Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Thrashoví TENDR alias ostravští Římané

Thrashoví TENDR alias ostravští Římané

Vydáno: 01.03.2019 17:57 v sekci Rozhovory - Czech Blade

Kapela, kterou jsem zpovídali pro rubriku Czech Blade, měla na začátku 90. let skvěle našlápnuto. Jenže pak se TENDR zastavil a rozjet ho pomohli až dnes profláknutí MALIGNANT TUMOUR.


Dane, můžeš zrekapitulovat, proč jste se po slibném rozjezdu v devadesátých letech rozpadli?

Odpověď je jednoduchá, dokončili jsme studia, začali se osamostatňovat, řešit bydlení, první zaměstnání, základní vojenskou službu (povinnou), do toho má partnerka otěhotněla... Prostě na hraní nezbyl čas, priority byly jinde, u mne zejména rodina a výchova dítěte.

Je pravdou, že nebýt Bilose z MALIGNANT TUMOUR, tak TENDR stále ještě spí?

Ano, přesně tak. S Bilosem se známe dlouhou dobu, David Ševčík, původní bubeník TENDRu, hrál dlouhou dobu s MT, navíc Tomáš Havrlant, sólový kytarista TENDRu, je Bilosův strýc.

Když mi Bilos před dvěma lety volal, jestli bych nedal zpátky dohromady TENDR a nezahráli na výročním koncertě MT, tak jsem ho poslal do háje. Když však naléhal, že jsme ho ovlivnili a přivedli k muzice, zkusil jsem najít zbytek kapely, sehnal zkušebnu, no a po půl roce zkoušení jsme si vzpomněli, jak jsme to před těmi dvaceti lety hráli a postavili se na pódium.

Většinu z nás to chytlo a rozhodli jsme se v hraní pokračovat. Museli jsme mírně pozměnit sestavu, za bicí usedl můj syn a začali vymýšlet nové songy.

Je nové CD „Civilizační strach“ částečně propojené se starým materiálem, který kdysi nevyšel?

Název a téma je původní, nicméně hudebně je na desce použitý jediný motiv, a to čistá kytara v titulní skladbě. „Diktát pravdy“ vytáhl ze šuplíku Tomáš, zbytek vznikl většinou v garáži, když jsem blbnul se synem. Textově jsem se podílel rovným dílem se synem Davidem, takže se jedná o nové skladby.

Jak vám v TENDR funguje mezigenerační dialog?

Funguje, obohacuje nás, rozšiřuje nám obzory. Více než kdy jindy, diskutujeme a posloucháme. Mně a synovi se hodně líbí moderní metal, od numetalu po metalcore, Standa a David preferují spíše klasický thrash metal. Hodně času nám zabralo hledání optimálního zvuku, pomohly nám moderní technologie. Tak uvidíme, co z toho nakonec vzejde.

Co plánujete s kapelou do budoucna? Hodláte rozjet kariéru naplno, nebo jen rekreačně?

Zatím nás to baví, takže chceme koncertovat, skládat nové věci, které budou, pravděpodobně, trochu jiné, zejména co se týče aranží a zpěvu, chystáme se natočit videoklip ke skladbě „Civilizační strach“, rádi bychom si zahráli na nějakém letním fesťáku.

 

Diskografie:

1992 Demo (kazeta)

2017 Civilizační strach

Stanislav Zuzaník – zpěv

Daniel Říman – kytary

David Šindelka – sólová kytara

David Pecold – basa

David Říman – bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
JOKER’S IV - Pink World JOKER’S IV - Pink World
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Recenze
DIGITON MUSIC – 39:25, hard rock / glam rock... číst dále
YBCA loupí ve Vile Tugendhat YBCA loupí ve Vile Tugendhat
Vydáno: 16.04.2024 v sekci Aktuality
Brněnští loupežníci YBCA vydají 1.5. svoje třetí a kompletně autorské album "Brno Robstars". Deska představí jedenáctku songů, které kapela věnovala svému městu Brnu a svým loupežnickým skutkům v tomto štatlu, takže... číst dále
EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou
Vydáno: 15.04.2024 v sekci Aktuality
Byť se životopis pražské thrashové formace EPIDEMY začal psát už v roce 2005, název debutového alba „Rány osudu“ by mohl být dobrým odůvodněním toho, že s druhým dlouhohrajícím albem, nazvaným „Zrůdy v nás“, se EPIDEMY... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále