Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
MANUAL: Semknutí kejklíři z říše hard'n'rollu

MANUAL: Semknutí kejklíři z říše hard'n'rollu

Vydáno: 30.01.2019 11:56 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Hradecká rocková smečka působí na tuzemské scéně deset let, během kterých pánové vydali už celkem pět nahrávek. Píle jim tedy opravdu nechybí.


Asi ještě nikdy jsme v Tuzemském podhoubí neměli kapelu z ranku hard’n’rollu. Můžete vaše specifikum přiblížit našim čtenářům?

Ani se nedivím, že jste tu nikoho z tohoto ranku neměli, ten styl jsme totiž vymysleli my. (smích) Naše tvorba má dvě polohy – jednu tvrdší, tónově hustší a druhou šlapavější, melodičtější. A jelikož nám fanoušci dávají nejednoznačnou zpětnou vazbu, kterým směrem by nás rádi viděli se ubírat, pokračujeme v tvorbě tak, jak to z nás přirozeně padá.

Zpíváte v češtině. Neuvažovali jste někdy o užití zpěvnější angličtiny?

Ne. Už od začátku máme jasno v tom, že budeme psát české texty. Máme náš rodný jazyk rádi a máme rádi i slovní výzvy, které jeho užívání při tvorbě přináší – dáváme pozor, abychom nebyli laciní nebo breptaví. Další zásadní důvod je to, že nikdo z nás neovládá angličtinu na použitelné verbální úrovni. A neumětelská výslovnost je prostě trapná.

Jak je to s těmi kytarovými sóly za hlavou? Jde jen o špičkování, nebo skutečně oplýváte takovými schopnostmi?

Sóla za hlavou si s oblibou dává náš frontman Vašek. Nemine koncert, aby se takto nepředvedl. A díky bezkabelovému systému rovnou i mizí z pódia mezi lidi. Ostatní ovšem taky umí parádní kejkle – bubeníkovi padají při hraní paličky z rukou, škodolibý basák neustále rozptyluje a rozhazuje kytarovou sekci a nový vystresovaný kytarista ani neví, v jaké kapele hraje. (smích)

Jste vítězi soutěže SUMOROCK výzva. Změnil vás úspěch nějakým způsobem?

Bohužel ano, kytaristi jsou ještě arogantnější, než dříve a bubeník přestal cvičit. Jen ten basák si to svoje pum-pum hraje pořád dál. (smích) Ne, samozřejmě jsme zůstali stejní, jen jsme semknutejší a více na sobě makáme. Máme totiž ještě rozhodně kam růst.

Jak bude vypadat videoklip, který natočíte jako součást výhry?

Klip je již natočen, a právě prochází fází stříhání.  Točili jsme ho v neskutečně působivé lokalitě Orlických hor, v kostele sv. Matouše. Je dělán k titulce „Píseň pro živý“, která je o nelehkém vyrovnání se s odchodem blízkých.  Na výsledek se moc těšíme a vám všem ho předvedeme 26. ledna v pardubickém klubu Žlutý pes a později v pořadu Czech Blade na TV Rebel.

 

Diskografie:

2008 Morbus Crohn (demo)

2009 Co nás ještě čeká

2012 Třeba se to změní

2015 Tak se měj

2018 Píseň pro živý

 

Sestava:

Vašek "Áda" Brzek – kytara, zpěv

Jarda "Doctor" Jenčo – kytara, zpěv

Honza "Pigi" Bakeš – baskytara, zpěv

Mirek "Mirec" Hornych – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
GAIA MESIAH přiveze na Flédu posílené vokály a nové aranže GAIA MESIAH přiveze na Flédu posílené vokály a nové aranže
Vydáno: 29.02.2020 v sekci Aktuality
Úřadující královna českého crossoveru Gaia Mesiah je na turné k aktuální desce "Refresh in Golden Hive Live... číst dále
LATE - The One And I LATE - The One And I
Vydáno: 28.02.2020 v sekci Recenze
VLASTNÍ VYDÁNÍ - 51:04, progresivní rock... číst dále
Prog-deathová formace INCEPTION OF FALL vydává debutní EP Prog-deathová formace INCEPTION OF FALL vydává debutní EP
Vydáno: 28.02.2020 v sekci Aktuality
INCEPTION OF FALL jsou kroměřížsko-přerovská pětka, která hraje technicky orientovaný progresivní death metal ve stylu CYNIC, OBSCURA či BEYOND CREATION. "Builders of the World" je debutní EP této začínající kapely, ale je třeba... číst dále
Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA Je dobojováno! Vítězem Spark Fresh Blood 2019 je PURNAMA
Vydáno: 22.01.2020 v sekci Fresh Blood
Šestý ročník Spark Fresh Blood zná svého vítěze, je jím turnovská death/blacková smečka PURNAMA. V těsném závěsu za ní skončili tachovští NEUROTIC MACHINERY a táborští ENDLESS DRAIN. Všechny tři kapely však odvedly... číst dále
MASTER'S HAMMER míří do Jižní Ameriky MASTER'S HAMMER míří do Jižní Ameriky
Vydáno: 27.04.2018 v sekci Aktuality
Poptávka po vystoupení českých spiklenců ďábla utěšeně roste. Po loňské comebacku už stačili projet velký kus Evropy, což vzbudilo ještě větší pozornost zbytku světa. Štorm a jeho černá kohorta nově míří na jih... číst dále