TOGETHER: Trochu ostřejší houslení

Vydáno: 07.09.2018 12:44 - Zdeněk Pospíšil

Člověk má někdy pocit, jako kdyby se hudba pořád jen opakovala a proháněla se na zavedených kolejích. I přesto se čas od času objeví těleso, které pravidelný kruh překročí a spojí nespojitelné. Taková je i početná partička TOGETHER.
Když se člověk rozhlédne po vaší sestavě, sezná, že jste opravdu velká grupa, jen co je pravda. Kolik členů aktuálně TOGETHER vlastně mají a jde o počet stálý?

TOGETHER současně tvoří devět stálých členů (pět houslistů + klasický rockový základ). Jsme celkem velká smečka, kterou ale s Pavlem celkem úspěšně kočírujeme, všichni jsou vynikající hudebníci, a hlavně skvělí kamarádi. Jen je občas fuška vtěsnat nás na skromnější pódia, ale vždycky si dokážeme poradit. V menších prostorech jsme aspoň lidem blíž. Nicméně zdravíme pořadatele big festivalů, na jejichž mega stagích se můžeme pěkně rozprostřít! (smích) Petr Korál nám jednou vyčinil, že na našem debutovém albu „Přes kamení“ uvádíme pouze křestní jména našich členů, což ho jakožto encyklopedistu značně irituje. Proto jsme také při druhé vlně lisování v bookletu nedostatek k jeho radosti odstranili. A moc prosíme i Spark, aby náš line-up uvedl celými jmény. (smích)

Hrajete hodně specifický styl, který pokrývá hned několik žánrů. Jaká stylová nálepka vám lahodí nejlépe?

Specifický žánr, který produkujeme, vyplynul až časem. A stylovou nálepku nám mezi oči vpálil až náš kamarád Jirka Hrubeš (PRAŽSKÝ VÝBĚR), který nám jednou v backstagi po odehraném koncertu v Modrý Vopici v Praze řekl: „Tak tohle je Housle´n´Roll!“ A my se smáli a zapili jeho nápad, znova se smáli a dali další rundu. A teď už víme, co jsme. (smích)

Jak se vlastně houslová sekce TOGETHER dostala k rock’n’rollu? Počítám, že všichni začínali na klasice.

Pardon – myslíš k „Housle´n´Rollu“? (smích) Máš pravdu, všichni naši houslisti začínali na klasice a někteří v ní velmi úspěšně i nadále souběžně pokračují. Také jsme v hledání houslové sekce zalarmovali snad celou plzeňskou konzervatoř! A je pravdou, že pro některé členy je hraní s TOGETHER první rockovou zkušeností. Pustili jsme jim demíčka, co jsme s Pájou nahráli u něj v obýváku a prakticky vždycky hned zareagovali, že mají zájem pokusit takovou muziku. Mě k rock´n´rollu vychoval můj brácha Jirka, který doma vždycky určoval, co budeme poslouchat. A tak jsme prošli od ASONANCE, přes BEATLES, NIRVANU, PLACEBO až po METALLIKU, MOTÖRHEAD… a já pak už zvládla pokračovat sama a prakticky od patnácti zkoušela hrát a zpívat v různých studentských kapelkách.

Jak probíhala vaše spolupráce se známou producentskou dvojicí z ostrovů – Simonem Youngem a Ianem Keloskym?

Oba pánové jsou opravdoví profíci, kteří nás překvapili naprostou připraveností. Než se vůbec něco začalo natáčet, setkali jsme se v jedné pražské kavárně a oni vytasili notýsek s poznámkami, dotazy, tipy, důkladně vyslechli naše představy a pak jsme teprve směli vstoupit do studia. Jejich lehkost, rychlost a samozřejmost s jakou dokázali nahrát dva z našich songů, „Neviditelnou“ a „Panta Rhei“, byla opravdu chvályhodná. Navíc mají skvělý smysl pro humor. Opravdu moc rádi oba chlapíky z Atlantic Robot Productions doporučujeme dál.

Debutové album „Přes kamení“ jste celé uvolnili fanouškům. Učinili jste tak z důvodu, aby se dostalo k co nejvíce lidem?

Přesně tak. Dlouho jsme nad krokem váhali, ale pak jsme si řekli, že pokud chceme naši hudbu dát co nejvíce lidem, pokud chceme potěšit co nejvíce kamarádů, je třeba ji šířit, byť bez nároku na zisk. Proto jsme před nedávnem celé naše album pověsili na YouTube a Bandzone.cz a chystáme se na jeho zveřejnění i v dalších uživatelsky populárních kanálech.

Přesl léto jste měli poměrně dost koncertů. Jaké plány pro živá vystoupení máte do budoucna?

Svatá pravda, máme z letošního léta opravdu radost. V budoucnu chceme hrát ideálně pro co nejvíc lidí na velkých festivalech. A moc rádi bychom si zahráli nějakou dobrou šňůru s větší kapelou. Tak snad se zadaří!

Diskografie:

2018 Přes kamení

Sestava:

Kristýna Vitoušová – zpěv, housle, texty, hudba

Pavel Trefil – kytara, texty, hudba

Evína Menclová – housle

Katka Raschiková – housle

Jirka Šlégr – housle

Evička Dang – housle


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení