí. Z toho nejde vystoupit. A síla se bere převážně z mletýho masa a destilovaný kukuřice. . .

Když jste v šestadevadesátém začínali, tušili jste, že by STATUS PRAESENTS mohli „jet“ i v roce 2018?
My to věděli od začátku. Plán byl nikdy neskončit.

Diskografie:

Atrum Tremorandum 2018
El CripleBro 2013
Machochistaan 2009
Crematory Country 2007
Aatra 2005
Come Alive 2003
510 2002
Ready To Fly 2001
Way To The Lord 2000
Demo 00 2000

Sestava:

Tomáš Vlček – kytara, mandolína, ukulele, zpěv

Petr Brumlich – bicí

Vojtěch Kopřiva – zpěv

Petr Černý – basa

Patrik Kuthan – kytara, ukulele

Jindřich Číp – prezident


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ostré oko: HARLEJ a Ostré oko: HARLEJ a "Toník a Vládík"
Vydáno: 23.09.2018 v sekci Aktuality
Dnešní nedělní klipové okénko podrobíme historické sondě a na památku v úterý zesnulého Vládi Šafránka si dáme starou klasiku, která se stala hitem... číst dále
TITANIC valí do fanoušků čerstvou fošnu TITANIC valí do fanoušků čerstvou fošnu
Vydáno: 19.09.2018 v sekci Aktuality
Jedna z nejzásadnějších tuzemských heavy metalových kapel se po necelém roce opět vrací na domácí půdu a vydává po pěti letech nové studiové album "Soumrak Titán... číst dále
Zemřel Vláďa Šafránek, hlas kapely WALDA GANG Zemřel Vláďa Šafránek, hlas kapely WALDA GANG
Vydáno: 18.09.2018 v sekci Aktuality
Známému rockerovi a muzikantovi, který prošel také kapelami HARLEJ, BRIAN, AUTOGEN nebo KREVEL, bylo pouhých šestačtyřicet let. Čest jeho památce... číst dále
Tattoo Convention Prague: festival pro milovníky kérek Tattoo Convention Prague: festival pro milovníky kérek
Vydáno: 16.05.2018 v sekci Aktuality
Za pár dní se v Praze uskuteční jubilejní 20. ročník mezinárodního festivalu piercingu a tetování, který tradičně nabídne přehlídku nejlepších tetovacích studií z celého světa... číst dále
ALIA TEMPORA vyjíždí na turné s megahvězdou ALIA TEMPORA vyjíždí na turné s megahvězdou
Vydáno: 15.05.2018 v sekci Aktuality
Švédská ikona AMARANTHE vyráží v druhé polovině května na turné do Pobaltí. Doprovázet je bude dravá brněnská formace ALIA TEMPORA, která tak opět dokazuje, že česká rocková scéna má světu co nabídnout... číst dále