CURLIES: Punkáči z manéže

Vydáno: 29.11.2018 15:10 - Czech Blade

Pražská bandička veselých kumpánů si umí poradit se vším. Chcete do hudby dudy? Není problém CURLIES vám je do svého punkového mumraje přimíchají. Za kapelu se chopil slova kytarista a zpěvák Marek Bláha.
Kapelu CURLIES na první poslech prozradí dudy, jak jste ke svému charakteristickému nástroji přišli?

Marek: Někdy na gymplu, když jsme zkoušeli brnkat něco na kytary přišel Michal s nápadem, že bude hrát na skotské dudy. Nebral jsem to moc vážně – měl už takových nápadů víc. Sranda přestala ve chvíli, kdy dudy doopravdy přinesl do zkušebny. Začátky byly poměrně humorné, protože jde asi o nejnáročnější nástroj, který jsem měl zatím možnost vyzkoušet, takže než se na ně Michal naučil doopravdy hrát, tak jsme zažili, že několikrát na podiu málem omdlel a pamatuju si minimálně jeden případ, kdy se mu při hraní prostě rozpadly v ruce.

Na podzim jste pro fanoušky přichystali nový klip. Jak vznikal?

Vznikal k nové písničce „Každej den“, kterou jsme se rozhodli vypustit právě až s klipem. Na jednu stranu vznik videa byl pro nás dost tradiční, takže za kamerou byl Tomáš Polák a všude okolo běhala spousta našich kamarádů, kteří pomáhali se vším, co bylo potřeba. Netradiční byl ve skutečnosti, že jsme poprvé točili venku, a tak jsme se potýkali s věcmi, které jsme nikdy předtím neřešili (přívod elektřiny, problémy se sluníčkem, povětrnostními podmínkami a nesnesitelná vedra). Bylo tam také největší množství aktérů v klipu, co jsme kdy měli a hodně různých scén, takže se natáčelo celé dva dny od rána do noci. Střihu a postprodukce se ujal tradičně Michal a výsledek najdete na našem YouTube.

Vaše punkové zaměření svádí k zapojování sociálních témat, nebo naopak humoru. Co je vám bližší?

My se snažíme obsáhnout oboje – jak humor, tak se občas do něčeho opřít, ale obecně si myslíme, že muzika, kterou děláme je veselá, energická a s ní souvisí i spřízněná témata. Opírat se do něčeho dneska je těžký a dvojsečný. Zaprvé se podle mě naše generace má velmi dobře. Z čehož plyne, že témat, o kterých bychom mohli psát s vědomím, že jsme je doopravdy prožili a nějakým způsobem se nás dotýkají, je relativně málo. A kydat hnůj na něco, o čem víme kuloví – na to tu máme dost jiných expertů. Zadruhé psát veselé texty je občas těžké, ale napsat text o něčem vážném je sakra těžký, pokud chceš, aby slova nebyla tisíckrát omletá dokola, nebo nevyzněla pateticky. Takže se snažíme naši muziku dělat veselou, ale ne za každou cenu. 1xBet promotion code is a unique code that allows players to accumulate additional points into their accounts in the form of a bonus. The promo code 1xbet when registering, and 1xBet boosts your sports bonus with 30%, up to a maximum of 130$. For a full list of 1xBet codes and available bonuses, see our full guide on the promo code, how it works and what welcome bonuses. There are two ways to acquire the promotion code from 1xBet. The first way to obtain the 1xBet promo code is at the promo code store on their website or app.

Při pohledu na váš lineup byste se měli jmenovat spíš MURLIES. Nevím, jestli existuje další taková kapela, která je složená jen z členů s jmény od M.

Nebylo to tak vždycky, ale postupem času jsme skončili v takové sestavě a všem nám začínají jména na M. Největší problém je od sebe odlišit bubeníka a basáka. Takže jeden je prostě Matěj a druhý podle toho, jak se chová – Mates, nebo Matýsek. Bohužel situace je o to komplikovanější, že matějové jsme v kapele občas všichni. (smích)

Vaše poslední deska nese název „Tohle je o zdraví“. Zeptám se tedy, co nám aktuálně nejvíc ohrožuje kondici?

Vám nevíme, ale u nás u poloviny kapely panické ataky – konkrétně u Michala a Matýska. Pak samozřejmě bagety z benzínek, langoše z fesťáků, který si stejně nikdy neodpustíš. Na konci léta už je sice nemůžeš ani vidět, ale na jaře už se na ně třeseš jak žirafa na severním pólu. Název alba je spíš recese. Náš bývalý basák vždycky nadával, že už se přesouvá z prvního muzikantskýho stádia „sex, drogy a rock‘n‘ roll“ do druhýho – „dechovka, antidepresiva a masturbace“. Nakonec odešel a my čekáme, kdy se překlopí stadium i nám.

Jaké máte s CURLIES plány do budoucna?

Poslední dobou se nám docela daří v Neměcku, kde jsme navázali spolupráci s Muttis Booking, takže bychom chtěli víc jezdit i tam. Jinak máme podzim teď nezvykle klidný a nejsme každý víkend pryč. Hlavním důvodem je, že se Markovi už brzy narodí malý kudrnáč. Jelikož máme víc času, tak hodně pracujeme na pódiové show, kterou už letos na některých koncertech uvidíte. Takže dost času teď trávíme ve zkušebně a když nehrajeme, tak máme v rukou vrtačky, pájky a občas hasicí přístroje.

 

Diskografie:

2012 Dobrý den, těší mě…

2017 Tohle je o zdraví

 

Sestava:

Marek Bláha – kytara, zpěv

Michal Straka – skotské dudy, zpěv

Matýsek Šimon – basa, zpěv

Matěj Franz – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení