Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
KERN: Brněnská rocková jistota

KERN: Brněnská rocková jistota

Vydáno: 17.10.2018 15:35 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Jihomoravská formace patří již mnoho let mezi legendy českého bigbítu. Největší slávu zažila kapela na začátku devadesátých let, ale končit rozhodně nehodlá ani po čtyřiceti letech existence. Více již bubeník a pamětník Karel Vodička.


Letos slavíte čtyřicet roků šílenství na pódiu, jak jste takovou porci tvůrčích let vlastně zvládli?

Všechno uběhlo strašně rychle – na hodně věcí mám spoustu pěkných vzpomínek a na některé záležitosti bych nejraději zapomněl. Z devadesátých let, kdy byla kapela na absolutním vrcholu si moc věcí nepamatuji. Ono období bylo nesmírně hektické. Hráli jsme 200 koncertů za rok a dá se říci, že jsme cca 7 let prožili na podiu – pak v baru na hotelu, a nakonec v posteli na hotelu. No a později se střídala období, kdy kapela koncertovala tak „střídavě“ – občas se změnila sestava a udělala se nové deska. A podobně v podstatě fungujeme dodnes.

K jubileu jste si nadělili slavnostní výběr songů, který by měl mapovat celou kariéru KERN, pokud se nemýlím…

Vlastně ani ne – natočili jsme se současným soundem věci, které byly z hlediska historie pro kapelu a fans podstatné. Fanoušci CD přijali velice pozitivně – nicméně zazněl občas názor, že tam chybí song „X“ a pak song „Y“. Chtěli jsme největší pecky natočit se zvukem, který přísluší do současného století. Výběr dělala celá kapela, zřejmě jsme ale dle reakcí fanoušků, měli natočit 2 CD, na což ale nebyl bohužel čas a ani peníze. (smích)

Jak moc se KERN během let proměnili personálně?

Základní sestava Kronek-Vodička-Vodička-Karásek-Machata natočila všechny singly a debutové CD „Od narození“. Stejná sestava pak koncertovala na Tour „Remember“ v letech 2003-2006. V mezidobí prošlo kapelou několik muzikantů – kdo sleduje vývoj kapely, je zřejmě v obraze. Po zmiňovaném roce 2006 odešel Jára Kronek s Liborem Machatou a na postu zpěváka se vystřídali dva vokalisté – pro mě osobně byla velmi podstatná výměna Michala Konečného za Pavla Vacka. S ním jsme natočili dvě studiová alba. Myslím, že je zřejmě „pravým“ nástupcem J.A. Kronka, i když jeho adekvátně nahradit nebyl zrovna lehký úkol.

Co je vašim největším přáním do budoucna?

Být všichni zdraví, a aby hraní kapelu společně s fanoušky bavilo. Doba, ve které nyní žijeme je nesmírně nakloněna živé produkci, na festy a koncerty kapel chodí snad nejvíce lidí v historii. Češi jsou vynikající fanoušci a muzice rozumí, tak jen doufáme, aby nám podobná pozitiva tzv. “nesemlela“ politická a jiná negativa – myslím si, že každý rockový fanoušek, ví, co mám na mysli. Fanoušky bych chtěl pochválit za jejich nadšení pro rockovou muziku a ať chodí v takovém počtu na koncerty jako doposud.

 

Diskografie:

2018 Quadraginta – Výběr skladeb 1978 – 2018

2016 Hrnu to k tobě

2004 Kdo z koho (live)

2001 Síla zvyku

1995 Mistr čas

1994 Totální tunel

1993 Ztráty a nářezy

1991 Lovci žen

1990 …od narození

 

Sestava:

Michal Konečný – zpěv

Sláva Karásek – kytara

Robi Křupka – kytara

Iva Pospíšilová – baskytara

Karel Vodička – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dvojvýroční rok Jiřího Schelingera nabídne oslavy během celého roku Dvojvýroční rok Jiřího Schelingera nabídne oslavy během celého roku
Vydáno: 24.01.2021 v sekci Aktuality
Rok 2021 bude minimálně v hudební a kulturní sféře rokem zpěváka Jiřího Schelingera. 6.března by totiž tento originální interpret a skladatel oslavil 70. narozeniny a 13. dubna bohužel uplyne již čtyřicet let od jeho nečekan... číst dále
Termín vydání nového alba PERFORMED je znám Termín vydání nového alba PERFORMED je znám
Vydáno: 23.01.2021 v sekci Aktuality
Díky změně na postu kytaristy se sice poněkud natáhlo nahrávání nového alba slovenských thrasherů PERFORMED s názvem „Moronia“, nicméně nahrávka už je hotová a zásluhou vydavatelství Slovak Metal Army vyjde 25.února... číst dále
SEBASTIEN - Integrity SEBASTIEN - Integrity
Vydáno: 22.01.2021 v sekci Aktuality
SMILE MUSIC – 43:13, power / hard’n’heavy... číst dále
Za Spark! Za Spark!
Vydáno: 29.05.2020 v sekci Aktuality
Koronavirus zasáhl do chodu Sparku více než jsme mysleli a chtěli. Situace není jednoduchá a my jsme museli přijmout opatření, abychom zachovali časopis v jeho stávající podobě. Mimořádně tedy uveřejňujeme úvodník šéfredaktora... číst dále
Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA
Vydáno: 22.01.2020 v sekci Fresh Blood
Šestý ročník Spark Fresh Blood zná svého vítěze, je jím turnovská death/blacková smečka PURNAMA. V těsném závěsu za ní skončili tachovští NEUROTIC MACHINERY a táborští ENDLESS DRAIN. Všechny tři kapely však odvedly... číst dále